ЕП ще обсъди правовата държава в Румъния и отмяна на лятното часово време

ЕП ще обсъди правовата държава в Румъния и отмяна на лятното часово време

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази седмица обстановката в Румъния, съобщава БТА, като се позовава на дневния ред на заседанието.

В сряда се предвижда Европейската комисия и Съветът на ЕС да направят изявления. Точката в дневния ред е озаглавена "Заплахи за принципите на правовата държава, произтичащи от реформата на съдебната система в Румъния".

 

Миналата седмица председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди открито румънския президент Клаус Йоханис, че би преразгледал подкрепата си за приемането на Румъния в Шенген и за прекратяването на механизма за сътрудничество и проверка, ако Букурещ продължи по пътя на спорните законодателни реформи.

Утре се очаква евродепутатите да обсъдят предложената от ЕК стратегия за Западните Балкани. Те ще разискват също положението с правата на човека в Турция, както и турските действия в Сирия.

В сряда ЕП ще гласува предложението за ограничаването на броя на евродепутатите с напускането на Великобритания. В същия ден ще бъде обсъдена възможността отново да има водещи кандидати за председател на ЕК при предстоящите догодина избори за евродепутати.

 

ЕП ще се произнесе и по предложението на своето ръководство от поста да бъде отстранен зам.-председател от Полша заради непремерени изказвания.

В четвъртък евродепутатите ще обсъдят предложението за отмяна на лятното часово време. Отчита се, че данните от проучване на службата на ЕП за парламентарни изследвания от октомври 2017 г. "не предоставят доказателства за положително въздействие от смяната на часовото време два пъти годишно, а вместо това установяват отрицателно въздействие върху човешкото здраве, селското стопанство и безопасността на движението".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа