ЕП ще обсъди състоянието на върховенството на закона в Полша и в Малта

Европейският парламент ще обсъди тази седмица на сесията си в Страсбург състоянието на върховенството на закона в Полша и в Малта.

Утре евродепутатите ще разискват темата за Малта, месец след атентата срещу журналиста Дафне Галиция. В сряда ЕП ще приеме резолюция, свързана с нарастващите опасения, че свободите в Малта са ограничени.

В същия ден ЕП ще отчете напредъка в диалога между ЕС и полското правителство. Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу Варшава по правилата за нарушаване на върховенството на закона. Тази процедура може да завърши с предложение Полша да остане без право на глас в Съвета на ЕС.

Също в сряда евродепутатите ще гласуват назначаването на седем членове на Европейската сметна палата, сред които и предложената за втори мандат представителка на България Илиана Иванова.

 

В същия ден ще бъде приета резолюция, в която се настоява за утвърждаването на доверителен фонд за Украйна, Грузия и Молдова. ЕП ще препоръча страните от Източното партньорство, постигнали напредък в европейските реформи, да могат да се присъединят към митническия, енергийния, цифровия съюз или дори Шенгенското пространство, както и да бъдат освободени от тарифите за роуминг към ЕС. Към Източното партньорство се числят Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Очаква се ЕП да даде ход на преговорите по предложените промени в Дъблинския регламент. Предвижда се занапред държавата, в която първо пристигат търсещите убежище, да не бъде единствено отговорна за обработването на молбите. Страните от ЕС, които не приемат "справедлив" дял кандидати, ще бъдат изправени пред заплахата от намаляване на европейското финансиране.

Тази вечер ЕП ще обсъди въвеждането на допълнителни задължителни системи за безопасност в новите пътни превозни средства. Евродепутатите одобряват поставянето на системи за управление на скоростта, за спазване на лентата на движение и автоматична спирачна система. Те подкрепят въвеждането на технологиите за разпознаване и помощ на шофьорите при избягването на пешеходци, колоездачи и мотоциклетисти.

 

При товарните превози евродепутатите ще предложат задължителното поставяне на камери за предно, задно и странично виждане за преодоляване на закритията в мъртвите точки за видимостта. ЕП ще настоява ЕК да приеме нови правила, които забраняват изцяло съдържанието на алкохол в кръвта на всички млади и професионални водачи.

Още по темата
Още от Европа