ЕП ще обсъди тази седмица Брекзит

ЕП ще обсъди тази седмица Брекзит

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази седмица темата за напускането на ЕС от Великобритания. Дебатът е предвиден за сряда, когато ще бъде приета резолюция с основните позиции и цели на ЕП при преговорния процес с Лондон.

ЕП ще подчертае необходимостта от осигуряването на равни права на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, и британските граждани, живеещи в Европа. ЕП ще отбележи, че Великобритания остава в ЕС до официалното си напускане, с права и задължения, включително финансови, които може да стигнат отвъд датата на напускане.

Проекторезолюцията, цитирана от БТА, отбелязва, че е необходимо да не бъде допускан компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Лондон.

Евродепутатите се противопоставят на икономически отношения, в които преобладават отделни частични споразумения. ЕП настоява, че преходни разпоредби могат да се прилагат в хода на преговорите, но само ако и когато бъде постигнат напредък по споразумението за напускане. Тези преходни разпоредби не могат да продължат повече от три години, се посочва в проекта на резолюцията.

Утре евродепутатите ще обсъдят предприемането на спешни мерки за справяне с миграционните потоци. Те настояват за предотвратяването на смъртните случаи на мигранти в Средиземно море. Също утре новоизбраният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще направи обръщение към ЕП.

В сряда евродепутатите ще обсъдят въпросите за словото на омразата, популизма и фалшивите новини. Очаква се ЕП да посочи какъв да бъде отговорът на тези явления, за да се предотврати намеса в демократичния процес и в частност - в изборите. В същия ден ще бъдат гласувани максималните цени на роуминга на едро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?