ЕП ще обсъди тази седмица Брекзит

ЕП ще обсъди тази седмица Брекзит

Европейският парламент ще обсъди на сесията си в Страсбург тази седмица темата за напускането на ЕС от Великобритания. Дебатът е предвиден за сряда, когато ще бъде приета резолюция с основните позиции и цели на ЕП при преговорния процес с Лондон.

ЕП ще подчертае необходимостта от осигуряването на равни права на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, и британските граждани, живеещи в Европа. ЕП ще отбележи, че Великобритания остава в ЕС до официалното си напускане, с права и задължения, включително финансови, които може да стигнат отвъд датата на напускане.

Проекторезолюцията, цитирана от БТА, отбелязва, че е необходимо да не бъде допускан компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Лондон.

Евродепутатите се противопоставят на икономически отношения, в които преобладават отделни частични споразумения. ЕП настоява, че преходни разпоредби могат да се прилагат в хода на преговорите, но само ако и когато бъде постигнат напредък по споразумението за напускане. Тези преходни разпоредби не могат да продължат повече от три години, се посочва в проекта на резолюцията.

Утре евродепутатите ще обсъдят предприемането на спешни мерки за справяне с миграционните потоци. Те настояват за предотвратяването на смъртните случаи на мигранти в Средиземно море. Също утре новоизбраният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще направи обръщение към ЕП.

В сряда евродепутатите ще обсъдят въпросите за словото на омразата, популизма и фалшивите новини. Очаква се ЕП да посочи какъв да бъде отговорът на тези явления, за да се предотврати намеса в демократичния процес и в частност - в изборите. В същия ден ще бъдат гласувани максималните цени на роуминга на едро.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа