ЕП ще представи прогнози за разпределение на местата след изборите около 21.15 ч. на 26 май

ЕП ще представи прогнози за разпределение на местата след изборите около 21.15 ч. на 26 май

Първото прогнозно разпределение на местата в следващия Европейски парламент ще бъде представено около 21.15 ч. българско време на 26 май. Това съобщи администрацията на ЕП, цитирана от БТА в петък.

Първите прогнози за резултатите от изборите в ЕС ще бъдат съобщени около 19.00 ч., а час по-късно се очакват резултатите от България.

Първи ще гласуват избирателите в Холандия и Великобритания (на 23 май), на следващия ден ще се гласува в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите 21 страни от ЕС ще гласуват на 26 май. ЕП очаква да научи най-късно резултатите от изборите във Франция, Дания и Испания.

В изборите имат право да участват 426 милиона гласоподаватели. За отразяването на процеса в ЕП са акредитирани над 1000 журналисти - два пъти повече, отколкото преди пет години.

От ЕП отбелязват, че частни дружества също са се включили в усилията за по-голямо участие в изборите, като например международна фирма за наем на електрически тротинетки. Фирмата, която работи в 12 държави от ЕС, предоставя безплатно право на пътуване на граждани до изборни секции.

От "Спотифай" са създали плейлиста, посветена на изборите, а с банери се е включило приложението за запознанства "Тиндър".

Статистиката сочи, че участието в изборите за евродепутати намалява постоянно. Докато през 1969 г. са участвали 61.99 на сто от избирателите, през 2014 г. пред урните са се явили едва 42.61 на сто от гражданите с право на глас.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?