ЕП ще разследва най-новите поправки в унгарската конституция

Унгарският премиер Виктор Орбан

Лидери на политическите групи в Европейския парламент настояват за проверка на най-новите поправки в унгарската конституция, които според критиците подкопават демокрацията и върховенството на закона, предаде Асошиейтед прес.

Председателят на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат заяви, че Европейският съюз трябва да започне официално разследване и евентуално да санкционира Унгария, тъй като "правителството на премиера Виктор Орбан не желае да прилага европейските принципи и ценности".

Групите на Зелените и на социалистите също осъдиха промените като застрашаващи демокрацията.

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол заяви, че както изпълнителният орган на Евросъюза - Европейската комисия, така и Съветът на Европа, който следи за спазване на човешките права, трябва да проучат законовите изменения и да предложат промени, ако е необходимо.

Според критици гласуваните вчера поправки в конституцията дават в ръцете на правителството твърде много правомощия, върху които не може да се упражнява контрол.

Германия изрази безпокойство за демокрацията в Унгария  по време на посещението на унгарския президент Янош Адер в Берлин, предаде Ройтерс.

Адер е близък съюзник на Орбан, чието решение да ограничи правомощията на Конституционния съд предизвиква силни критики от Европейския съюз, САЩ и правозащитни организации.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че тя отново е повдигнала въпроса за използването на мнозинството от две трети, което унгарското правителство има в парламента. Тревогата на европейските партньори и приятели на Унгария от ограничаването на правомощията на Конституционния съд трябва да се приема сериозно, каза говорителят след срещата между Меркел и Адер.

Меркел е подложена на натиск от опозицията в Германия да възприеме твърд подход към Орбан.

Германският външен министър Гидо Вестервеле беше още по-критичен при разговорите с унгарския президент."Имаше откровена и на моменти доста напрегната размяна на мнения, каза говорител на германското външно министерство.

Вчера Вестервеле каза в Брюксел, че независимостта на конституционните съдилища е важна ценност, споделяна от държавите в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?