ЕП ще реши в сряда кого подкрепя за главен прокурор на ЕС

Жан-Франсоа Бонер

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще изслуша днес заедно с комисията по бюджетен контрол тримата кандидати за главен прокурор на ЕС.

Предвижда се тази вечер комисията на ЕП по бюджетен контрол да определи своето становище след изслушванията. Утре комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, като вземе предвид това становище, ще гласува в открито заседание кого от кандидатите подкрепя. Това съобщиха във вторник източници от ЕП, цитирани от БТА.

Вчера говорители на институцията не успяха да обяснят как ще изглежда процедурата след насроченото за този следобед изслушване на кандидатите за поста.

След като двете парламентарни комисии са готови с избора си, те ще изпратят писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни, в което съобщават своето решение. Очаква се, след като получи писмото, Таяни да свика ръководството на ЕП, за да се прецени дали предпочетеният кандидат да получи автоматично подкрепата на институцията, или въпросът да бъде подложен на гласуване в пленарната зала.

Когато ЕП е готов с избора си, ще възникне въпросът за нуждата от преговори със Съвета на ЕС. Миналата седмица Съветът определи на първо място френския претендент Жан-Франсоа Бонер, а второто място бе поделено между румънката Лаура Кьовеши и германския ѝ съперник Андрес Ритер. По-рано професионалната комисия по подбора реши да постави на първо място Кьовеши.

Съветът на ЕС не бе задължен да се съобрази с предпочитанието на професионалната комисия. Ако ЕП подкрепи Бонер, ще се премине направо към процедурата по неговото назначаване. Ако евродепутатите изберат друг от тримата кандидати, ще последват преговори между Съвета на ЕС и ЕП. Очаква се въпросът да намери окончателно решение навреме, за да може прокуратурата на ЕС да заработи от следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа