ЕП свали имунитета на Марин льо Пен заради брутални снимки в Туитър

Марин льо Пен

Европейският парламент (ЕП) реши да бъде отнет имунитета на френския евродепутат Марин льо Пен. Причината за това са снимки и клипове на обезглавявания на "Ислямска държава", споделени от льо Пен в социалните мрежи, съобщиха информационните агенции.

Водачката на френския Национален фронт, която е кандидат за президент, е подследствена във Франция за постването през декември 2015 г. в "Туитър" на три снимки с екзекуции на ИД. Сред тях бе и обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоли.

Вотът в пленарната зала на Европейския парламент бе потвърждение на решение на правната комисия към законодателния орган на ЕС.

Отнемането на имунитета на французойката означава, че срещу нея може да бъде започнато наказателно производство. За провинението "публикуване на изображения с насилие" е възможно, при определени обстоятелства, да бъде произнесена присъда до три години затвор и глоба от 75 хиляди евро, посочва Ройтерс.

Агенцията цитира резултати от проучване на френския институт за маркетингови проучвания "Ъпиниънуей".

Според тях на първия тур на президентските избори ще победи крайнодясната Марин льо Пен с 25 на сто, следвана от центриста Еманюел Макрон с 23 процента и консерватора Франсоа Фийон с 21 пункта.

Показателите на Льо Пен и Фийон спрямо предишно проучване са без промяна, а при Макрон има спад с един процент.

"Ъпиниънуей" дава прогноза и за изхода от втория тур в двете очаквани комбинации за балотажа. Макрон би победил Льо Пен с 63 срещу 37 на сто, а Фийон би спечелил срещу нея с 60 срещу 40 процента.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?