ЕП: Свободата на медиите в Западните Балкани не е пълна

ЕП: Свободата на медиите в Западните Балкани не е пълна

Свободата на медиите в Западните Балкани не е пълна, тъй като държавите в този регион са изправени пред политизация, проблеми в изпълнението на законите, сплашване на журналисти, нарастване на автоцензурата, се казва в доклад на разследващ център на Европейския парламент, съобщи МИА.

В доклада за тази година, озаглавен "Западните Балкани - тенденции в свободата на медиите", се посочва, че автоцензурата се налага както с деликатно, така и с открито влияние, че качествената журналистика среща затруднения и се фаворизира таблоидизацията.

Европейският парламент осъжда политическия натиск и ширещата се автоцензура, призовава държавите да създадат безопасна медийна обстановка, благоприятна за обективно и точно информиране и призовава за ефикасна съдебна система.

Докладът бе оповестен преди Световния ден на свободата на печата, 3 май.

ЕП припомня, че свободата на медиите е основна ценност на ЕС и основа на демокрацията. Посочва се, че в Сърбия е неясна структурата на собственост на медиите и държавното финансиране, особено на местно ниво. В Босна повечето медии не дават информация за своите финанси и истинската собственост, а в Македония част от телевизиите са собственост на отделни лица, свързани с правителството.

Ниските заплати, които се изплащат късно, слабата сигурност на работата, работа без договор или с договори, които лесно се прекратяват, представляват директен облик на натиск, който подтиква към автоцензура, утежнява независимостта, качествената журналистика и фаворизира "таблоидизацията".

Журналистическите синдикати и законите за работа на медиите са от ключово значение за смекчаване на тези проблеми, пише в доклада.

Споделяне

Още от Европа