"Епъл" и "Гугъл" в надпревара за пуска на летящи автомобили

"Епъл" и "Гугъл" в надпревара за пуска на летящи автомобили

Американската технологична компания "Епъл" обяви в понеделник, че ще наеме от НАСА шестима специалисти в сферата на роботиката, които да надзирават разработката и ефективността на подготвяните безпилотни коли. Подобно действие демонстрира индиректното признание от страна на корпорацията, че е изостанала значително зад конкурентите си на автомобилния пазар и сега се опитва да компенсира изгубеното време, подчертава в. "Уолстрийт Джърнъл".

Според изданието шестимата нови служители в "Епъл" ще бъдат инженери специалисти в областта на роботиката, които освен обмена на знания и опит, ще получат възможността и да тестват лично ефективността на колите "Лексус", оборудвани с технология за безпилотно управление. При това от предната седалка, като в първата фаза на проекта ще бъдат изпробвани три подобни автомобила, информира вестникът.

"Уолстрийт Джърнъл" припомня, че преди "Епъл" си бяха поставили за цел да разработят само полуавтономни автомобили. Постепенно амбициите на компанията станаха по-големи и тя реши да създаде напълно автономно превозно средство, което "познава" собственика си по пръстовите отпечатъци и се задвижва чрез натискане на бутон, за да превози пътниците си до тяхната дестинация. Отделно, в края на март НАСА официално обяви, че включва прототипите на самоуправляващите се роботизирани коли към проекта си за усъвършенстване, чиято крайна цел е да се разработят надеждни и сигурни транспортни средства, "способни да анализират обстановката на пътя и да се придвижват без водач".

Отговорът на "Гугъл"

Същевременно финансиран от съоснователят на "Гугъл" Лари Пейдж стартъп показа свой прототип на електрическа летяща кола.

Компанията "Кийти Хоук" е разработила задвижван от електромотори ховър, който тежи едва 100 килограма, твърдят разработчиците.

Вчера те качиха видео представянето на своят проект в Ю Тюб.

Планира се продажбите да започнат в края на 2017 г. като цената засега не е известна.

Споделяне

Още от IT

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?