"Епъл" планира климатична неутралност до 2030 г

"Епъл" планира климатична неутралност до 2030 г

Технологичният гигант "Епъл" (Apple) съобщи във вторник, че планира през следващото десетилетие да премахне въглеродните емисии от целия си бизнес, включително от продуктите и обширната си верига на доставки , предаде Ройтерс.

Производителят на смартфоните айФон (iPhone) уточни, че неговите глобални корпоративни дейности като офисите му и центровете за данни вече са въглеродно неутрални, но ще разшири усилията си, за да обхване хилядите доставчици, които участват при производството на изделията му.

"Епъл" посочи, че цели да постигне 75 процента от целта, като намали емисиите, а останалите 25 процента ще бъдат постигнати чрез премахване на въглерода и чрез компенсаторни проекти като засаждане на дървета и възстановяване на хабитати.

Корпорацията отбеляза, че 74 процента от всички въглеродни емисии са генерирани от производството на изделия. За да изпълни стандартите за емисиите от производство, тя ще помогне при създаването на американско-китайски зелен фонд на стойност 100 милиона долара, който да предоставя капиталови инвестиции за енергийно ефективни проекти.

Компанията също така работи с доставчиците си за намаляването на емисиите, като използва рециклирани материали. "Епъл" уточни, че сега при производството на айФоните използва рециклирани редки метали.

Добивът на редкоземни метали е енергоемък, а самите те често се използват в прекалено малки количества, за да бъде изгодно рециклирането им. "Епъл" обяви, че е създал робот, който извлича тези вещества от някои от устройствата.

Според последния екологичен доклад на технологичния гигант, обхващащ финансовата 2018 година, въглеродният отпечатък на компанията е 25.2 милиона тона.

Споделяне

Още от Бизнес