"Епъл" загуби патентно дело, което може да струва 862 млн. долара

"Епъл" загуби патентно дело, което може да струва 862 млн. долара

Американската компания "Епъл" загуби дело за незаконно използване на чужди патенти, което може да ѝ коства 862 млн. долара, съобщава Ройтерс.

Адвокатите на "Епъл" не успяха да убедят съдебното жури, че не са ползвали незаконно патентите на Университета на Уисконсин и Мадисън.

Компанията беше обвинена, че е използвала в чиповете си технологии, които са собственост на университета. Те подобряват ефикасността на процесорите и са регистрирани в патентното бюро през 1998 година. Делото бе заведено през 2014 г.

Според журито патентът е нарушен в процесорите, които се използват в iPhone 5s, iPhone 6 и 6 Plus, както и няколко версии на таблета iPad. През следващата фаза на съдебния процес ще се определи точния размер на санкцията, която ще бъде наложена на компанията. Максималният ѝ размер може да достигне 862 млн. долара.

През 2008 г. университетът, чрез своята фондация, реши да съди и “Интел“ за същия патент. Тогава двете страни се разбраха извънсъдебно точно преди началото на процеса. “Епъл“ обаче реши да се бори и дори поиска от патентното ведомство да преразгледа патента и да го обяви за невалиден. Бюрото обаче отказа да направи това. Миналият месец университетът започна второ дело срещу "Епъл" заради процесорите в новите iPhone 6S, 6S Plus и iPad Pro за същото нарушение.

Споделяне

Още от Бизнес