Епидемичен взрив в столични училища от хепатит "А"

Родителите да ваксинират децата си като превенция

Епидемичен взрив в столични училища от хепатит "А"

Епидемични взривове в отделни столични училища има от хепатит "А". За бум на заболяването не може да се говори. Това каза проф.Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести пред Нова телевизия.

Най-добрата превенция е хигиената – миене на ръце и да не се ходи с обувки у дома, каза Кантарджиев. Той препоръча на родителите си да ваксинират превантивно децата. Става въпрос за ваксина, която струва около 50 лв., посочи медикът.

Повишаване на заболяванията от хепатит "А" се отчита само в София. Като цяло за страната случаите са с около 900 по-малко от миналата година, когато са били 1500, каза Кантарджиев.   

Столичните училища с болни деца

В над 20 столични училища и детски градини е имало или има болни от хепатит "А" в периода 5 юли - 5 ноември, съобщиха от здравното министерство миналата седмица.

В някои училища имаше недоволство от страна на родителите, защото не са били уведомени от страна на училищното ръководство. Родители обвиниха директори, че не са предприели и адекватни мерки за подобряване на хигиената в някои училища, където са констатирани случаи на заболяването.

Училищата, в които е имало случаи на хепатит А в район "Красна поляна" са: 75 СУ, 28 СУ, 57 СУ, 123 СУ, 135 СУ, 92 СУ, Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии, както и в 126 Детска градина - флиал "Феникс", Демо център "Мир" и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Баба Тонка" и "Райна Княгиня".

В район "Възраждане" е имало хепатит А в 67 СУ, 136 СУ и в Професионална гимназия по текстил и кожни изделия. В район "Овча Купел" болни от хепатит А е имало в 66 СУ и 149 СУ. В район "Илинден" заболяването е било открито в 113 СУ и в Детска градина номер 51.

В район "Подуяне" болни от хепатит А е имало в 24 СУ и в 94 ОУ. В район "Слатина" засегнати от болестта е имало в Детска градина номер 62. В район "Люлин" хепатит А е бил регистриран в 37 СУ, 103 ОУ, 96 СУ.

В район "Сердика" заболели от хепатит А е имало в 48 ОУ, а в район "Младост" - в 81 ОУ.

Хепатит А е имало и в училище "Любен Каравелов" всело Осиковица.

Към края на август 51 души от столичния кв."Факултета", повечето от които деца бяха заболели от болестта на мръсните ръце.

Симптоми и мерките

При децата до 2-годишна възраст няма пожълтяване на кожата и диагностицирането е по-трудно, стана ясно от обясненията на проф. Кантарджиев.

Той поясни, че при по-големите от 10 деца, жълти стават само две.

На 6 ноември, в Столична регионална здравна инспекция са получени 500 детски дози ваксина срещу вирусен хепатит "А". Тя е предоставена на личните лекари за обхващане на контактните лица по местоживеене и в колективите.

Ваксинацията срещу хепатит "А" у нас обаче не е задължителна и държавата не поема тези разноски, поясни проф.Кантарджиев. По тази причина той препоръча на родителите, които имат финансова възможност, превантивно да ваксинират децата си.

Споделяне

Още от България