Епидемия заплашва София заради блокиране на сметището в Суходол

Столицата е заплашена от епидемия заради неизхвърлен боклук, след като жителите на Суходол блокираха пътя до сметището и не допускат изхвърлянето на отпадъци.

Кметът Стефан Софиянски обеща на протестиращите, че занапред битовите отпадъци няма да се извозват в сметището на квартала. В понеделник той ще обсъди с експерти от екоминистерството варианти за алтернативни места, където да се извозват отпадъците на София, които са 1000 тона дневно.

Софиянски предложи на жителите на Суходол на сметището да бъдат изхвърляни единствено строителни отпадъци и земни маси. Министерството на околната среда и водите ще трябва да реши къде да бъдат депонирани битовите отпадъци, уточни кметът.

Този въпрос той обсъди в понеделник с експерти от ведомството. Ако от екологична гледна точка това е възможно, остава проблемът с терена за битовите отпадъци, допълни Софиянски.

Няколкостотин жители на Суходол блокираха в неделя пътя до сметището. Камионите с боклука могат да издържат натоварени още два дни.

Софиянски бе посрещнат с шумни неодобрителни възгласи от протестиращите, които го освиркваха и наричаха "лъжец", "престъпник", "лицемер", "убиец на деца". Освен протестни плакати, гражданите на Суходол водеха деца с противогази.

Ръководителите на протеста се съгласиха Софиянски да им даде конкретен отговор след разговорите си с министерството на екологията. Въпреки това около стотина жители на квартала продължиха да протестират. Някои от жителите на Суходол са съгласни сметището да поема занапред само строителни отпадъци, но не и битови.

Специалисти заявиха след протеста на жителите на Суходол, че ще настъпи епидемия, ако отпадъците на столицата не бъдат извозвани.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?