Епидемията гасне: Един човек вече заразява под един

Епидемията гасне: Един човек вече заразява под един

През изминалото денонощие у нас са регистрирани 14 новия случая на коронавирус инфекция при изследвани 1353 проби, съобщи проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в събота.

"Хубавата новина е, че за вчерашния ден имаме само 14 новозаболели. От тях със състояние, което предполага лечение в болница, са четирима. Останалите 10 са на домашен стационар", съобщи той.

По думите му големият брой направени тестове и малкият брой положителни проби опровергават тезата, че колкото повече се изследва, толкова повече болни излизат. "Имаме положителни само когато имаме увеличаване на заболеваемостта в страната", обясни Кантарджиев.

Той изнесе данни, според които епидемията у нас затихва. Кантарджиев каза, че ефективното репродуктивно число, което показва един болен колко души заразява, вече е под 1 – 0.8.

"Това значи, че 10 души заразяват 8, тези 8 ще заразят 6 и така епидемията гасне", обясни той.

"Друг интересен факт е анализът на 14-дневната кумулативна заболеваемост. На 2 април тя бе 4.5 на 100 000 население. На 24 април става 17 на 100 000 население, когато бе пикът на епидемията. На 7 май беше 10 на 100 000 население, на 16 май – 7.8, на 23 май – 7.1 и сега вече е 5.5 на 100 000. Това означава, че имаме повече от 3 пъти намаляване на тежестта на епидемията", съобщи Кантарджиев.

"Третият важен епидемичен параметър, който щабът следи внимателно, е времето на удвояване на случаите. Ако на 18 дни се удвояваше броят на случаите на заразени, то сега. той е на 36 дни. Това означава, че в момента имаме два пъти по-слаба епидемия от началото на май", каза още той.

Активните области с коронавирус са 6. Новите случаи са в Пазарджик - 1, в Плевен - 1, вРазград - 2, в Сливен - 4, в София - 5, Шумен - няма, Ямбол - 1. Във Видин няма нови случаи, в Благоевград - също.

От новозаразените 10 са жени и 4 са мъже. От вчера има заболяла само едно дете на 9 месеца в София, без симптоми.

При медицинския персонал за вчера има един нов случай - шофьор на линейка от столичната Бърза помощ.

Новите излекувани - 48 души. Общият брой е 1 064 или 42%. Вчера от "Пирогов" са изписани 5 души, ВМА - 1, РЗИ- София е освободила от домашно лечение 1 човек, Пловдив - 18, Благоевград - 8, Видин - 7, Пазарджик - 4, Ямбол - 3, Плевен - 1.

Трима са починалите. Жена на 78 години в Пазарджик със сърдечна недостатъчност, жена на 64 години от Пловдив с исхимична болест на сърцето и диабет, мъж на 84 години от УМБАЛ "Св. Анна".

Средната възраст на починалите у нас е 67 години. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус