Епидемията намали незаконната миграция към ЕС

Сн. БГНЕС, архив

Броят на незаконните преминавания през външните граници на ЕС е намалял с 13 процента през изминалата 2020 г. в сравнение с предходната 2019 г., съобщиха световните агенции, като се позоваха на европейската агенция за охрана на външните граници ФРОНТЕКС. 

Това до голяма степен се дължи на рестрикциите, въведени заради коронавируса.

През изминалата година са регистрирани около 124 000 незаконни преминавания на външните граници на ЕС. 

Пристиганията през Източното Средиземноморие са намалели с над три четвърти и са били около 20 000 през миналата година. Броят на незаконните преминавания на външните граници на ЕС през Западното Средиземноморие е намалял с около 29 процента до около 17 000.

За сметка на това Канарските острови регистрираха рекорден брой на незаконно пристигналите там през 2020 г. - 22 600. Това е с осем пъти повече в сравнение с 2019 г., като този трафик е бил най-интензивен през четирите последни месеца на изминалата година.

По отношение на Централното Средиземноморие, включващо Италия, незаконните преминавания там са се увеличи над два пъти през 2020 г. до над 35 500. А през Западните Балкани те са се увеличили с близо 80 процента до 27 000.

Сирийците отново са най-честно опитващите се да влязат незаконно в ЕС, следвани от тунизийците, алжирците и мароканците.

По-малко от 10 процента от общия брой на регистрираните незаконно влизащи през външните граници на ЕС са жени, което е по-малко в сравнение с 2019 г., когато те бяха 25 процента от общия брой. 

Намалял е и процентът на децата, опитващи се на влязат незаконно през външните граници на съюза. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?