Епидемията от коронавирус у нас е в предпоследната си фаза

Само 6 са новите заразени за денонощие

Сн. БГНЕС

Разпространението на заразата от коронавирус у нас е в предпоследната фаза за този сезон. Скоро ще се стигне до изхода, на който пише "Край на медицинската част за този сезон". Това смята проф. Николай Витанов, който е математикът на Националния оперативен щаб.

В понеделник от щаба обявиха само 6 новозаразени на Covid-19 за последното денонощие и 22-ма излекувани. Не са регистрирани нови смъртни случаи.

Според проф. Витанов в момента епидемията в България е на "второто стъпало на стълбата отгоре надолу", при което новите случаи на Covid-19 е между 20 и 40 заразени на ден. "Следващата фаза е от 0 до 20 при положение, че мерките се спазват. Преди седмица и нещо беше сценарият 50-80 заразени на ден", коментира проф. Витанов пред бТВ.

Той все пак обясни, че своеобразната стълба на развитието на епидемията има и нива над достигнатите до момента, при които новите случаи са над 100 на ден. Припомни, че при такова развитие ограничителните мерки в страната ще бъдат върнати отново.

"Има още стъпала нагоре. Най-отгоре има една врата, на която какво пишеше: "Яко ще измрете", коментира Витанов, използвайки репликата на председателя на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски, изпусната в края на интервю с него, направено от Миролюба Бенатова за предаването "Алтернативата" на ТВ1.

Витанов припомни, че е прогнозирал края на епидемията за този сезон да е в средата на юни. Според него има няколко сценария за есента. Единият е вирусът да изчезне, както се е случвало с други такива вируси. Другият вариант бил да се завърне, но мутирал. "Ако се завърне, ще е в по-лека форма", очерта най-вероятният вариант проф. Витанов.

Само 6 заразени за денонощие

Само 6 са новите заразени с коронавирус за последното денонощие.От тях 3-ма са в София и по един в Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Те са открити, след като са направени 433 проби, съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб в понеделник.

Четирима от новозаразените са приети в болница, където общо са 235 души. От тях 20 са в интензивно отделение.

От новозаразените има и един лекар от столично лечебно заведение.

Новите случаи са по-малко от предходните дни. Направените тестове също намаляват, след като за 23 май бяха направени 886, а обикновено се правят по над 1000 на ден.

Излекуваните продължават да са повече от новите заразени. За последното денонощие в статистиката на преборилите коронавируса са влезли още 22-ма души. Така общо броят на излекуваните достигна 862-ма или 35% от всички 2433 случая на Covid-19 до момента.

За последното денонощие няма и починали болни от коронавирус, след като през предходните дни смъртните случаи се увеличаваха. Към момента смъртността от Covid-19 у нас е 18.5 души на 1 млн. население. На първо място в тази статистика е Белгия с 808 души на 1 млн. население.

На седмична база за първи път от началото на епидемията броят на излекуваните надвишава броя на новите случаи, регистрирани у нас.

От заразените 66% са на възраст до 60 години, а над 60 години са 34 на сто. Най-засегната възрастова група са хората между 50 и 59 години, следвани от тези на възраст 60 – 69 години и групата 40 – 49 години.

Общата смъртност от 9 март до към края на април тази година е съизмерима с тази от 2019 г. Наблюдава се 3% понижаване, обясни доц. Димов.

Тенденцията още не е устойчива

"Въпреки тези оптимистични според нас данни за страната това все още не е устойчива тенденция. Надяваме се да се превърне в такава чрез методите на физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекция", обясни доц. Димов.

"България неведнъж се е справяла със сериозни предизвикателства като държава с необходимите сили и ресурси и като народ с мъдрост и воля. Към момента показваме, че можем да се справим с тези трудности. Покрай 24 май може да кажем, че преодоляването на трудни периоди като този е необходимо за нашето национално самочувствие и за да ни вдъхне вяра в светлите бъдещи дни", коментира още доц. Димов. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус