Eпидемията от свински грип в Гърция добива застрашителни размери

Гърция е навлязла във фаза на разрастване на епидемията от новия грип, която може да продължи до две години, обяви здравният министър Димитрис Аврамопулос, цитиран от медиите в Атина.

Той подчерта, че 78 на сто от регистрираните досега 216 случая на новия грип се отнасят до хора, пристигащи в страната от чужбина. Здравните власти се опасяват от смъртни случаи.

Министърът препоръча спокойствие и каза, че властите са взели всички необходими мерки и че няма основание за тревога, въпреки пандемичния характер на болестта.

Междувременно Испания съобщи за втори смъртен случай от болестта. Мъж, заразен с вируса A(H1N1), почина  в болница на Канарските острови.

Починалият 41-годишен мъж, който страдал от хронично заболяване, бил приет в университетската болница на остров Гран Канария на 5 юли.

По най-нови данни на министерството в Испания са потвърдени 969 случая на свински грип. Повечето болни бързо оздравяват, но в някои области има "тежки случаи", уточнил говорител на министерството. Той подчертал, че най-засегнати са деца и младежи.

Споделяне

Още от Балкани