Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията отстъпва в Западна Европа, на изток се разраства

6 коментара
Деца и родители на брега на морето в Барселона в сряда, 29 април

На европейския регион днес се падат 46 на сто от всички заразени и 63 процента от всички жертви на пандемията. Но благодарение на взетите мерки, в ред страни от Западна Европа нейният тем се забавя, като е достигнато плато или намалява броят на новите случаи. В източната част на региона обаче - в Беларус, Русия, Казахстан и Украйна, броят на болните през последната седмица е нараснал. В Турция ситуацията се стабилизира.

Така обобщи ситуацията на континента днес директорът на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге. "Броят на болните (от Covid-19) в Европа, нараснал през последните седем дни с 15 на сто, в момента е 1 408 266. За същия период броят на починалите се е увеличила с 18 процента до 129 344 души", каза той.

Испания регистрира през последното денонощие най-малък брой смъртни случаи сред заразените с новия коронавирус от шест седмици насам - 268, съобщи здравното министерство. За първи път едновременно три испански провинции съобщават, че при тях няма нито един нов смъртен случай. Общият брой жертви на вируса в страната достига 24 543 при 213 445 потвърдени случая. През изтеклото денонощие са открити нови 1309 души с положителна проба или 0,61% от общия брой. Оздравелите са общо 112 050, а само през последните 24 часа - 3103.

Една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в света и в Европа прие план за постепенно излизане от изолацията, което ще стане на четири фази до края на юни и ще зависи от развоя на болестта. След края на всички тези фази страната ще влезе в една "нова нормалност", позволяваща цялостното подновяване на икономическите дейности, но при спазване на условията на социалната дистанция, каза преди два дни испанският премиер Педро Санчес.

Броят на заразените с новия коронавирус в Италия беляза рекорден спад днес. За последните 24 часа заразените са намалели с 3106 души до общо 101 551 души, съобщи ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели. Броят на възстановилите се за последните 24 часа нарасна с 4693 души, като общият брой на излекувалите се в страната достигна 75 945 души. Броят на починалите за последните 24 часа нарасна с 285 души до общо 27 967 души. В интензивни отделения има понастоящем 1694 пациенти, което е със 101 по-малко в сравнение със сряда.

Борели съобщи на журналистите, че това ще бъде последната пресконференция за предоставяне на данни за епидемията в Италия, тъй като страната влиза в нова фаза, но Службата за гражданска защита ще продължи да предоставя данни за развоя на заразата. След два месеца на строга карантина и ограничения, Италия ще започне да излиза от изолацията поетапно в понеделник, 4 май. Борели днес призова сънародниците си да проявят чувство на гражданска отговорност и каза, че хората не трябва да се страхуват от обществения транспорт и от рисковете, свързани с придвижването по време на фаза две, стига да спазват правилата.

Същевременно италиански учени казаха, че в шест италиански области няма нови смъртни случаи, а в още девет други области смъртните случаи са по-малко от 10 на ден. Експертите от научно-техническата комисия, която съветва правителството, определиха това като много успокояващи данни. А властите на областта Алто Адидже казаха, че още на 11 май там ще бъдат отворени баровете и фризьорските салони, а хотелите ще отворят врати на 25 май.

Премиерът на Италия Джузепе Конте заяви днес, че при постепенното снемане на мерките срещу разпространението на коронавируса в страната ще са отчитат разликите в нивата на заразата в отделните области. Наложеното на 9 март затваряне на Италия ще бъде облекчавано на етапи от 4 май нататък при консултации с местните власти в регионите, в които епидемиологичната обстановка не е толкова тежка, каза Конте пред парламента.

Пред депутатите премиерът защити решението на своето правителство за постепенно излизане от националната карантина, тъй като по-широко отваряне ще представлява голяма заплаха за общественото здраве. "Предпочитам да кажа високо и ясно с риск да изглежда непопулярно: Правителството не може да осигури незабавно връщане към това, което беше нормално в нашия предишен живот", подчерта той. По думите му икономическите последици от евентуална втора вълна на заразата биха били "още по-тежки".

Джузепе Конте каза, че базовият показател на репродукция на коронавируса (тоест колко души може да зарази един носител на вируса) възлиза на 0,5-0,7. Но предупреди, че този показател може да нарасне и ако се върне до стойност, близка до единицата, има опасност от претоварване на отделенията за интензивно лечение.

Великобритания, втората най-засегната от новия коронавирус страна в Европа с вече 26 711 починали, е преминала пика на епидемията. Това заяви британският премиер Борис Джонсън на първата си пресконференция, след като се възстанови от болестта и ден след като годеницата му роди син. "Мога да потвърдя днес за първи път, че ние сме минали пика на тази болест. Ние преминахме пика и сега се по нанадолнището и имаме толкова много причини да храним дълготрайна надежда", каза той.

Той поясни, че сега е важно да не се изгуби контрол върху ситуацията. Джонсън заяви, че в следващата седмица и в идните седмици управляващите ще кажат как и кога ще деблокират различни части на икономиката и ще представят пътна карта за вариантите в тази насока. Точните дати на всяка промяна ще бъдат въз основа на препоръки на учените и на данните за епидемията.

Джонсън предупреди, че е от жизненоважно значение да не се допусне втора вълна от зараза в страната.

За последните 24 часа в Обединеното кралство са починали още 674 заразени с новия коронавирус до общо 26 711. В страната има 171 253 потвърдени случая на зараза, което е с 6032 повече в сравнение с предходния ден.

Броят на жертвите на коронавируса във Франция достигна 24 376 души. За последното денонощие са починали 289 души, съобщи директорът на Главното управление по здравеопазване на Франция Жером Саломон. Това е най-малкото увеличение на смъртните случаи за денонощие от март насам. Саломон добави, че 26 283 души са в болница, от които 4019 са в реанимация.

Париж и Североизточна Франция бяха обявени за част от червена зона заради коронавируса. Всички 101 административни района на Франция или департаменти, ще бъдат категоризирани като червени или зелени зони, въз основа на което ще бъде решавано до каква степен да бъдат облекчавани ограничителните мерки, когато на 11 май отпадне пълната карантина. Дотогава правилата на пълната карантина остават в сила навсякъде, допълни той.

Окончателният статут на всеки район ще се определя от това кoлко широко се разпространява вирусът там, каква част от леглата в интензивните отделения са заети и какъв е местният капацитет за тестване.

Същевременно днес френската Агенция по лекарствата разреши при стриктни условия да се ползва плазма от излекувани пациенти, за да се лекуват тежкозасегнати пациенти. Използването на плазма е разрешено във Франция, но само в рамките на клинични изследвания. Сега обаче се разрешава и използването извън рамките на такива изследвания. Разрешението се дава временно и при спазване на строги условия.

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия се увеличи с 1378 души през последното денонощие, което е темпо, сравнимо с това от средата на март, съобщи тази сутрин институтът "Роберт Кох". Случаите в страната вече са 159 119. През последните четири дни броят на новите заразени е значително по-нисък, отколкото през миналата седмица.

Оздравели са 123 500 души, което е с 3100 повече от предишния ден. Броят на оздравелите на денонощие е над двойно по-висок от новите заразени за един ден. Починали са общо 6288 човека - със 173 повече от предишния ден.

От миналата седмица в страната започна смекчаване на ограничителните мерки в социалните контакти. Отново заработиха магазините с площ под 800 кв. м, а училищата започват да отварят.

Спортните площадки, музеите и църквите в Германия могат да бъдат отново отворени при определени условия. Това каза днес Ангела Меркел след видеоконферентен разговор с министрите на 16-те германски провинции. Канцлерката добави, че още мерки за облекчаване на режима на самоизолация ще бъдат оповестени на 6 май.

Тя каза, че Германия трябва да намали още повече броя на заразените на дневна база и че социалната дистанция трябва да се спазва на обществени места. Меркел освен това заяви, че въпросът с ваканциите в други страни от ЕС, все още не е на дневен ред за германците. Заради това, че ситуацията с коронавируса в някои други европейски страни е по-тежка от тази в Германия, все още туризмът няма да може да се възобнови, поясни тя.

Германският министър на финансите Олаф Шолц каза, че сега е възможно постепенно да се разхлабят мерките, но това трябва да става внимателно.

"Зная, колко тежки са ограниченията в борбата срещу коронавируса, но те ни помогнаха да установим контрол върху броя на инфекциите", написа той днес в Туитър.

Разпространението на новия коронавирус в Чехия е овладяно и правителството ще продължи предпазливо да отваря икономиката, обяви днес чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех. Броят на новите заразени спадна под 100 дневно за осми пореден ден. Според здравното министерство коефициентът на заразяване е намалял до 0,7, което означава, че един новозаразен предава инфекцията на по-малко от един човек. Министерството прогнозира от 7900 до 9700 нови случая на заразата в края на май. Към вторник сутрин броят на заразените е бил 7581 души.

Позитивното развитие накара правителството да започне да отваря магазините и търговските обекти, както и лекарските кабинети за неспешна помощ заради опасения на лекарите от липсата на обичайни медицински услуги.

"Засега не виждаме негативни тенденции, които да са произтекли от предишни облекчения на мерките", заяви Войтех. "Ще продължим предпазливо и постепенно със следващите етапи, и смятам, че сме на прав път", добави той.

Под натиска на бизнеса и гражданите правителството вдигна повечето ограничения за движение и ускори отварянето на магазини и услуги. Повечето останали икономически дейности ще бъдат разрешени съответно на 11 и 25 май.

Така например от 11 май ще бъде разрешено провеждането на културни и спортни дейности с до 100 души, предаде Ройтерс. Това включва кинопрожекции, театрални постановки, а от 25 май и религиозни служби. Но по-големите прояви, като фестивали, няма да се провеждат.

Училищата обаче ще останат затворени до септември. Остава задължително носенето на предпазни маски на обществени места.

Разпространението на Covid-19 в Дания не се ускорява след започналото в средата на месеца постепенно облекчаване на ограничителните мерки. Това съобщи днес Държавният институт "Серум", който отговаря за подготвеността на Дания по отношение на инфекциозните заболявания. Стойността на така наречения показател R, изразяващ средния брой инфекции, който всеки носител на вируса причинява, леко се е повишила през последните две седмици, но остава под 1, заяви институтът. "Въпреки това няма признаци епидемията от Ковид-19 да се ускорява", допълни той.

В Норвегия ще бъде разрешено събирането на до 50 души на обществени места и това ще влезе в сила от 7 май. В страната епидемията от коронавируса изглежда под контрол. Това разхлабване на ограничението за събиране на повече хора на публични места ще позволи и подновяването на малки културни събития, като концерти, театри и кино, но ще има условие на тях да се спазва минимална дистанция от един метър между участниците и ще следи за това представител на властите.

Норвегия ще се отваря малко по-малко на всеки 14 дни, но ще държим под око разпространението на вируса, заяви норвежкият министър на здравеопазването Бент Хьойе. Ако тенденцията се запази положителна в страната, на 15 юни може да бъде разрешено събирането на до 200 души на публични места.

Спортовете, в които има физически контакт, остават забранени. Същото е в сила и за културните и спортните прояви с над 500 души. Те остават забранени до 1 септември.

Властите намалиха от 2 на 1 метър дистанцията, която трябва да се спазва между хората на публични места.

В Норвегия вече бяха отворени детските ясли и градини на 20 април, а после и училищата за най-малките на 27 април.

В страната има 7710 случая на зараза и 204 смъртни случая.

Премиерът на Португалия Антониу Коща обяви, че от 4 май ще започне да се прилага план в три фази за отваряне на различни сектори на икономиката на всеки 15 дни. Ще се започне с малките квартални магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците.

Ако епидемията се забави втората фаза на плана ще започне на 18 май с отваряне на по-големите магазини, ресторанти, музеи, галерии и кафенета, но с редуциран капацитет. На същата дата ще бъдат отворени предучилищните учебни заведения и детските центрове, ще се подновят занятията и за учениците в последните два гимназиални класа. Учениците ще трябва да носят маски.

В началото на юни ще отворят детските ясли, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс. Театрите и киносалоните ще отворят врати на 1 юни.

От понеделник носенето на маски ще бъде задължително на различни места в страната, включително и в обществения транспорт, който ще работи с намален капацитет.

Шампионатът по футбол ще може да бъде подновен в последния уикенд на май, но големите търговски площи ще трябва да изчакат до 1 юни, за да отворят отново врати.

Премиерът Коща призна, че този процес на излизане от изолация не е без рискове и призова гражданите да спазват социалната дистанция.

В страната има 25 045 случая на зараза и 989 смъртни случая. Властите извършват 37 000 теста на един милион жители, което е един от най-високите показатели в света.

Училищата в Унгария ще останат затворени до края на май, а прояви с участието на над 500 души не могат да бъдат организирани до 15 август. Това съобщи днес Гергей Гуяш, министър в кабинета на премиера Виктор Орбан. Орбан обяви снощи, че някои от ограниченията за възпиране на заразата с коронавирус ще бъдат вдигнати от следващата седмица в провинцията, където магазини и градините на ресторанти ще могат да отворят врати. Но строгите мерки в столицата ще останат засега в сила, тъй като там има по-голям брой инфекции и смъртни случаи.

Гуяш каза, че десетки хиляди гимназисти ще положат матури от понеделник нататък. "Изпитите могат да се състоят с максимум 10 ученици в стая, на безопасно разстояние, с възможно най-малък риск. . . Защото е в интерес на всички учениците да могат да продължат образованието си", каза Гуяш.

Към днешна дата Унгария е регистрирала 312 смъртни случая от общо 2775 регистрирани заразени. 70 процента от инфектираните са в Будапеща.

От днес правителството на Словения премахва ограничението на движението, което досега беше позволено само в рамките на общината, а в понеделник ще започне постепенно стартиране на многобройни дейности, които ще могат да се извършват при спазване на мерките за здравна защита.

Словения се подготвя постепенно да пусне отново обществения транспорт от 11 май, съобщи днес правителственият говорител Йелко Кацин. Министерството на образованието съобщи, че само учениците от първите три класа на основното училище и последния клас на средните училища ще се върнат в училищата от 18 май. Останалите ученици ще продължат да учат онлайн до края на учебната година.

Фризьорските салони, заведенията на открито, библиотеките и музеите ще бъдат отворени отново в понеделник, но гражданите ще трябва да носят маски в закрити помещения. Остава и забраната за събирания на публични места.

След предстоящото отваряне на училищата в Гърция учениците ще ходят на училище на две смени през ден, за да бъдат в по-малки групи и да спазват правилата за социална дистанция. Това предвижда планът за възобновяване на учебните занятия, представен от министърката на образованието Ники Керамеос.

Паралелките ще бъдат разделени на две групи, като едната ще ходи на училище в понеделник, сряда и петък, а другата - във вторник и четвъртък. На следващата седмица ще бъде обратното. Максималният брой на учениците в класната стая се определя на 15, а минималното разстояние между тях - на 1,5 м. За учениците, които не са на училище в дадения ден, ще има програма за работа вкъщи.

Както обяви във вторник и премиерът Кириакос Мицотакис, първоначално на 11 май в класните стаи ще се завърнат учениците от последния гимназиален клас. На 18 май ще се възобновят часовете за останалите гимназиални класове и за прогимназиалния курс. Учебната година за тях ще се удължи до 12 юни.

Що се отнася до началните училища и детските градини, разглежда се възможността да бъдат отворени на 1 юни, но само ако ходът на епидемията е низходящ. Ако те бъдат изобщо отворени през тази учебна година, обсъжда се продължаването ѝ до 30 юни. Следващата учебна година най-вероятно ще започне по-рано за всички - от 1 септември.

Матури и зрелостни изпити няма да се провеждат. Общогръцките кандидатстудентски изпити ще бъдат на 15 и 16 юни. Очаква се летният семестър в университетите да завърши към края на май, а в периода 10-15 юни би трябвало да започне изпитната сесия.

Изправено пред нарастващо обществено недоволство, правителствота на Сърбия реши да облекчи строгите карантинни мерки през този уикенд въпреки предупрежденията от лекари. Броят на хората, недоволни от стриктните превантивни мерки, въведени от правителството на президента Александър Вучич, нараства и мнозина се присъединиха към опозиционни протести от балконите си.

Днес правителството промени решението си да блокира цялата страна по време на идващия уикенд около 1 май, като вместо това обяви комендантски час от 18 часа в четвъртък до 5 ч. сутринта в събота. Главният епидемиолог на Сърбия Предраг Кон, член на кризисния щаб на правителството, заяви пред телевизия РТС, че решението е компромис, който го притеснява. Днес Сърбия регистрира 285 нови случая за денонощието и шестима починали пациенти.

Правителството е възприело курс към постепенно облекчаване на мерките. Според плана ресторантите и кафенетата ще бъдат отворени през следващата седмица, общественият транспорт в Белград ще бъде възобновен на 8 май, а детските градини ще отворят на 11 май. На фризьорските салони беше разрешено да възобновят работа тази седмица с допълнителни мерки на безопасност.

Броят на заразените с новия коронавирус в Украйна днес достигна 10 000 души, а здравният министър Максим Степанов призова обществеността да прояви търпение и да не нарушава мерките за изолация, които задържаха броя на починалите в страната много по-нисък, отколкото в повечето западноевропейски страни.

Стотици бизнесмени протестираха вчера срещу ограниченията близо до сградата на правителството, а Степанов каза, че все повече хора нарушават забраната за посещение на паркове. Починалите от коронавируса в страната са 261, съобщи той. "Но това не са хилядите от Италия и Испания. Карантината беше въведена много бързо (в Украйна) и благодарение на това успяхме да овладеем положението. Благодарение на карантинните мерки успяхме да избегнем пикови бройки и пиково натоварване на здравната система", заяви здравният министър.

Правителството удължи срока на карантинните мерки до 11 май и очаква пикът на пандемията в Украйна да е в началото на следващия месец. Признаците на обществено нетърпение обаче растат.

Потвърдените заразени с новия коронавирус в Русия вече са над 106 хиляди. Руският оперативен щаб за борба със заразата съобщи днес за 7099 нови случая. През последните 24 часа в Русия от коронавирусна инфекция са починали 101 души и общият брой на смъртните случаи в страната вече е 1073. През последното денонощие от болница са били изписани 1133 оздравели. Общият брой на възстановилите се е достигнал 11 619.

Във вторник руският президент Владимир Путин призна, че "ситуацията все още е много трудна", и предупреди, че пикът на епидемията в страната предстои. Малко повече от половината случаи в Русия са в Москва. През последното денонощие в руската столица са били регистрирани 3093 нови заразени, с което общият брой на случаите там вече е 53 739.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #6
 2. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #5
 3. Big Bang
  #4

  Всъщност Covid 19 много малко се различава по действие и по начин на разпространение от вируса причиняващ обикновена настинка. Някой да е чул за лекарство или ваксина против настинката?

 4. kompetenten
  #3

  Абсурдно е да се надяваме толкова скоро да има лекарство, та камо ли ваксина! Вирусът ще минава на вълни, аха попремине, разхлабват се мерките, логично идва нова вълна, пак се затагят мерките, намаляват болните и т.н. цикълът ще се повтаря известно време.

 5. Панайот
  #2
  Отговор на коментар #1

  Пропуснах и най важното, правителството и българите постъпиха отговорно и дисциплинирано, не може да се отрече, дано сега постъпим също толкова мъдро и гъвкаво при предстоящата втора фаза на действие.

 6. Панайот
  #1

  Може би главната причина, че това се случва, а именно китайският вирус удари по силно Запада е защото там е по гъстонаселено и има повече международни връзки и движение. Дано скоро се намери начин за успешно лекуване и ваксини и да избегнем евентуална втора вълна. За сега според мен решението е масово тестване и преждевременно лечение и карантина при частично разхлабване на мерките, може би около 60-70%. Но за да стане това трябва да сме много добре информирани и подготвени материално и организационно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.