Епидемията тръгна стръмно нагоре, случаите станаха 800

Два поредни дни с рекорден брой нови болни, властите призовават да няма разпускане по Великден

Епидемията тръгна стръмно нагоре, случаите станаха 800

Случаите на коронавирус у нас достигнаха 800 в четвъртък следобед, след като в два последователни дни бяха регистрирани рекорди на новорегистрираните случаи. В сряда и четвъртък сутринта бяха докладвани съответно 40 и 48 нови случая за денонощие.

В четвъртък през деня бяха регистрирани 17 нови случая спрямо съобщените сутринта 783 случая и така броят им достигна 800 към 17 часа. За сравнение към 17 ч. в сряда потвърдените случаи бяха 747 души или увеличението за 24 ч. е с 53 души. Лабораториите продължават да обработват резултати. През изминалото денонощие има нови две жертви на заболяването, с което броят им достигна 38 души. Излекуваните са вече 122 души.

Рекордите на нови случаи в два последователни дни говорят за навлизане в пика на заболевамостта  – момент, за който от Националния оперативен щаб съобщиха по-рано тази седмица, че сме близо. Влияние върху по-високия брой новооткрити случаи оказва и започналото по-активно тестване в последните дни.

Властта призовава да не се разпускаме по празниците

Според председателя на щаба срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски отражение върху повишената заболеваемост има и по-свободното поведение на гражданите от края на миналата седмица, когато хубавото време изкара много хора на разходка и пазар. Той изрази опасения, че разхлабването на дисциплината по празниците, също ще доведе до ескалиране на епидемията. Същите опасения по-късно изрази и премиерът Бойко Борисов, който заяви: “Бройте след Великден 6-7 дни и ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация“. Да не се пътува по празниците призоваха и от МВР, на които са дадени инструкции да бъдат безкомпромисни и да не пропускат през КПП, хора, претендиращи, че пътуват по работа през празничните дни. 

Според математическите изчисления обаче времето за да се почувства ефекта от поведението на хората е около 2 седмици, като очакванията са в края на месеца да бъдат видими резултатите от активността ни по празниците.

Епидемията тръгна стръмно нагоре

"Графиката вече се откроява. Вървим стръмно нагоре", коментира в четвъртък сутринта Мутафчийски.

“София остава най-големия резервоар на заразата. Затова отново апелираме софиянци да не се готвят да пътуват в страната, защото това ще доведе до масов бум навсякъде в цялата страна“, каза още той.

През деня в четвъртък са доказани 17 нови случая, като отново най-много - 10 са в София, 2 в Смолян, 2 в Кюстендил, 1 в Русе, 1 във Видин и 1 в Благоевград.

Общият брой на случаите в София достигна София 486 в четвъртък. В Благоевград те са 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

227 души с потвърден Covid-19 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите в интензивни отделения и клиники.

При 48 души медицински персонал е установен коронавирус.

Нови тестове във “Факултета“ откриха още 13 случая

След установени 20 заболели от Covid-19 във “Факултета“ и “Филиповци“ там вчера започна масово тестване на жителите с бързи тестове, а кварталите бяха поставени под карантина.

По време на изследването е станало ясно, че контактните лица на заразените с коронавирус в двата квартала са многократно повече от тези, подадени към РЗИ. Тестването продължи и в четвъртък, когато служителите на столичната здравна инспекция бяха на терен във “Факултета“, където е преценено, че рискът е по-висок. Извършвани са бързи тестове и набиране на проби за PCR.

В хода на епидемиологичното проучване са направени 100 бързи теста, 13 от които са показали положителни проби за Covid-19, две от които на деца на 13г. и на 2г. На всички, дали положиелна проба, е била взета и проба за PCR.

За сравнение преди ден в двата квартала “Факултета“ и “Филиповци“ бяха направени 60 бързи теста, 7 от които са били положителни.

В хода на епидемиологичното проучване в четвъртък е било установено, че един от доказаните случаи има 32 контактни лица. Те са част от всички 100, изследвани през днешния ден.

Без смекчаване на мерките засега

В четвъртък от щаба, правителството и МВР многократно призоваха хората да са дисциплинирани и да не пътуват за празниците. За това призова и премиерът Бойко Борисов, който изрази опасения са, че разпускане за Великден ще доведе до бум. “Бройте след Великден 6-7 дни и ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация“, коментира той.

Смекчаване на мерките у нас засега няма да има, категоричен бе началинкът на щаба ген. Мутафчийски. За да има трябва да вървим към намаляване на заразените, а ние бележим ръст на епидемията, отбеляза той.

Много е рано да се каже дали ще има удължаване на извънредното положение, което към момента е до 13 май, каза още ръководителят на Националния оперативен щаб. Той обясни, че това става по преценка на епидемиологичната картина към дадения момент, т.е. не може отсега да се коментира за след празниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?