Епидемията в Армения се разраства, удължава се извънредното положение

Никол Пашинян

Армения обяви днес, че удължава до 13 юли извънредното положение заради коронавируса, след като продължава да расте броят на новите случаи, предаде Ройтерс.

Въпреки извънредното положение от началото на май функционират почти всички сектори от арменската икономика, за да се предотвратят фалити. Като мярка срещу разпространението на заразата властите задължават хората да носят маски. Миналата седмица вицепремиерът Тигран Авинян каза, че от средата на юли вероятно ще бъдат възобновени международните полети, за да се помогне на туристическата индустрия.

В тримилионна Армения досега са регистрирани 15 281 случая с коронавирус и 258 починали. Това е най-засегнатата от пандемията южнокавказка държава.

На днешното правителствено заседание, предавано от арменски телевизии, премиерът Никол Пашинян констатира, че епидемичната ситуация остава напрегната, след като за изтеклото денонощие са били установени 612 нови случая с коронавирус.

След като съобщи, че извънредното положение се удължава с един месец до 13 юли, той каза, че властите трябва да издирват хората, които твърдят, че такъв вирус не съществува, за "да разберат мотивите им".

В началото на този месец Пашинян заяви, че нарушенията на нормите за епидемична сигурност са масови и Армения е изправена пред хуманитарна катастрофа. На 8 юни той уволни шефовете на силовите структури с аргумента, че не са съумели да установят контрол върху положението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят