Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: Испания по пътя към "новата нормалност“

Разхлабвайки ограниченията, Германия повиши капацитета си до 900 хиляди теста на седмица

3 коментара
Баща и син се разхождат по велоалея в испанския град Палма де Майорка

Една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в света и в Европа прие план за "постепенно" излизане от изолацията, което ще стане на четири фази до края на юни и все пак ще зависи от развоя на болестта. След края на всички тези фази страната ще влезе в една "нова нормалност", позволяваща цялостното подновяване на икономическите дейности, но при спазване на условията на социалната дистанция, описа снощи ситуацията испанският премиер Педро Санчес.

Днес Испания отчете за последното денонощие 325 смъртни случая, след като предишното денонощие бяха регистрирани 301 жертви. Общият брой на починалите от коронавируса обаче се увеличава с 453 на 24 275, посочи здравното министерство и уточни, че част от допълнителните случаи са от предишните дни. Диагностицираните нови случаи се увеличават за изминалото денонощие с 2144 и стават общо 212 917. Вчера броят на новите заразени бе 1308 (повишение с 0,6% от общия брой). Никога досега от началото на епидемията не бе регистриран по-малък брой нито в абсолютно, нито в относително изражение.

Испания вече е в нулевата фаза, според Санчес, чието правителство смекчи изключително строгата изолация, влязла в сила на 14 март, като позволи миналата неделя на децата да излязат на разходка. В събота индивидуалните спортни дейности и разходките на членове на едно и също семейство ще бъдат също разрешени.

Ще последва истинската първа фаза на излизане от карантината. Тя ще започне на 11 май, ако положителното развитие на пандемията в страната продължи. Малките магазини ще могат да подновят работа, но при стриктни условия на безопасност, докато ресторантите и кафенетата ще могат да приемат клиенти на терасите, но с посещаемост ограничена до 30 процента. Хотелите или други обекти за настаняване на туристи също могат да подновят дейността си, но без общите части, в които би могло да има струпване на клиенти.

Ще има часове за пазаруване в магазините, запазени за хората над 65 години. Храмовете ще приемат ограничен брой хора, като капацитетът им за прием ще бъде сведен до една трета от обичайното, а заупокойните служби отново ще бъдат разрешени.

В междинната втора фаза ресторантите и баровете ще могат да приемат клиенти и вътре, но посещаемостта ще бъде сведена до една трета от обичайното и клиентите ще бъдат обслужвани само на масите, но не и на бара вътре.

Училищата ще отворят врати само за опресняване на знанията, за прием на деца под 6 години, чиито родители не могат да работят дистанционно или за организиране на матурите.

Капацитетът за прием на хора ще бъде сведен до 50 процента в храмовете в тази втора фаза. Киносалоните и театрите ще отворят врати, но с капацитет за прием до 30 процента от обичайното. Ще бъдат разрешени концертите и спектаклите с до 50 зрители на закрито и с до 400 седящи зрители на открито.

По време на третата, напреднала фаза всички магазини, сред които и моловете, ще могат да отворят врати, но с капацитет за прием ограничен до 50 процента от обичайното и при съблюдаване на минимална дистанция от 2 метра между хората. В ресторантите капацитетът за прием ще бъде смекчен, но стриктното разделение между клиентите ще бъде запазено.

Плажовете също ще бъдат отворени по време на третата фаза.

Всяка фаза ще бъде с минимална продължителност от две седмици, отговаряща на средния инкубационен период на вируса. До края на този процес пътуванията ще бъдат позволени за испанците само в пределите на провинцията, в която живеят, докато използването на маски ще бъде силно препоръчително извън дома и по-специално в обществения транспорт.

Подобен план за излизане от карантината с начало 11 май вчера представи и правителството на Франция. Днес френското Министерството на здравеопазването съобщи, че броят на починалите от инфекция с коронавирус се е увеличил с 427 души до 24 087. Хоспитализациите и хората в интензивни отделения обаче са все по-малко. Жертвите са се увеличили с 1,8 процента от вчера до днес, което е малко по-висок процент в сравнение с предходните 24 часа.

Броят на хоспитализираните болни е спаднал от 27 484 до 26 834, а на хората в интензивни отделения е спаднал от 4387 на 4207 за последното денонощие. Спадът и по двата показателя се наблюдава от над 2 седмици.

Броят на смъртните случаи нарасна днес в Италия с 323, спрямо 382 вчера, съобщи Агенцията за гражданска защита. Броят на новите заразени днес е 2086, като се стабилизира спрямо вчерашните 2091 случая. Общият брой на починалите от началото на епидемията на 21 февруари е 27 682 души. Броят на официално потвърдените случаи на заразени, включително на тези, които са починали или са се излекували, към момента възлиза на 203 591. Общият брой на регистрираните хора, които към момента са носители на заразата в Италия е спаднал днес до 104 657, спрямо 105 205 вчера.

Наблюдава се тенденция към спад на заразените пациенти, настанени в интензивни отделения, като днес те са възлизали на 1795 души, спрямо 1863 вчера. От общия брой заразени 71 252 души днес са били регистрирани като излекувани, спрямо 68 941 през вчерашния ден.

Великобритания вече е втора в Европа по брой жертви на новия коронавирус след Италия. Общо 26 097 души са починали, след като са дали положителни проби за коронавируса, показват нови данни на здравните власти, включващи не само починалите в болници, но и тези в други заведения като старчески домове. Това означава, че в Обединеното кралство има повече жертви на болестта, отколкото във Франция и Испания. Вчера броят на жертвите бе 21 678, но включваше само починалите в болници.

Германия днес съобщи за 1304 нови случая на зараза, а броят на смъртните случаи за последните 24 часа нарасна с 202, съобщи институтът за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". С това общият брой на починалите от Covid-17 в страната възлиза на 6115, а на заразените с коронавируса възлиза на 157 641.

Германия има капацитет да извършва по 900 000 теста за коронавирус седмично, като приоритет ще се даде на здравните работници, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан. В момента в Германия се извършват по 470 000 теста за коронавирус седмично. Новият капацитет може да помогне да се избегне поява на огнище на зараза сред медицинския персонал в болница или в център за лечение на хора от третата възраст, подчерта той.

"Смятам, че след постигнатото през последните седмици е много важно да се види, че най-големият риск от задействане на вируса е здравната система", посочи Шпан и изрази желание тестовете да се извършват "възможно най-цялостно и превантивно". Законодателната рамка и критериите на института за инфекциозни болести "Роберт Кох" са приспособени, за да вземат това предвид, съобщи министърът.

Според института степента на заразяване в момента е 0,9, което значи, че 10 носители на вируса заразяват други девет души. Спадането на степента на заразяване под единица насърчи правителството на Ангела Меркел неотдавна да смекчи ограничителните мерки. От миналата седмица отново заработиха магазините с площ под 800 кв. м, а в някои провинции се възобновиха учебните занятия.

Успоредно с това Германия реши да направи носенето на маска задължително в обществения транспорт и магазините с цел избягване на втора вълна на заразявания с новия коронавирус, която потенциално може да е по-опасна от първата.

Правителството продължи до 14 юни срока на препоръката към своите граждани да не пътуват в чужбина. "Длъжни бяхме да вземем такова решение, защото напредъкът в потушаването на пандемията засега не може да ни позволи да пътуваме безгрижно", каза министърът на външните работи Хайко Маас. Понастоящем всякакви туристически пътувания на територията на Германия са забранени. Неотдавна Маас заяви, че гражданите не трябва да очакват "обичайния отпускарски сезон" през предстоящото лято.

От следващата седмица Белгия преминава към постепенно облекчаване на ограниченията, предприети срещу епидемията. Една от предстоящите промени ще засегне пресконференциите, които от началото на кризата в средата на март властите дават всеки ден. Предвижда се пресконференции да има само в понеделник, сряда и неделя. Всекидневните данни ще бъдат обявявани в сайта на здравното министерство.

За последното денонощие в страната са починали още 170 болни (7501 досега), за лечение са били приети 174 души, а 340 са били изписани. Открити са 525 новозаразени при над пет хиляди изследвани. Правителството съобщи, че скоро на ден в страната ще се правят по около 15 000 изследвания PCR и има възможност за увеличение до 25 хиляди. Предвижда се след време лабораториите в страната да могат на ден да проверяват по 45 000 изследвания.

Броят на диагностицираните случаи на коронавирус в Нидерландия нарасна с 386 и достигна 38 802. През последното денонощие 145 души са починали от Covid-19, с което общият им брой достигна 4711.

Потвърдените случаи на заразяване в Дания се увеличиха със 157 през последното денонощие, достигайки 9008 души. Отбелязани бяха 9 смъртни случая, с което общият брой на жертвите достигна 443. В момента в болниците се намират 267 души, заразени с коронавирус, със 17 по-малко от вчера. 66 от тях са в интензивни отделения. 180 062 души бяха подложени на тестове за вируса, оздравелите са 6121.

На 15 април в Дания започна първият етап от отварянето на страната: децата до 5 клас се върнаха в детските градини и училищата. Подновена е и работата на обществения транспорт, редица малки предприятия, включително салоните за красота и автошколите. От 20 април работят и съдилищата. Кафенетата, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени до 10 май. От тази дата ще бъдат разрешени и събиранията, в които участват не повече от 500 души.

Потвърдените случаи на коронавирус в Швеция вече са 20 302. Здравните власти съобщиха днес за 681 нови заразени и за 107 починали. С това общият брой на смъртните случаи в страната вече е 2462. Швеция наложи по-малко строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в сравнение с повечето европейски държави и смъртността в страната е по-висока, отколкото в северните ѝ съседи.

Правителството на Швейцария разреши отварянето на ресторанти, музеи и библиотеки от 11 май, когато започва вторият етап от смекчаването на ограниченията, свързани с коронавируса, съобщи швейцарската телевизия Ер Те Ес, позовавайки се на решение на кабинета. По-рано се предвиждаше, в съответствие с плана за постепенна отмяна на ограниченията, от 11 май да се възобновят учебните занятия в средното училище и да отворят магазините. Според телевизията днес правителството "допълнително е смекчило мерките за защита от коронавируса".

В понеделник в Швейцария започна първият от трите етапа на смекчаване на ограниченията, въведени през март. Отвориха фризьорските салони, зъболекарските и психиатричните кабинети, ветеринарните клиники, железариите, магазините за градинско оборудване, а в болниците се възобнови извършването на отложените по-рано неспешни операции. По време на втория етап, който ще започне на 11 май, ще бъдат отворени средните училища и всички останали магазини, а от 8 юни - професионалните гимназии и университетите.

Швейцарското правителство ще забрани провеждането на прояви с повече от 1000 участници до края на август. Някои ограничения по границите обаче също ще бъдат облекчени от 11 май. Професионалните спортни клубове могат да подновят мачовете си на 8 юни, макар и без публика.

През последните 24 часа броят на заразените в Швейцария нарасна със 143 души, което е с 43 случая повече спрямо предишното денонощие. Към днешна дата в страната са регистрирани 29 407 случая на коронавирус и 1408 починали от заразата.

Представителят на здравно министерство на Гърция Сотирис Циодрас съобщи днес за още 10 нови случая на коронавирус в страната, с което общият брой на заразените достигна 2576 души. През последното денонощие е починал само един пациент и така броят на жертвите е достигнал 139. Броят на пациентите, които в момента се лекуват в интензивни отделения, е 41.

През последното денонощие в Словения са направени 1317 теста за коронавирус, от които 10 са били положителни. С новите случаи общият брой на заразените достигна 1418. От вчера са починали още трима пациенти, а общият брой на жертвите на болестта достигна 89.

От днес в Словения са отменени някои от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Отново са отворени музеите, галериите и библиотеките, подновиха работа и брокерите на недвижими имоти и коминочистачите. Освен това в родилните домове отново е разрешено присъствието на бащата по време на раждането.

През последните 24 часа в Хърватия са потвърдени нови 15 случая на коронавирус и са регистрирани 4 нови смъртни случая. Един пациент е починал в Загреб, а трима в Сплит. От началото на пандемията в страната са потвърдени общо 2062 случая на заразени и 67 смъртни случая.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Христов1955
  #3

  От 10 дни насам броя на болните в Европейския съюз намалява - от 500166 на 19.04 до 457789 на 29.04. Броя на оздравелите за 29.04 е 441927, а на починалите е 103070. По статистика пикът е бил на 07.04. За България цифрите са абсолютно неадекватни.

 2. Естествено
  #2

  В Испания левите взеха изборите на една боя разстояние. Мисля, че силно се надценяват. ☺

 3. Лизи Гугуткова
  #1

  Пикът е преодолян в Европа.... Давай Европо....! Правилно не се дават данни ТУК ,на държава, която не са в Европа!...Като русия-където...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.