Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: Между жаждата за свобода и страха от втора вълна

0 коментара
Париж в понеделник привечер

Цяла Европа, която пострада най-силно от опустошителната вълна на коронавирусната епидемия, е обхваната от дебата за темповете и конкретните стъпки в постепенното разхлабване на мерките, наложени за да бъде спряно разпространението на вируса. В този дебат пък се сблъскват основно жаждата за излизане от строгата изолация и за повече свобода и страхът от евентуална нова вълна на заразата с потенциално още по-тежки последици за общественото здраве и за икономиката.

Типичен пример за този сблъсък е Франция, която едва от вчера започна разхлабването на 54-дневните строги ограничителни мерки.

Кметицата на френската столица Ан Идалго настоя днес носенето на предпазни маски в парковете и градините, които иска да отвори за разходки, както и по всички столични улици, да бъде задължително. "Предвид нуждите на парижани и това, че Париж е много гъстонаселен град, отново настоявам парковете и градините да бъдат отворени за разходки, а носенето на маски да е задължително, което трябва да се отнася и за всички улици в града ни", написа в Туитър Идалго.

След отменянето на изолацията, носенето на маски в обществения транспорт е задължително, а на останалите обществени места - препоръчително. Булонският лес и Венсенската гора отново са достъпни, но не и парковете и градините. Включването на столицата в червената епидемична зона налага парковете и градините да останат затворени до ново нареждане, обясни в комюнике кметството в петък.

Парижани обаче жадуват да са възползват пълноценно от възможността отново да са навън: десетки хора се събраха снощи по бреговете на Сена и на канала Сен Мартен, пренебрегвайки изискването за социална дистанция, преди полицията да ги накара да напуснат. Това накара полицията в Париж да забрани консумацията на алкохол на тези места. Телевизионни репортажи показаха как полицаи нареждат на хората да напуснат бреговете на канала Сен-Мартен, който е популярно място за срещи при хубаво време. Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди " безотговорното поведение на някои хора". "Успешният изход от карантината зависи от предпазливостта и гражданското съзнание на всички", посочи министърът в Туитър.

Епидемията във Франция остава "активна и еволюираща" въпреки спада на пациентите, приети в реанимация, като за последните 24 часа има 263 нови смъртни случая, съобщи снощи Главната здравна дирекция. Страната се опасява от втора епидемична вълна. В публикуван вчера доклад координаторът на излизането на Франция от режим на изолация Жан Кастекс предупреди, че трябва да се предвиди спешно връщане на изолацията.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран днес отхвърли искането на кметицата на Париж жителите на града да могат да посещават парковете и градините. Парижани ще трябва да почакат известно време, преди да започнат да се радват на зелените пространства. Това не е защото не искаме хората да излизат и дишат чист въздух, а защото може да е много изкушаващо при днешното слънце прекалено много хора да се събират твърде близо. Има голям риск посетителите на парковете да не спазват ограничението за не повече от 10 души на едно място, както и правилата за хигиена и физическа дистанция, обоснова се Веран.

Същевременно френски ученици се връщат днес в класните стаи след двумесечна карантина. Властите казват, че 86 процента от предучилищните и началните училища подновяват работа тази седмица. Повечето училища в страната отварят днес, а в Париж това ще стане в четвъртък. В класната стая може да има по 10 деца за предучилищните и 15 за останалите учебни заведения. Учениците трябва да спазват дистанция и да си мият ръцете по няколко пъти на ден. Учителите трябва да носят маски.

Присъствието в училище обаче не е задължително. Правителството разреши на родителите да оставят децата си вкъщи заради страха от коронавируса. Прогимназиите в някои региони с по-малко случаи на Covid-19 ще отворят следващата седмица. За гимназиите още не е обявена дата.

Към днешна дата във Франция са регистрирани 140 000 инфекции и 26 000 смъртни случая.

Испания регистрира днес най-ниския дневен брой на заразявания с коронавирус от два месеца насам. Новите случаи на заразяване с вируса в Испания днес са 594, с което общият брой на заразените достигна 228 030. Новите смъртни случаи са 176, като общият им брой достигна 26 920.

Днес бе съобщено, че най-възрастната жителка на Испания, 113-годишната Мария Браняс, е оздравяла от Covid-19. През последните двадесет години Браняс живее в дом за възрастни хора в град Олот, северно от Барселона. Тя се заразила там и прекарала лека форма на заболяването. Първоначално вдигнала температура и ѝ била открита лека инфекция на пикочните пътища. Жената била подложена на тест, който потвърдил зараза с новия коронавирус. Браняс има три деца, единадесет внуци и 13 правнуци.

Испанското правителство въведе двуседмична карантина от 15 до 24 май за всички хора, пристигащи в страната. Мярката има за цел да ограничи разпространението на новия коронавирус. Пристигащите пътници ще трябва да се поставят под карантина и ще имат право да излизат навън само по няколко причини - пазаруване на храна, отиване в здравен център и при друга неотложна нужда.

Смъртните случаи от новия коронавирус в Италия са се увеличили със 172 за 24 часа при ръст от 179 през предходното денонощие, но новите заразени са нараснали двойно - от 744 вчера на 1402 днес, съобщи службата за гражданска защита.

Скокът в броя на новите заразени обаче отчасти се дължи на късното съобщаване на данни от тежко пострадалата област Ломбардия, която заяви, че е установила още 419 случая от предишни седмици, които до момента не са били регистрирани.

Общият брой на починалите от новия коронавирус в Италия сега е 30 911 души - третият най-висок в света след тези на САЩ и Великобритания. Броят на потвърдените заразени е 221 316 души, което поставя Италия на пето място след САЩ, Испания, Русия и Великобритания.

Към днешна дата в страната продължават да са заразени 81 266 души спрямо 82 488 вчера. В интензивни отделения има 952 човека, а в понеделник те са били 999, което потвърждава тенденцията на спад по този показател. Към днешна дата общият брой на оздравелите е 109 039 спрямо 106 587 вчера.

Стойността на индекса на репродукция на коронавируса в Германия отново е надхвърлил единицата, което поражда опасения, че броят на новозаразените може да нарасне, съобщиха от Институт "Роберт Кох" за контрол върху заразните болести. Целта е този параметър да бъде държан под единицата, тоест един носител на вируса да го предава на по-малко от един човек средно. Когато индексът на репродукция надхвърли 1, това означава, че разпространяването на заразата се засилва.

Заместник-директорът на института Ларс Шаде предупреди да не се отдава прекалено голямо значение на тази приблизителна величина и подчерта важността на броя на регистрираните нови случаи за едно денонощие. През миналата седмица денонощният прираст на новите случаи е варирал между 700 и 1300, докато днес са регистрирани 600 нови случая.

"Вирусът не си е отишъл", каза Шаде, но констатира, че заплахата за общественото здраве сега е по-малка, отколкото е била преди четири седмици.

Напредъкът на Германия в борбата с вируса позволи предпазливото отваряне напоследък на някои сектори от живота в страната - магазини, училища и определени ресторанти. Снемането на рестрикциите варира според регионите и става след консултации между федералното правителство и властите в 16-те провинции.

Според изчисления на ДПА въз основа на данни от провинциите досега в Германия са били регистрирани над 170 900 случая с коронавирус, от които най-малко 7585 са приключили с летален изход. По сведения на Института "Роберт Кох" около 147 200 човека са се възстановили от заразата.

Общо 32 692 души, които са дали положителна проба за новия коронавирус, са починали във Великобритания, като през последното денонощие смъртните случаи са 627, съобщи днес министерството на здравеопазването. Данните за смъртните случаи са от болниците и старческите домове.

Според публикувана днес информация на Националната статистическа служба обаче до 1 май в Обединеното кралство е имало над 36 000 починали, при които предполагаемата причина за смъртта е новият коронавирус. Реалната картина на епидемията във Великобритания изглежда още по-мрачна, защото през 6-те седмици между 21 март и 1 май статистическата служба отчете 36 473 починали (без чужденци), в смъртните актове на които пише, че вероятна причина за смъртта е коронавирус.

Седмичната тенденция потвърждава общия спад, наблюдаван от средата на април във всекидневните сводки, но личи и запазваща се тежка тенденция в домовете за стари хора.

За първи път от началото на пандемията, в седмицата, приключила на 1 май, смъртните случаи в старческите домове са надвишили тези в болница. Само в Англия до 8 май в тези институции е имало над 8000 починали, по данни на техните ръководители.

Статистическата служба се опитва да определи колко повече са смъртните случаи, причинени от новия коронавирус. За шестте седмици от началото на епидемията във Великобритания са регистрирани 50 000 починали в повече в сравнение със усреднените данни за последните пет години. През последната седмица на април смъртността в старческите домове е била над два пъти по-голяма от средната (+220 процента), а в болниците - с 40 на сто по-висока.

Малко вероятно е британците да могат да отидат на ваканция в чужбина това лято заради пандемията от новия коронавирус, каза днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок. На въпрос на телевизия Ай Ти Ви трябва ли хората да разбират, че обичайният летен сезон за почивка в чужбина отпада, той отвърна: "Мисля, че вероятно ще е така."

Британското правителство се опитва постепенно да възобнови дейността на различни отрасли на икономиката, но някаква форма на физическо дистанциране ще остане в сила известно време.

В неделя премиерът Борис Джонсън заяви, че правителство планира да въведе 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, за да избегне втори пик на зараза. Това разгневи авиокомпаниите, които планираха да възобновят полетите си през следващите месеци.

Властите в Дания заявиха, че епидемията от коронавирус в страната е овладяна. Премиерката Мете Фредериксен заяви на пресконференция, че въпреки това опасността не е отминала. "Коронавирусът си е същият. Също толкова заразен и опасен", каза тя.

Дания ще създаде специална комисия, която ще бъде част от министерството на правосъдието и ще има за задача да гарантира, че страната разполага с достатъчно количество запаси от защитни облекла и тестове. "Смятаме, че защитното облекло е от критична важност. Трябва да сме по-добре подготвени за евентуална нова вълна на коронавируса или за нова пандемия", изтъкна Фредериксен.

Датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике заяви, че трябва да бъде създадена гореща линия като част от опитите на датските власти да проследят контактите на заразените с вируса. Всички граждани със симптоми трябва "да се обадят на всички свои близки контакти, които е възможно да са заразили", каза Хойнике, като уточни, че служителите на горещата линия ще дават указания как да се постъпва в такива ситуации.

В Дания тази седмица магазини възобновиха своята работа като част от втория етап на постепенното смекчаване на въведените ограничителни мерки, имащи за цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Досега заразените с вируса в Дания са около 10 500, а смъртните случаи - 533.

За последните 24 часа в Чехия не е починал нито един пациент с Covid-19, което се случва за трети пореден ден. От началото на март в страната са починали 283 човека, заразени с коронавируса. През последните два месеца в Чехия са били регистрирани 8177 случая на зараза, от която са се възстановили 4738 души. От 12 март страната е в режим на извънредно положение, чийто срок изтича на 17 май.

След двумесечна карантина Чехия предпазливо отваря кината. Маските са задължителни, а зрителите трябва да сядат на минимум 2 метра един от друг. По-рано Чехия вече вдигна някои ограничения и разреши на гражданите си да излизат от домовете си и да вършат някои дейности. Бирарии, кафенета и ресторанти отново могат да обслужват клиентите, но само в градините и на терасите си. Търговските центрове също отвориха врати.

Но много търговски обекти, включително кината, не видяха масов приток на клиенти, въпреки новите мерки за сигурност. Франс прес пише, че на вчерашна сутрешна прожекция имало само трима зрители, а на следващите две не е отишъл никой.

Равносметката от епидемията в Чехия в понеделник бе 8000 заразени, от които 281 починали. Публикувано миналата седмица изследване на колективния имунитет, базирано на наличието на антитела при хора без симптоми, показа много ниско ниво на имунитет, което доказва, че болестта не напредва бързо. Някои експерти отдават това на задължителното носене на маски на обществени места. Това правило ще бъде смекчено на 25 май и маски ще се носят само в магазини, в обществения транспорт и на работното място. На тази дата ще отворят ресторанти, хотели, зоопаркове и салони за татуировки.

След като още един човек почина през изминалото денонощие, броят на починалите заразени в Словакия достигна 27. От началото на март досега в страната са били регистрирани 1465 заразени, излекуваните пациенти са 983, а в болници понастоящем пребивават 120 заболели. От 6 март на тест за наличие на коронавируса са били подложени 122 708 човека в Словакия.

През последните 24 часа в Черна гора няма регистрирани нови случаи на коронавирус, а болните са само 21. В момента няма хоспитализирани пациенти. От началото на епидемията в страната са починали 9 души. Общият брой на заразените е 324, от които 294 вече са излекувани. Институтът за обществено здраве представи днес нов хаштаг "ДистанцияРъцеМаска", който ще замени досегашния "ОстаниВкъщи".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.