Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: Облекчаване на ограниченията и предпазливост

1 коментар
Парковете и градините на френската столица са отворени отново за радост на парижани

Франция върви към облекчаване на ограничителните мерки, тъй като здравните показатели във връзка с епидемията от коронавируса са добри, заяви френският премиер Едуар Филип в момент, в който страната се готви от 2 юни да облекчи още повече ограниченията, въведени заради коронавируса.

В страната ще се вдигнат ограниченията за придвижване. Досега се позволяваше придвижване в радиус от 100 километра. Това правило беше въведено на 11 май. Считано от 2 юни, забраната за придвижване ще бъде преустановена, каза премиерът. Той обаче подчерта, че всички трябва да бъдат бдителни и да не забравят, че колкото повече се движат, толкова повече вирусът може да се разпространи във Франция.

Във Франция починалите от Covid-19 за последните 24 часа са 66, бе съобщено снощи. Така за осми пореден ден броят на новите смъртни случаи е под 100. Броят на новите заразени се увеличава съвсем малко, което означава, че най-тежкият период от епидемията в страната засега да е отминал, като се има предвид, че между 1 и 15 април новите смъртни случаи бяха средно 910 за денонощие. Намалява и броят на пациентите с коронавирус в болниците и по-спечиално в интензивните отделения, с което се запазва низходящата тенденция от последните близо седем седмици.

Премиерът Филип каза, че и Париж вече няма да бъде смятан за "червена зона" по отношение на коронавируса, тъй като рисковете, свързани с вируса, се движат надолу към ниво "оранжево". Това означава, че Париж не е така свободен от вируса, като други френски райони с така нареченото ниво "зелено", но карантинните мерки ще бъдат облекчени, а парковете отново ще бъдат отворени.

Филип каза на 67-те милиона французи, че опасността все още дебне и правителството ще обърне специално внимание на показателите за общественото здраве в Париж и околните райони, успоредно с облекчаването на мерките. "Свободата ще стане правило, а забраната - изключение", каза Филип в телевизионно обръщение снощи.

Премиерът съобщи, че приложението за проследяване на контактите с оглед ограничаване на заразата от коронавирус, ще бъде достъпно от 2 юни. От същия ден с известни ограничения ще бъдат отворени кафенета, барове и ресторанти. Изключение ще бъде направено за така наречените оранжеви зони, в които темповете на разпространение на вируса остават все още високи. Там ще бъдат отворени само терасите на заведенията. На другите места, където ще бъдат отворени барове, кафенета и ресторанти, ограниченията в тях ще включват разстояние от метър между масите, носене на маски от персонала и от клиентите, когато се движат вътре. Ще се изисква и максимално да има до 10 души на маса.

На 2 юни се отварят и музеите и монументите в страната. Носенето на маски в тях ще бъде задължително. Ще се отворят и концертните зали, театрите и кината, като носенето на маски там ще е задължително и ще се спазва и правилото за социална дистанция. По принцип носенето на маски остава силно препоръчително, а на обществените места събиранията на хора ще се ограничават до максимално 10 души.

От 2 юни всички училища и гимназии в страната ще отворят врати, но семействата ще решават сами дали да пускат децата си на училище. Големите спортни събития във Франция за момента остават преустановени поне до 21 юни. Същото е в сила и за големите културни събития. На 22 юни ще се направи оценка на тези мерки и ще се пристъпи евентуално към нова фаза на излизане от изолацията.

Франция подкрепя идеята за отваряне на вътрешните граници в Европа, считано от 15 юни без карантина от 14 дни за пътниците, заяви също така френският премиер. "Ние ще прилагаме реципрочна мярка, ако някои страни наложат карантина на французите", подчерта той. Парижкото летище Орли, затворено от 31 март, ще поднови работа на 26 юни.

Испания поетапно ще се отвори за туризма това лято, започвайки от европейските страни и ще гарантира, че туристите ще отиват само в райони, в които коронавирусът е под контрол. Това заяви испанската външна министърка Аранча Гонсалес Лая. Испания обичайно приема 80 милиона туристи всяка година, което я прави една от най-посещаваните страни в света. Туризмът е ключов елемент от нейната икономика. Но страната беше тежко засегната от коронавирусната криза и сега иска да бъде предпазлива при отварянето си за туристи от 1 юли, посочи външната министърка.

"2020 г. е много нетипична година, няма да можем да се държим както обичайно. Тук става въпрос за здравето. Да се гарантира, че няма да внесем случаи, в момент, в който се опитваме да контролираме случаите на зараза в страната ни. Това е много предпазливо управление от наша страна, за да се гарантира, че ще поставим вируса под контрол", заяви външната министърка.

Остава да се реши кой къде ще може да пътува и докъде в Испания и според какви критерии. "Трябва да дефинираме какво наричаме безопасно. Дали безопасна територия е тази, в която има 50 инфекции или в която има само 4 инфекции? Много е важно тази дефиниция да бъде направена на европейско ниво, защото това ще е в крайна сметка гаранция за недискриминация", заяви външната министърка. Тя призова за общи правила по някои въпроси, като например това за тестването на туристите.

Здравното министерство на Испания обяви снощи, че броят на починалите от Covid-19 за втори пореден ден се увеличил с един случай за денонощие и е достигнал 27 119 общо. Това става, след като испанските власти въведоха нова прецизна методология за отчитане на заразените и починалите. През последните седем дни има само 38 смъртни случая, а от началото на епидемията са диагностицирани 237 906 заразени с коронавируса, сочат данните на министерството.

Групи до 6 души ще могат да се срещат навън в Англия, считано от понеделник, ако спазват правилата на социалната дистанция, обяви британският премиер Борис Джонсън. "Тези промени означават, че приятели и семейства ще могат да започнат да се срещат с близките си, може би ще могат да виждат двамата си родители едновременно или бабите и дядовците си едновременно", каза Джонсън.

Той допълни, че училищата ще бъдат отворени за повече ученици, а от понеделник ще могат да отворят врати и търговците на дребно, работещи на открито, като например продавачите на автомобили. Според поясненията на Джонсън някои ученици от началното училище и възпитаници на детските градини ще могат да се върнат в класните стаи. А групите до 6 души, които ще могат да се виждат навън, например в градинки, ще трябва да спазват дистанция от два метра.

Магазините за стоки, които не са от съществена необходимост като например тези за играчки, дрехи или книги, ще могат да отворят врати в средата на юни.

Шампионатът по футбол ще бъде подновен на 17 юни, три месеца почти след спирането му.

В Обединеното кралство за последните 24 часа са починали 377 души заразени с Covid-19, показват данни на министерството на здравеопазването от снощи. Общо смъртните случаи на хора, заразени с новия коронавирус, са вече над 37 790, а общо потвърдените случаи на зараза са 269 127.

В началото на коронавирусната криза Великобритания беше една нация. Изглежда вероятно, че тя ще излезе от пандемията разделена. В началото на кризата правителствата на различните райони на Обединеното кралство възприеха сходен подход, като гражданите на всички части на страната спазваха наложените ограничения - с някои известни изключения като Доминик Къмингс. С отслабването на епидемията обаче се появяват различни подходи. Тази седмица правителствата в Лондон и Единбург направиха радикално различни изявления за следващия етап от борбата с коронавируса, отбелязва в. "Гардиън" в редакционна статия.

Англия ще премине към облекчаване на ограничителните мерки от понеделник, въпреки че системата за откриване и проследяване на случаите на заразяване не е готова, а приложението, което ще помага на властите, няма да е готово преди последните дни на юни.

Стремежът на Джонсън да облекчи ограниченията обаче се дължи не само на като цяло небрежния му подход, а и на отчаяните му опити да заглуши скандала със своя съветник Къмингс. Само че има голяма вероятност опитите му да се провалят и да се стигне до повишаване на броя на случаите поради глупавия и вреден опит Къмингс да бъде задържан на поста си.

В същото време регионалните правителства на Северна Ирландия, Шотландия и Уелс действат доста по-предпазливо, логично и планирано, подчертава в. "Гардиън".

Германия ще отмени от 15 юни предупрежденията да не се пътува в останалите 26 страни от ЕС, заяви външният министър Хайко Маас. Правителствен източник каза, че тази мярка ще включва още държави извън блока като Великобритания, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Кабинетът се очаква да одобри формално облекчаването на режима за пътуване до други страни от ЕС следващата седмица, въведен като мярка за спиране на разпространението на коронавируса.

От днес отварят врати хотелите, фитнес залите и къпалните в Австрия. Допускат се и събирания по различни поводи с участието на до 100 души.

На пресконференция днес канцлерът Себастиан Курц обяви и други ограничителни мерки, които се отменят от 15 юни: отпада задължителното носене на маска с изключение на три сектора - в обществения транспорт, в здравните заведения, включително аптеките, и в сферата на услугите, където не е възможно да се спазва правилото за минимална дистанция от метър и половина, например във фризьорските салони.

Отпада задължителното носене на маска в търговските обекти, в училищата, за клиентите в ресторантите и в туристическия сектор. Курц обаче препоръча настоятелно носенето на маска при скупчване на голям брой хора.

При всяко ново разхлабване на ограничителните мерки той подчертава, че се увеличава личната отговорност на всеки гражданин, и призовава към самодисциплина, за да се запази тенденцията на намаляване на броя на заразените с коронавируса.

Удължава се разрешеното работно време на ресторантите - от 15 юни те ще може да бъдат отворени до 1 ч. през нощта. Отпада и правилото за ограничаване на числеността на групите, посещаващи заведения за хранене, което допускаше максимум четирима възрастни плюс деца.

Правителството на Швейцария обяви значително облекчаване на мерките, наложени заради пандемията, като разреши спонтанни събирания на до 30 души на едно място. От 6 юни ще бъдат разрешени и всички обществени и частни прояви с участието на до 300 души. Очаква се мярката да даде възможност на много международни организации, които имат клонове в Женева, да се върнат към нормалната си работа.

Броят на новите заразени на ден е вече само 10 до 15 души, в сравнение с над 1000 в средата на март.

"Швейцария се възражда", заяви пред медиите президентката Симонета Сомаруга, обявявайки тези решения. "Вече знаем, че е възможно този вирус да бъде поставен под контрол и изолиран. Затова Федералният съвет реши да въведе серия от мерки за облекчаване на изолацията от 6 юни", добави тя.

От тази дата ще могат да подновят работа развлекателните обекти като казина, зоопаркове, както и басейните. Връщат се към работа и техникумите, гимназиите и университетите. Туристическите атракции и ски лифтовете също ще могат да работят отново, както и еротичните салони. Ще могат да се предлагат и секс-услуги.

Стават възможни и спортните състезания в присъствието на зрители. Състезанията по спортове с близък физически контакт като борба, джудо и бални танци ще останат забранени до 6 юли, но тренировките ще могат да се подновят от 6 юни.

Швейцарското правителство обяви също, че има намерение до 6 юли да възстанови свободното движение с всички държави от Шенген. Контролът по границите с Германия, Австрия и Франция ще бъде отменен на 15 юни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. lindentown
    #1

    САЩ скъсаха връзките със СЗО ( световната здравна организация).. https://www.abc.net.au/news/2020-05-30/donald-trump-breaks-ties-with-who-over-coronavirus/12303168

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.