Епидемията в Европа: Окуражителните сигнали зачестяват (обновена в 23.00)

В Испания четвърти пореден ден броят на починалите от коронавируса спада

Възрастно испанско семейство, възстановило се от болестта в град Гуадалахара, в автономна област Кастилия-Ла Манча

В Испания през последните 24 часа вследствие на новия коронавирус са починали 637 души. Четвърти пореден ден се наблюдава спад на броя на смъртните случаи.

Това е поредният окуражителен сигнал, че епидемията в някои от най-засегнатите страни в Европа преминава своя пик и започва да отслабва. Снощи Италия обяви, че кривата на епидемията се стабилизира и започна да спада. Данните от понеделник потвърждават тази танденция. В Германия за четвърти ден намаляват новите случаи на заразени и страната обяви, че планира да сложи край на карантината на 19 април. Подобна стъпка се готви да направи следващата седмица Австрия.

Днес властите в Испания обявиха, че като първа стъпка към известно облекчаване на строгите ограничителни мерки в страната планират да разширят тестването за коронавируса, така че да бъдат изследвани и хора без симптоми.

Подготвяме се за деескалация, за което е необходимо да знаем кой е заразен, така че постепенно да отменим карантинните мерки, наложени на гражданите, каза пред телевизия "Антена 3" външната министърка Аранча Гонсалес.

До момента тестове се правеха само на заразени или на предполагаеми заболели, а сега тестването ще обхване по-голям дял от населението, за да се открият носители, които може да не проявяват симптоми, обясни Гонсалес.

Министърката съобщи, че испанските компании произвеждат по 240 000 комплекта за тестове седмично и увеличават капацитета си. Властите освен това купуват тестове и от чужбина.

"Кривата се стабилизира и започна да спада", обяви снощи Силвио Брусаферо, началник на Висшия институт по здравеопазването на Италия. В понеделник данните потвърждават тенденцията.

В Италия днес бяха обявени нови 636 смъртни случая от коронавируса за последните 24 часа. Това е повишение в този показател след предишните два дни на спад. Италия е най-засегнатата от епидемията в света страна с общо 16 532 починали и 132 547 заразени. В последните два дни броят на починалите беше значително по-нисък от този в петък, когато те бяха 766 души. Вчера починалите бяха 525 - относително най-ниският за Италия брой.

Броят на новите заразени от последното денонощие обаче е 3599 души, най-ниският от 17 март, което поддържа надеждите, че епидемията е прехвърлила пика си. Преди днешния ден и след 17 март всекидневните показатели за нови заразени бяха в диапазона 4050-6557 души.

От първоначално заразените днес за оздравели бяха обявени 22 837 души спрямо 21 815 вчера. В интензивни отделения има 3898 души, със 79 по-малко от вчера, което е спад за трети пореден ден.

В Германия за последните 24 часа потвърдените случаи на заразени с коронавируса са се увеличили с 3677 и към днешна дата са общо 95 391. Вчера новите случаи за едно денонощие бяха 5936. Това показва, че за четвърти пореден ден в Германия има намаляване на новите случаи, регистрирани за един ден, сочат данните на Института за заразни болести "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличи с 92 и вече са 1434.

Германия изготви списък с мерки, включително носене на маски навън, ограничаване на събирането на хора на обществени места и бързо проследяване на веригите на разпространение на заразата. Според властите това ще позволи животът отново да започне да тече нормално, когато карантинните мерки бъдат отменени на 19 април.

Мерките са заложени в проектоплан за действие, изготвен от министерството на вътрешните работи. Според него те ще са достатъчни, за да гарантират ниски нива на разпространение на коронавируса, когато общественият живот постепенно бъде възстановен.

За да е възможно това, трябва да се въведат механизми за проследяване на над 80 процента от хората, с които е контактувал заразен човек, в рамките на 24 часа от поставянето на диагнозата.

Училищата ще могат да отворят отново врати, когато решат отделните провинции, а стриктният граничен контрол ще бъде облекчен.

Австрийското правителство обяви днес, че ще започне да облекчава стриктните мерки за ограничаване на заразата с коронавирус след Великден. Канцлерът Себастиан Курц каза на пресконференция, че малките търговски обекти, магазините за строителни материали и за градинарство ще имат право да отворят отново врати от 14 април, ако спазват стриктни хигиенни стандарти.

"Нашата цел е поетапно връщане към работа", заяви Курц. Той призова хората да спазват възможно най-стриктна дисциплина.

След малките търговски обекти се очаква в началото на следващия месец да бъдат отворени всички останали магазини, в средата на май да заработят отново ресторантите. Забраната за масови обществени прояви ще остане в сила поне до края на юни.

"Бързата реакция и ограничителните мерки сега ни дават възможност да излезем от кризата по-бързо", каза Курц. "Но само ако продължим да спазваме мерките и останем единни, както бяхме досега", добави той.

В страната има 12 000 потвърдени случая на новия коронавирус, а над 200 пациенти са починали от респираторното заболяване, което той причинява.

Австрия е под карантина от три седмици и това доведе до значително намаляване на новите случаи, а броят на хората в болници се стабилизира.

По друг начин преценяват засега ситуацията в Швейцария. Твърде рано е да се обмисля облекчаване на мерките за спиране на разпространението на новия коронавирус, каза днес министърът на здравеопазването на Швейцария Ален Берсе.

Броят на починалите в страната от причиняваното от вируса заболяване Covid-19 се увеличи през последното денонощие от 559 на 584, а този на заразените - от 21 100 на 21 652.

"Гледаме, разбира се, какво правят другите, но решаваме сами за себе си", каза швейцарският здравен министър, след като съседна Австрия обяви планове за смекчаване на мерките.Берсе добави, че Швейцария ще използва епидемиологични данни, за да реши кога биха могли да бъдат разхлабени мерките, които засега са в сила до 19 април.

Броят на заразените и на настанените в болница продължава да се увеличава в Швейцария, която още не е достигнала пика на епидемията, предупреди той. "Да не забравяме, че когато стигнем пика, това не означава, че всичко е свършило. Пикът е моментът, в който се надявате, че (кривата) ще тръгне надолу. Чак когато тя действително тръгне надолу, тогава може да си представите облекчаване на мерките", отбеляза швейцарският здравен министър.

Здравните власти в Белгия съобщиха, че епидемията от Covid-19 в страната е почти овладяна, но призоваха гражданите да продължат строго да спазват мерките още няколко седмици.

За първи път в събота броят на изписаните от болница с подобрено здраве превиши броя на новоприетите болни. За последното денонощие в страната от заболяването са починали още 185 души, с което бройката на жертвите достига 1632, показват данните.

В болница вчера са били приети 420 човека, а 235 са били изписани. Досега в Белгия са установени 20 814 заразени.

Епидемията в Норвегия е под контрол, обяви здравният министър Бент Хьойе. Сега степента на възпроизвеждане на болестта, тоест броят хора, които всеки болен заразява, е паднала под прага от 1 и е вече 0,7. За сравнение този показател е бил 2,5, преди на 12 март да се приемат мерки като затварянето на някои обществени пространства, забраняването на спортните и културни събития, затварянето на училища, забавачници, гимнастически зали и фризьорски салони и ограничаване на движението.

Остават обаче разрешени разходките на открито и бягането на здраве, а повечето търговски обекти продължават да работят.

Спадът на степента на възпроизвеждане на болестта под единица "означава, че епидемията от коронавируса е под контрол", заяви Хьойе.

Наблюдаваното подобрение не води автоматично до отмяна на ограничителните мерки, които по думите на правителството са "най-строгите и най-нарушаващи личната свобода, които е имало в мирновременна Норвегия".

"Днес успяхме да поставим разпространението на вируса под контрол и искаме да запазим този контрол и занапред", каза Хьойе.

В сряда правителството ще реши дали да удължи срока на въведените ограничителни мерки и след средата на април.

Кривата на новите хоспитализации е започнала да спада в последните дни, което намалява нуждата от легла и места в реанимационни звена.

По последни данни на норвежките санитарни власти в страната има 5755 заразени и 59 починали.

Правителството на Чехия обмисля смекчаване на карантинните мерки, ако забавянето на разпространението на коронавируса продължи и през следващите дни. Чехия бе една от първите европейски държави, които обявиха миналия месец извънредно положение заради коронавируса. Чешките власти наложиха едни от най-строгите ограничения на обществения живот, за да бъде ограничено разпространението на вируса.

Данните от последните няколко дни сочат, че всекидневно броят на случаите на заразяване с коронавирус в Чехия е не повече от десет. Вчера броят на новите заразени беше четири. Общият брой на заразените с вируса в Чехия до момента е 4591. По данни от снощи 72 души са починали в Чехия от болестта, причинена от вируса, а 96 са оздравели; 391 човека са в болница, от които 84 са в тежко състояние.

Чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех заяви, че ако положителната тенденция се запази, правителството ще може да даде разрешение за отварянето на повече магазини от четвъртък, като например магазините за строителни материали и магазините за канцеларски материали, а също така и на спортни съоръжения на открито, на които не се събират много хора, като например тенис кортовете.

Министърът подчерта, че не бива да се допуска рязко връщане към нормалния начин на живот и че всяко частично смекчаване на ограниченията трябва да бъде последвано от двуседмичен период, в който да се проследят последиците му.

Чешкият вътрешен министър Ян Хамачек заяви, че след Великден може да бъдат смекчени забраните за напускане на територията на Чехия.

Броят на новите смъртни случаи от коронавирус във Франция за последното денонощие е 833 души, или общо 8911 души от началото на епидемията, съобщи здравният министър Оливие Веран.

От този брой починалите в болница за последното денонощие са 605 души, а общият им брой е 6494 души. Останалите са починали в старчески домове или социални заведения. И в двата случая става дума за покачване от 10 процента, което е по-високо, отколкото в последните дни.

Броят на нови пациенти в реанимация в тежко състояние е най-ниският от въвеждането на ограничителните мерки на 17 март - 94 души за 24 часа. Министърът обаче заяви, че пикът на епидемията още не е достигнат.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия се е увеличил през последното денонощие с 954, включително 591 в Москва, и вече възлиза на 6343 човека в 80 региона. Това обяви днес оперативният щеб за борба с разпространението на заразата. По последни данни починалите са 47, а 406 души са се възстановили. В Москва е регистрирано най-голямото увеличение на случаите за едно денонощие от началото на епидемията.

Кремъл призова днес гражданите на Русия да спазват дисциплина и да се отнасят отговорно към здравето си. Запитан за емоционалните и психологическите последици от ситуацията с вируса, президентският прессекретар Дмитрий Песков прикани хората да не драматизират прекалено много ситуацията.

По думите му "в отделни случаи за жалост може да има. . . прекомерен емоционален фон", но "едва ли може да се боядисват с една и съща боя" всички региони на Федерацията и цяла Русия.

Песков припомни изявления на президента Владимир Путин и на министри, че моментът изисква "дисциплина и отговорно отношение към себе си и собственото здраве".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?