Епидемията в Европа отминава, ограниченията падат

Епидемията в Европа отминава, ограниченията падат

Окуражени от данните за затихване на епидемията от новия коронавирус, от днес редица страни в Европа преминаха към следващ етап в облекчаване на въведените ограничителни противоепидемични мерки.

Италия ускорява свалянето на карантинните мерки, като днес редица малки и големи нехранителни магазини възобновяват работа, след като бяха затворени за два месеца. Барове и ресторанти, чието отваряне беше първоначално обявено за 1 юни, също възобновяват дейността си, най-вече в Рим, съобщиха местни медии.

Правителството определи в събота общите принципи за безопасност, които трябва да се спазват от 18 май. Икономическите, производствените и социални дейности трябва да се извършват в съответствие с принципите за намаляване на риска от заразяване във въпросния сектор. Впоследстив 20-те италиански области трябва да ги приложат в зависимост от местните специфики.

В събота италианското правителство обяви, че ще отвори границите си за туристи от ЕС от 3 юни. Целта е да се спаси летният сезон, тъй като туризмът е един от основните сектори на италианската икономика с около 13 процента от брутния вътрешен продукт.

След като някои тези мерки бяха предварително оповестени от медиите, от началото на седмицата собствениците и управителите на барове, ресторанти и магазини в италианската столица започнаха да се подготвят за възобновяване на работа.

Още от четвъртък кметицта на Рим Вирджиния Раджи обяви намерението си да ускори свалянето на карантинните мерки и да поднови различни дейности

Църквите в Италия започнаха да провеждат литургии при спазването на строги правила за спазване на социална дистанция от най-малко 1,5 метра, носене на маски и използването на дезинфектант за ръце.

След първи етап на 4 май, от днес Италия прилага нов етап, при който се премахват ограниченията за пътуване в областите. Сертификатът за придвижване е в сила само при напускане на областите, между които движението ще се възобнови едва на 3 юни. Италианците ще могат да отиват, където си искат в пределите на града и на областта си и да се срещат с когото си искат, но спазвайки дистанция от най-малко метър. В затворени публични места и в обществения транспорт ще се носят маски.

Броят на починалите от новия коронавирус в Италия в последното денонощие слезе под 100 души за пръв път от два месеца. По данни на италианската служба за гражданска защита за последните 24 часа са починали 99 души. Това е най-малкия брой жертви на новия коронавирус за един ден от 9 март, когато починалите бяха 97. Общият брой на починалите от новия коронавирус в Италия става 32 007 души от близо 226 хиляди заразени.

Нови области в Испания започнаха днес на свой ред да излизат от карантината, което е реалност за вече 70 процента от испанците, с изключение на градовете Мадрид и Барселона.

В Мадрид управителят на областта от десницата възнегодува срещу решението на централното правителство да запази карантината на столицата, където в няколко квартала през уикенда на протести се събраха стотици хора с искане за оставката на премиера Педро Санчес. Това движение, започнало в социалните мрежи и подкрепено от десницата, се разпространи и в други градове на страната.

Както и Мадрид, голяма част от съседната област Кастилия и Леон, и Барселона с предградията ѝ още не са навлезли в първата фаза на излизане от карантината, която позволява отваряне на терасите на баровете и ресторантите за клиенти, и семейни и приятелски събирания с участието на до 10 души.

Нови части на страната като провинциите Гренада и Малага на юг, Толедо в Централна Испания или Валенсия в източната част от страната обаче се присъединиха към онези, които започнаха да излизат от карантината миналия понеделник.

Днес испанското Министерство на здравеопазването отчете само 59 нови смъртни случая през последното денонощие (при 87 починали ден по-рано). Това е най-ниското ниво на този показател за последните два месеца. Общият брой на смъртните случаи е достигнал 27 709, а потвърдените случаи са се увеличили до 231 606 днес в сравнение с 231 350 вчера. Информацията на практика включва данни за повече от 24 часа, след като министерството промени своите методи. Това е втори пореден ден, в който смъртните случаи са под 100.

Испания, която е силно зависима от туризма, иска да отвори границите си за посетители към края на юни, когато блокадата заради коронавируса бъде изцяло отменена. Това заяви днес министърът на транспорта, мобилността и градоустройството Хосе Луис Абалос Меко. Миналата седмица Мадрид изненада партньорите си от ЕС, като наложи двуседмична карантина на всички чуждестранни пътници и на практика остави границите си затворени, заявявайки, че това се налага, за да бъде избегнато внасянето на втора вълна на епидемията.

Мярката обаче бе замислена като временна и транспортният министър уточни, че ще бъде премахната поетапно и паралелно с разрешаване на пътуванията вътре в Испания, чийто региони отхлабват ограниченията на различни фази. "Веднага щом ние, испанците, можем да пътуваме до други провинции, и чужденците ще могат да идват в Испания", отбелязва той.

"От края на юни ще започнем туристическата дейност, надявам се", заяви министърът. "Трябва да направим Испания привлекателна страна от здравна гледна точка", добави той. Туризмът създава 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната, посочва Ройтерс.

Само седмица, след като една трета от учениците във Франция се върнаха в училищата заради започналото облекчаване на строгите карантинни мерки заради коронавируса, бе констатирано тревожно заразяване на около 70 души, свързани с училищата. Някои училища подновиха занятията миналата седмица, а още 150 000 ученици от горните класове се върнаха в класните стаи днес. Мярката първоначално бе посрещната с облекчение от стотици хиляди изтощени френски родители, които трябваше да участват в онлайн уроците на децата си, а в същото време мнозина от тях и да работят от дома си на компютрите.

Но днес френският министър на образованието Жан-Мишел Бланкер би тревога, като обяви по радиото, че връщането в училищата е изложило някои деца на нова опасност от зараза. Той каза, че засегнатите училища веднага се затварят. Според френски медии вече са затворени по спешност седем училища в северна Франция. Министърът не уточни дали 70-те случая са сред ученици или сред учители. Като се има предвид, че инкубационният период на вируса е няколко дни, вероятно е хората да са били заразени още преди отварянето на училищата, добави той.

Франция отвори около 40 000 предучилищни заведения и начални училища миналата седмица, като бе наложен таван за класовете и групите до 15 ученици. Така занятия подновиха около 30 процента от всички ученици. На родителите е разрешено сами да избират дали да пуснат децата си, или да ги оставят вкъщи. Отворените тази седмица горни класове в училищата са само в т.нар. зелени райони, които са по-слабо засегнати от коронавируса. Сред тях не попада Париж.

Епидемията е взела нови 131 жертви във Франция през последния ден, но броят на болни в реанимация продължава да спада и за пръв път от 22 март е под 2000 души. От 1 март във Франция са регистрирани общо 28 239 свързани с коронавируса смъртни случаи. В болница все още има 19 015 души, но в реанимация има само 1998, което е с 89 души по-малко за 24 часа. Този показател бележи спад от 7 април, след като достигна пик от 7148 души.

Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в Германия се увеличи с 342 и е вече 174 697, съобщи Институтът "Роберт Кох". Смъртните случаи се увеличиха с 21 и са 7935.

Много от германските федерални провинции смекчиха допълнително от днес ограниченията срещу разпространението на коронавируса, въведени за ресторанти, кафенета, хотели и други дейности, свързани с настаняване, изхранване, организиране на събития и транспорт в тях.

Браншовата организация в сектора Дехога (Dehoga) разкритикува несъответствиятa в прилагането на правилата в различните провинции и дори в рамките на самите провинции. Например в Берлин баровете продължават да са затворени през уикенда, а в съседната провинция Бранденбург заведенията са отворени. Все пак един здравен регламент се прилага за всички: клиентите трябва да са на разстояние 1,5 метра един от друг, а по-голямата част от персонала да носи маски, покриващи устата и носовете им.

В Дания от днес влязоха в сила нови облекчения на карантинните мерки, въведени заради коронавируса. Отварят кафенетата и ресторантите, започват и занятията на учениците от по-горните класове. Властите обаче предупредиха, че правилата за социално дистанциране все още са необходими.

Министерството на индустрията, бизнеса и финансовите въпроси оповести серия от правила за заведенията за хранене. В тях не може да се събира групи, по-големи от 10 души всяка, както изискват сегашните ограничения за публични събирания. Между участниците в тях не трябва да има по-малко от един метър по всяко време. Това разстояние важи и за събирания на открито. Заведенията, сервиращи напитки и храна, могат да работят до полунощ.

Започват занятия и ученици от 6 до 10 клас. Детските градини и малките ученици до 5 клас тръгнаха още при първата фаза в края на април. Тогава отвориха и библиотеките. Църквите и храмовете на другите вероизповедания също получават сега разрешение да отворят - седмица, след като бе разрешено отварянето на всички магазини.

Правителството обяви, ще в началото на юни ще реши кога планира да отвори границите на страната. Миналата седмица обаче премиерката Мете Фредериксен каза, че правителството може скоро да разреши на туристи да влизат в страната, ако представят договор за нает ваканционен дом или хотелска резервация.

След първите два етапа на излизане от изолацията в Гърция на 4 и на 11 май, след отварянето на плажовете на 16 май и на църквите на 17 май, днес отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове. Увеличават се вътрешните полети, ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея.

Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове в страната. Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент. Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции. Кафенетата, ресторантите и баровете ще отворят врати на 25 май. Сега те изпълняват само доставки до домовете. Евентуално тогава ще може да се пътува и по море до другите острови в страната. На 1 юни ще отворят хотелите, работещи целогодишно. На 15 юни ще отворят врати закритите музеи. Детските градини и началните училища остават затворени. Навсякъде е в сила правилото за социална дистанция и осигуряване на предпазни средства и дезинфектанти за клиентите.

Ирландия започна днес да смекчава карантинните мерки, въведени в края на март. Разрешение да отворят получиха някои магазини, сред които железариите и сергиите за плодове и зеленчуци. Дейността си ще могат да възобновят градинарите и строителните работници, тъй като те работят на открито. Ще отворят също футболните игрища, тенис кортовете и игрищата за голф, като посетителите ще са задължени да спазват правилата за социална дистанция. Ирландците ще могат вече да се събират с роднини и приятели навън, при условие че няма големи струпвания на хора на едно място.

Общо 1543 души починаха от Covid-19 в Ирландия.

Белгия предприема днес следваща стъпка към отхлабване на мерките във връзка с коронавируса. Училищата започват да допускат още ученици, музеите отново отварят врати, пазарите и фризьорските салони възобновяват работа. Училищата отвориха пробно в петък, но от днес началните и средните училища реално възобновяват работа, макар и с ограничен брой ученици, за да се гарантира спазването на социална дистанция. В много случаи обаче дистанционното обучение продължава.

Белгийските здравни власти призоваха днес хората да започнат да се движат повече и да се възползват от слънчевото време, заедно с постепенното отпадане на въведените забрани заради епидемията. Разрешава се спортуването заедно и на открито на до 20 души. Вече е възможно на погребения и сватби да присъстват до 30 души. Остават затворени кафенетата и ресторантите, а масовите прояви са забранени до 30 юни.

Здравните власти потвърдиха, че епидемията в страната затихва, като за последното денонощие от новата болест са издъхнали 28 души (9080 досега), 43 са били приети в болница. За последното денонощие са били изследвани 13 860 души, от които 279 са се оказали вирусоносители. Според здравните власти развитието на обстановката е "изключително благоприятно".

Словакия отново ще отвори търговските центрове, театрите и кината от сряда при спазване на строги хигиенни мерки, каза днес министър-председателят Игор Матович. Пространствата за представления на живо и кината могат отново да отворят от сряда при ограничаване на капацитета до 100 души. Търговските центрове могат да възобновят работа, като не допускат повече от един клиент на площ от 15 кв. метра. Всички хора вътре ще трябва да носят маски. На ресторантите ще бъде позволено да сервират на клиенти на закрито.

От 1 юни отново ще бъдат отворени детските градини и учениците от първи до пети клас ще могат да се върнат в училищата. В класните стаи не трябва да се допускат повече от 20 деца. Матович каза, че от четвъртък словашките граждани и хората, които имат постоянно или временно жителство в Словакия, ще могат да пътуват до осем държави и нямат да трябва да бъдат поставяни под карантина, ако се върнат до 24 часа.

Полша отваря днес ресторанти, кафенета, барове, заведения за хранене в търговски обекти и салони за красота. Това е още една стъпка към смекчаването на ограниченията за спиране на разпространението на коронавируса. Всички съоръжения, които са отворени отново, ще трябва да спазват санитарен режим и мерки за социално дистанциране. Ограничение за един клиент на четири квадратни метра ще бъде въведено в ресторантите, баровете и кафенетата.

Клиентите на фризьорските салони ще трябва да имат уговорен час, за да се избегне струпването на хора, които чакат. Закритите спортни зали също отварят с ограничение на броя на хората, които могат да влизат. Ще има ограничения и за хората, които могат да използват спортните съоръжения на закрито и да пътуват с обществен транспорт.

Полша планира при следващото облекчаване на мерките, наред с други неща, да отвори отново училищата. Мерките за социално дистанциране, както и задължението за носене на маска или шал, които да покриват лицето на обществено място, остават в сила. Към днешна дата Полша е регистрирала 18 000 заразени и 900 смъртни случая.

Кафенетата отново отвориха, детските ясли възобновиха работа, а ученици, сложили маски, се върнаха в училищата за първи път от месеци, след като Португалия започна днес втория етап от отмяната на карантината. Все пак множество правила за предотвратяване на втора вълна на коронавируса - от идване на смени за занятия в училищата до ограничаване на броя на посетителите в ресторантите - показват, че животът още не се е върнал към нормалното си състояние. Само учениците от най-горните два гимназиални класа се върнаха в клас, като преди да влязат, на входа на училищата им мереха температурата.

Насърчено от намаляването на случаите на коронавирус, правителството заяви в петък, че Португалия е готова за втория етап от отмяната на ограничителните мерки, предвиждащ отваряне на детските градини, магазините с площ до 400 кв. метра, на училищата, ресторантите, музеите и художествените галерии.

Ресторантьорите изразиха съмнения, че могат да продължат да работят дълго при строги ограничения.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус