Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: Поредно разхлабване на ограниченията

2 коментара
Момче с маска в испанския град Памплона

Редица европейски страни разхлабват от понеделник още повече мерките, наложени заради пандемията от Covid-19.

70 процента от жителите на Испания в понеделник навлизат в предпоследен етап от излизането от изолацията. Отварят се тераси на кафенета, барове и ресторанти, но при изискване да не бъдат заети едновременно повече от 50 процента от масите и да се дезинфекцира. Възобновяват дейността си търговски обекти до 400 квадратни метра, религиозни учреждения, музеи, но с ограничения на броя на едновременните посетители. Отварят се хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях.

В Мадрид, Барселона и части от Кастилия и Леон, където заразените са все още доста, ограниченията са на първата фаза на разхлабване, което означава, че са разрешени само срещи с приятели и роднини, живеещи в една провинция. Там не трябва да се събират групи от повече от 10 души. Има ограничение и в разходките и индивидуалните спортове на открито, които са във времеви интервали.

Вчера испанският премиер поиска от парламента още 15 дни карантина, до 21 юни, за "да приключи веднъж завинаги с пандемията". "Почти постигнахме това, към което се стремим", каза Педро Санчес и изрази облекчение от спада на броя на новите случаи. От 21 юни извънредното положение ще приключи, а от 1 юли хората ще могат да пътуват в цялата страна. На 1 юли също така Испания ще отвори границите си за туристи, добави Санчес.

В Испания има 239,4 хиляди случая на зараза и 27 127 смъртни случая.

В Италия от днес отварят редица културни обекти, сред които Колизеят в Рим. Страната се готви за следващ етап на излизане от изолацията, който ще е на 3 юни.

Снощи бе съобщено, че за денонощие смъртните случаи в Италия са 75, а новите инфекции – 355, което представлява намаление в сравнение с предишния ден. Общият брой на починалите от 21 февруари до сега е 33 415, а на потвърдените случаи - 233 019. Броят на активните случаи е спаднал за денонощие от 43 691 на 42 075, а този на хората в интензивни отделения - от 450 на 435.

Във Великобритания започва втори етап на разхлабване на карантинатата, въведена на 23 март. Възобновява се работата на някои училища, но повечето магазини ще останат затворени до 15 юни. Днес на училище в Англия се връщат децата от подготвителните класове, първите и последните класове на началните училища. Възобновяват работа детските градини, пазарите и автосалоните. Подновяват се редица състезания, но без зрители. На хората ще се разрешават срещи навън с родни и приятели при съблюдаване на двуметрова дистанция. Но групите не трябва да са повече от 6 души.

В страната има над 274 000 случая на зараза и 38,5 хиляди летални случая.

В Португалия започва последният етап от смекчаване на рестрикциите, включващ отваряне на големи търговски центрове. Подновява се изцяло работата на ресторанти и кафенета, разрешава се събирането на групи хора до 20 души. Отварят се спортни зали, киносалони, театри, но при ограничаване на едновременната посещаемост. На 6 юни ще бъдат отворени и плажовете. В Лисабон обаче последният етап ще изчака до четвъртък заради локални огнища на зараза в бедни предградия и индустриални хъбове.

В страната има 32,5 хиляди случая на зараза и 1410 починали.

Кафенетата и ресторантите в Белгия се очаква да заработят отново следващата седмица. Властите въвеждат строги ограничения преди заведенията отново да отворят за посетители. Предвижда се всички клиенти да запазват маса предварително. Целта е заведенията да разполагат с данните на посетителите и така националната система за проследяване на болни и заразени да може да се свърже с тях при нужда. Всички клиенти ще имат право да сядат на маси само на открито, а менютата на заведенията ще трябва да бъдат написани на табла, за да се ограничи подаването на предмети между севритьорите и посетителите. На една маса ще могат да сядат само по двама души, а между масите ще се пази разстояние от метър и половина.

В събота Белгия обяви, че отваря границите към съседните държави за пътуване на разделени семейства. Часове по-късно френските власти уточниха, че от тяхна страна границата остава затворена и върнаха пътуващите с предупреждение за глоба и дори арест при повторен опит да напуснат Белгия. Холандски местни власти изразиха учудване, че не са били предупредени за намеренията на своите белгийски колеги. Холандски представители уточниха, че Белгия е взела едностранно решение и при затварянето на границите през март.

По последни данни в Белгия вчера са починали още 19 заразени (9486 досега), 25 са постъпили в болница, а 32 са били изписани. В неделя са били открити 136 новозаразени (58 517 от началото на епидемията). От края на май дневният брой на изследваните в страната е почти 20 хиляди.

В Нидерландия се отварят кафенетата, ресторантите, музеите и киносалоните. Общественият транспорт се връща към нормална работа, а от утре се отварят и средните училища. В заведенията обаче не може да има повече от 30 човека, а хората трябва да спазват дистанция от 1,5 метра един от друг с изключение на членовете на едно и също семейство. Гимназиите ще подновят работа на 15 юни, както и университетите. Началните училища подновяват работа на 8 юни. Там класовете ще бъдат разделени на две групи, които ще се редуват да учат в класните стаи. Възобновяват работа и театрите, киносалоните и концертните зали при изискване за максимум 30 зрители в една зала и дистанция от 1,5 метра между тях.

В страната има над 46,4 хиляди случая на зараза и почти 6000 починали.

Швейцария пристъпи към постепенно разхлабване на ограничителните мерки заради коронавируса на 27 април, когато бяха отново отворени средните училища, ресторантите, музеите, фризьорските салони и магазините за дрехи и обувки. От 6 юни ще бъдат разрешени прояви с участието на до 300 човека и ще заработят почивните бази и туристическите обекти. Два дни по-късно ще отворят отново университетите и професионално-техническите училища. На 15 юни е планирано да бъдат отворени напълно границите с Австрия, Германия и Франция.

Само девет нови заразени с коронавируса са били установени в Швейцария през последното денонощие. Общият брой на потвърдените случаи в страната вече е 30 871. Починалите в Швейцария остават 1657. Броят на новите случаи на заразяване и на починалите в страната намалява от началото на април, макар и с неравномерни темпове.

В Норвегия от днес се разрешават работните пътувания към страни от Северна Европа без изискване за 10-дневна карантина. Отварят се барове и увеселителни паркове. В страната има 8437 случая на зараза и 236 починали.

Във Финландия се отварят отново ресторанти, музеи и театри, отварят се и фирми, предоставящи обществени услуги, а продажбата на алкохол се разрешава от 9 до 22 ч. Разрешава се провеждане на обществени събития с максимум до 50 души. При определени условия ще може да се провеждат и събития с участници до 500 души. Вътрешният туризъм отново е възможен.

В страната има 6859 случая на зараза и 316 летални случая.

В Полша се възобновяват вътрешните полети, спрени в продължение на 11 седмици. На 6 юни подновяват работа и киносалоните, театрите, фитнесклубовете, басейните, салоните са масаж и аткрационните паркове, но при нови санитарни правила. В страната има 23 786 случая на зараза и 1064 починали.

Повечето ученици в Словакия се връщат в класните стаи от днес. Между 70 и 80 на сто от учениците ще бъдат отново на училище. В детските градини се очаква да се завърнат 50-60 процента от децата. Вчера нямаше нови смъртни случаи в Словакия, а през последните две седмици новите инфекции са под 10 на ден.

Литва отвори отново границите си за гражданите на 27 държави, сред които и България. Разрешава се влизането в Литва без задължително поставяне под двуседмична карантина на гражданите на държави, където през последните две седмици се установяват по-малко от 15 нови заразени с коронавируса на всеки 100 000 жители.

Балтийската република пристъпи днес към поредния етап от смекчаването на ограничителните мерки заради новия коронавирус. В Литва вече отново е разрешено провеждането на културни, развлекателни и спортния прояви с публика. В сила обаче е таван на максимално разрешения брой зрители - до 300 на открито и до 100 на закрито. Всички те са длъжни да носят маска и да пазят физическа дистанция. Учениците между 5 и 11 клас може да подновят учебните занятия от днес, ако съответните местни власти разрешат. Работното време на кафенетата, ресторантите, баровете и нощните клубове може да бъде удължено до 23 ч.

В страната бяха регистрирани 1678 заразени. От тях 70 починаха, а 1236 оздравяха.

В Украйна подновяват работата на спортните зали и се възобновяват междуобластните пътувания. Отварят се плажовете и отново започват работа и детските градини.

Днес бе съобщено за 340 нови заразени в страната през последното денонощие (при 468 вчера). Общият брой на потвърдените заразени е достигнал 24 012. През изминалите 24 часа в страната са починали 10 болни при 12 през предходното денонощие. Общият брой на починалите в Украйна от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 718. 152 са оздравели, докато предишният ден те са били 227. Общият брой на възстановилите се в Украйна е 9690.

В Москва също има отмяна на рестрикции, наложени заради коронавируса. Отварят се търговски центрове и непродоволствени магазини. Така на работа ще отидат почти 263 000 служители в тях. Заработват автосалоните, предприятията за битови услуги. В търговските центрове остават затворени обаче киносалоните, салоните за красота, фитнес залите и детските стаи, а ресторантите там ще доставят храна по домовете. На хората се разрешава и занимаване със спорт и разходки навън при определени условия. За целта се отварят парковете и градините, но ще се следи да няма струпване на много хора на едно място. До 14 юни остава изискването за дигиталните пропуски за излизане из придвижване в града с транспортни средства.

Броят на смъртните случаи в Русия нарасна през изтеклото денонощие със 162 и общият им брой е 4855. През последните 24 часа болестта е взела 76 жертви в Москва, 24 - в Московска област, 25 - в кавказката република Дагестан и 9 - в Санкт Петербург. Новите случаи на зараза за денонощие са над 9000.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Valpet
  #2

  Статистиката показва, че във всяка от гореизброените страни, общият брой на починалите (със и без COVID-19) не се различава съществено от този през предходните години за същия период от време. Т.е. броят на починалите от COVID-19 или е сравнително малък (като в България например) или се компенсира от намалена смъртност по други причини.

  Дали тази "компенсация" е естествено или изкуствено причинена, е въпрос, подлежащ на научно изследване понастоящем и в бъдеще. Каквато и да е причината, обаче,

 2. Лизи Гугуткова
  #1

  Внимавайте! Не трябва да ги каним у нас! В Русия десетки хиляди деца са заразени с ХИВ. Това съобщи главният специалист на свободна практика на Министерството на здравеопазването на Русия по проблемите на диагностиката и лечението на ХИВ инфекция Евгений Воронин, съобщава РИА Новости. Той отбеляза, че около 250 деца от заразени майки се заразяват всяка година. Воронин каза, че сега подрастващите сред децата с ХИВ съставляват 50%. Той добави и най-уязвимите групи, които лесно могат да се заразят с коронавирусна инфекция: деца с ХИВ инфекция и пациенти с имунодефицит.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.