Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: Умората от извънредните мерки е опасна

Колективният имунитет е далеч, само 4-5 процента от испанците и французите са били заразени и имат антитела

4 коментара
Епидемията в Европа: Умората от извънредните мерки е опасна

Усилията за удържане на пандемията от новия коронавирус под контрол може да бъдат накърнени, ако гражданите започнат да се разочароват от официалните предписания, заяви днес ръководителят на европейския клон на Световната здравна организация.

"Умората от извънредни мерки заплашва ценния напредък, който постигнахме в борбата срещу вируса. Съобщения за недоверие към властите и конспиративно мислене подхранват движения против социалното и физическо дистанциране", каза Ханс Клуге от базирания в Копенхаген регионален клон на организацията.

Недоверието, съпротивата на мерките, пренебрежението към промените в поведението, които всички направихме, за да се ограничи Covid-19, ще ни поставят в ситуация, която никой от нас не желае, предупреди той.

Има също хора, които са прекалено предпазливи, което ограничава социалните им контакти и достъпа до здравни услуги, отбеляза Клуге и подчерта, че няма място за самодоволство и хората трябва да останат бдителни.

В Европа са регистрирани 160 000 починали - повече от половината (56 процента) от смъртните случая по света. Заразените в района са 1.78 милиона, което представлява 43 на сто от потвърдените случаи по света, отбеляза регионалният директор на СЗО и добави, че Великобритания, Русия и Испания се сред 10-те страни с най-много случаи, установени в последното денонощие.

Броят на починалите от коронавируса за последното денонощие в Испания надхвърли 200 за първи път от 8 май, съобщи здравното министерство в Мадрид. В резултат на новите 217 смъртни случая общият им брой от началото на пандемията досега достигна 27 321. Предния ден смъртните случаи бяха 184.

Регистрираните заразени са се увеличили с нови 506 и до днес те са вече 229 540. Оздравелите за деня са 2551 и общо досега - 143 374 пациенти.

До 5 процента от населението на Испания, или по-малко от 2,3 милиона души, може би са се заразили с новия коронавирус според резултатите от ново изследване. Тестуването за антитела включвало около 90 000 души в 36 000 домакинства и имало за цел да даде представа за реалния брой заразени и за това колко е далеч страната от желания колективен имунитет.

Изследването на националния здравен институт "Карлос Трети" е донякъде обезкуражаващо за властите, заради предположението, че антителата увеличават шанса за имунитет. От друга страна, мнозина от заразените нямат никакви симптоми или прекарват болестта много леко.

Основното заключение от изследването засега е, по думите на здравния министър Салвадор Ия, че на Испания ѝ "липсва защитата, която дава колективният имунитет и трябва да останем разумни и предпазливи по време на разхлабването".

Асимптоматичен е един на всеки трима от хората с установени антитела (33.7%), сочат предварителните данни. Около 8% са имали три или четири от симптомите, 14.7% над пет симптома. Близо 43% са загубилите обонянието си.

В Мадрид, който бе и продължава да бъде епицентър на заразата, 11.3% от изследваните имат антитела, в Сория, една от най-засегнатите провинции с преобладаващо възрастно население, са рекордните 14.2%. Има обаче области със стойности, значително под средните - с по 2% са Мурсия, Астуриас, Канарските острови и африканските анклави Сеута и Мелия.

Засега европейските изследвания сочат, че едва между 4 и 5% от жителите имат антитела при около 60% желана стойност за постигане на колективен имунитет. Швеция, която не наложи строги ограничения като други държави, допуска, че при нея делът е значително по-висок.

Само 4,4 процента от населението на Франция (или 2,8 милиона души) са се заразили с новия коронавирус - много повече, отколкото според официалната статистика, но значително по-малко от равнището за постигане на т.нар. "саден имунитет", показва изследване на научния институт "Пастьор". В изследването, публикувано в сп. "Сайънс", се посочва, че процентът на заразените в най-силно засегнатите райони - Източна Франция и района на Париж - е средно между 9 и 10 на сто.

Около 65 процента от населението трябва да бъде имунизирано, ако искаме да контролираме пандемията единствено чрез имунитета, се казва в изследването. Стадният имунитет е ситуация, при която достатъчно хора от населението развиват имунитет срещу дадена зараза, за да може ефективно да се спре разпространението на съответната болест.

Процентът на заразените е измерен от института "Пастьор" на 11 май, когато Франция започна да облекчава почти двумесечните карантинни мерки. "Нашите резултати показват, че без ваксина стадният имунитет сам по себе си няма да е достатъчен да се избегне втора вълна след премахване на ограничителните мерки. Поради това мерките за ефективен контрол трябва да бъдат запазени и след 11 май", отбелязват изследователите.

Институтът "Пастьор" посочи също, че въведеният на 17 март режим на самоизолация е допринесъл за драстично намаляване на степента на възпроизвеждане на коронвируса (число, показващо на колко души заразен човек може да предаде вируса). За 55 дни тя е спаднала от 2,9 на 0,67 души.

Снощи бе съобщено, че броят на смъртните случаи от коронавирус във Франция е надхвърлил 27 хиляди, след като за последните 24 часа били регистрирани още 83 починали. В същото време броят на пациентите в реанимация продължава да спада. Covid-19 причини смъртта на 27 074 души от 1 март досега, но натискът върху болниците продължава да намалява. Вчера за първи път от 24 март в спешните отделения е имало по-малко от 2500 пациенти /2428/ и 114 по-малко болни от вторник.

Германия потвърди нови 933 заразени с новия коронавирус, с което общият им брой става 172 239 души, съобщи Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох". За последните 24 часа има и 89 починали от коронавируса. Общият брой на жертвите в Германия става 7723 души.

Германия се спаси от претоварване на здравната си. След като резервира за пациенти с коронавирус половината от всичките си легла за интензивни грижи, германското правителство сега казва, че този капацитет може отново да бъде освободен за редовни операции и хоспитализационни услуги.

Германия започна да вдига ограниченията върху обществения живот, което накара някои да предричат втора вълна от инфекции в страната. Един от източниците на притеснения остава ръстът на инфекциите в кланиците. В реч пред депутатите вчера канцлерът Ангела Меркел нарече "заплашително" това развитие и обеща, че министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл ще адресира проблема с политически документ в началото на следващата седмица. Клъстерите в германските кланици са свързвани с лошите условия на труд и настаняване на работниците, мнозина от които са мигранти от Източна Европа.

Великобритания - втората най-засегната от новия коронавирус страна в света, започна вчера да смекчава карантината - плахо и само в Англия. Пандемията от новия коронавирус е отнела живота на над 33 000 души с положителен тест в британски болници и домове за пенсионери, и е заразила близо 230 000, според данните на санитарните власти от вчера, но действителността изглежда много по-тежка, защото статистическата служба вече преброи към 1 май над 36 000 смъртни случая, за които се подозира, че може да са причинени от Covid-19, както е записано в смъртните актове.

В Англия жителите отново започнаха да ходят на работа, да играят тенис или голф или да посещават градинските центрове. Все пак те трябва да спазват дистанция от 2 м помежду си, а в противен случай рискуват глоба от 100 паунда (113 евро). Милиони хора, които не могат да работят от дома, са насърчени да се върнат на работните си места, но за предпочитане "с велосипед или пеша", вместо с обществения транспорт - препоръки, трудни за спазване, както пролича https://www.mediapool.bg/izsledvane-polzvaneto-na-obshtestveniya-transport-mozhe-da-dovede-do-nova-valna-na-covid-19-news307363.html на пероните в метрото и автобусните спирки в Лондон в часа пик вчера, където само част от пътниците носеха маски като предпазна мярка.

Критикуван заради тежката равносметка за жертивте от пандемията, притиснат между застъпниците за по-строга карантина и тези, които пледират за предпазливост, Борис Джонсън бе атакуван от лейбъристката опозиция в Камарата на общините заради "забавяне" да защити обитателите на домовете за възрастни. В чужбина все по-често се задават въпроси за мащаба на британските жертви. Според германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" кризата е била "унизителен урок за Борис Джонсън".

Децата във Финландия тръгнаха днес пак на училище след осем седмици прекъсване, но може отново да се върнат към дистанционното обучение след лятната ваканция - зависи как ще се развие коронавирусната пандемия. Ваканцията започва в началото на юни. В училищата са взети строги мерки за осигуряване на физическа дистанция. Междучасията са разредени, за да не се струпват много ученици в двора едновременно. Неизползваните пространства в сградите също са превърнати в класни стаи, за да има повече място във всяка.

Подготвят се закони, според които училищата ще имат право да избират между присъствени и дистанционни занимания от следващата учебна година, която се очаква да започне в средата на август. Във Финландия има общо към 550 000 ученици.

До момента коронавирусът е взел 284 жертви в страната, където заразените са общо над 6000. Смъртността е по-ниска, отколкото в съседните страни, затова епидемиолози предупреждават, че следващите вълни във Финландия може да се окажат по-тежки.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 9974 и болните в страната са вече 252 245. За пръв път от 2 май новите случаи за денонощие са под 10 000. Денонощният прираст е намалял от 4,3 на рекордно ниските 4,1 процента. Нови 4712 случая са открити в Москва, където заразените стават общо 130 716. Денонощният прираст в столицата е 3,7 на сто срещу 3,9 процента вчера.

От 15 май в Москва започва масов скрининг за новия коронавирус, като на гражданите се предлага да си направят тест за наличие на антитела по нов метод. За извършване на тестове правителството на Москва е разположило автоматични анализатори на кръвта за откриване на антитела за коронавирус по метода ИФА (имуноферментен анализ). Към края на май общият капацитет на градската система за правене на ИФА-тестове ще надвиши 200 000 анализа за денонощие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kosta
  #4

  СЗО са долни манипулатори. Вече за всеки е ясно, че теоретичния праг от 70% за масов имунитет е ненужен в случая с ковид 19. Има предостатъчно данни и специалистите са го установили по следния начин - за страните с БЦЖ ваксинация, задължителна за всички от раждането - необходимия брой преболедували е около 10% - за страните без БЦЖ строга политика, са нужни 30% преболедували. Швеция няма БЦЖ покритие, следователно политката и по кризата беше перфектно преценена

 2. Real ''Mickey''
  #3

  От заглавито: "Умората от извънредните мерки е опасна" Да се чете, "Приложените извънредни мерки са опасни и най-голямата Световна Шарлатиня В Историята На Човечеството"!!!!! (за подробности предния ми коментар)

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 4. Real ''Mickey''
  #1

  Шведите показаха, че тяхния подход Е НАЙ-ПРАВИЛНИЯ.
  Много МСМгЪзетчици и пишман "експерти", даваха за пример съседите им Норвегия и Финландия. Само че там колективния имунитет е 1% и 2% докато Швеция наближава 30%(при 50% вече се брои за отминал вируса)
  Другото в което обвиняват Швеция е смъртността. Само че се пропускат важни неща. Норвегия и Финландия се отварят вече и подтиснатото разпространение ще се възстанови. При това много по-бавно защото и двете държави имат почти еднаква площ със Швеция

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.