Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: Вече се очертават зони свободни от коронавирус

Словения и Естония обявиха край на епидемията, случаите в Испания и Италия намаляват, на обратния полюс е Русия

3 коментара
Епидемията в Европа: Вече се очертават зони свободни от коронавирус

С над милион и 800 хиляди заразени и над 163 хиляди починали, Европа е сред най-засегнатите от пандемията райони на света. Тя е втора по брой регистрирани заразени (след Северна и Южна Америка) и първа по брой на жертвите. За последните 24 часа заразените на нашия континент са се увеличили с над 21 хиляди, а починалите - с над 3 600.

Но вече има и страни които обявяват или са на път да обявят край на епидемията, с което в Европа се очертават и първите зони свободни от коронавирус.

Същевременно в повечето от най-засегнатите страни като Испания, Италия и Франция епидемията продължава да затихва. На обратния полюс в момента е Русия, където всекидневният ръст на заразените продължава да надхвърля 10 хиляди.

Правителството на Словения късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус. Така Словения стана първата европейска държава, сложила официално край епидемологичното положение, след като през последните две седмици властите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи на ден. Отсега нататък хората, пристигащи в Словения от други държави в ЕС, няма да са под карантина за поне седмица, както беше в началото на април, обяви правителството.

Двумилионната държава, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, до момента е установила 1464 случаи на коронавирус, а починалите са 103-ма.

Словения обяви епидемия на 12 март. През следващите два месеца тя овладя епидемията. Днес Словения има най-добрата епидемологична картина в Европа, каза премиерът Янез Янша пред парламента. Краят на епидемията означава, че някои мерки отпадат, включително финансова помощ за гражданите и фирмите, засегнати от коронавируса, няма да се предоставя след края на май.

Правителството съобщи, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на зараза от коронавирус, ще продължат да не бъдат допускани в Словения. Карантината за поне 14 дни ще остане в сила за хора от държави извън ЕС, с някои изключения за дипломати и хора, превозващи товари. Гражданите ще трябва да продължат да спазват основните правила за предотвратяване на възможно разпространение на заразата. Хората са задължени да носят маски в закрити обществени пространства, да стоят на поне 1,5 метра разстояние един от друг и да дезинфекцират ръцете си при влизане на обществени места.

От средата на март Словения затвори всички училища, спортни и културни институции, барове, ресторанти, хотели и магазини, с изключение на тези за храни и аптеките. Общественият транспорт беше спрян. Правителството в Любляна започна да облекчава някои мерки от 20 април. В началото на тази седмица общественият транспорт започна отново да работи, а следващата седмица някои от учениците ще се върнат в училище. Всички барове и ресторанти, както и хотели с до 30 стаи, ще могат да отворят идната седмица.

Естония е предоляла кризата, свързана с разпространението на новия коронавирус, смята социалният министър Танел Кийк. "Този път преодоляхме кризата с разпространението на дадения коронавирус. Епидемията може временно да се смята за приключила. Занимаваме се с вторични вълни, малки локални огнища на инфекцията. Ако погледнем индикаторите на Световната здравна организация (СЗО), то на територията на Естония в момента няма епидемично разпространение", заяви Кийк в интервю за естонската обществена телевизия ERR.

Въведените заради коронавируса ограничения бяха оправдани, подчерта социалният министър. "Сега чувам със задна дата, че виждате ли, броят на умрелите и заразените въобще не се е оказал толкова голям. "Но малцина оценяват колко големи щяха да бъдат, ако не бяхме въвели ограничения и бяхме оставили вирусът да се разпространява", добави министърът. "В няколко европейски страни, които също въведоха строги ограничения, но го направиха по-късно от Естония или първоначално въведоха по-меки мерки, броят на смъртните случаи и заразените беше над десет пъти по-голям, отколкото при нас", подчерта Кийк. Той посочи, че според някои оценки без строгите ограничения коронавирусът би причинил в Естония 20 пъти повече жертви.

Вчера естонското правителство състави график за отслабването на въведените ограничения, който предвижда от 1 юни да бъдат открити аквапарковете, спа центровете и развлекателните центрове в моловете (включващи кина, зали за боулинг, казина и зали за игри на децата), а от 1 юли - и кината. От 10 май са разрешени религиозните ритуали, а от 11 май е разрешено да отворят врати моловете, музеите и галериите. Премиерът Юри Ратас обаче посъветва жителите да продължават да спазват социална дистанция, да си мият ръцете и да носят медицински маски, а при наличие на симптоми да си стоят по домовете.

Общият брой на заразените в Естония достигна 1758, за последното денонощие бяха открити седем случая. Броят на жертвите е 62. Режимът на извънредно положение беше въведен на 13 март и изтича на 17 май.

Литва, Латвия и Естония отвориха от полунощ границите помежду си, създавайки първата зона за пътуване в рамките на Европейския съюз. Гражданите на трите републики ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще трябва да се самоизолира за 14 дни. В изявление на литовския премиер Саулюс Сквернелис се казва, че балтийската зона за пътуване е възможност бизнесите да отворят отново и е лъч надежда за хората, че животът се връща обратно към нормалното.

Решението на трите балтийски републики беше взето в момент, когато ЕС се опитва да убеди 27-те членки да отворят отново вътрешните си граници и да рестартират пътувания на по-големи разстояния, макар и с мерки за сигурност, като предпазни маски в самолетите.

Нови случаи на коронавирус в трите балтийски републики почти няма и нито една от тях в сряда не беше регистрирала повече от 7 случая. От края на април властите в трите държави облекчиха мерките за изолация. Като цяло в региона има под 150 починали от болестта.

Балтийските държави са близки партньори, имат сходна епидемологична ситуация и икономиките им са добре интегрирани, така че свободното движение на хора и стоки е много важно за региона, каза Арнолдас Пранкевичус - представителят на Европейската комисия в Литва.

Литва, Латвия и Естония - трите най-бедни членки на еврозоната, очакват икономиките им да се свият с до 7-8 процента тази година, в съответствие с останалата част на валутния съюз. Литва предупреди за двуцифрен спад, ако икономиките не заработят отново до лятото.

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Испания се увеличи днес със 138 души (при 950 на ден в началото на април), съобщи испанското министерство на здравеопазването. Общият брой на починалите от вируса в Испания е вече 27 459, а броят на заразените достигна 230 183, като вчера те бяха 229 540 (549 нови случая или 0,24% нарастване). Новите хоспитализации са 346. Данните показват, че тенденцията, започнала преди месец, към затихване на епидемията продължава, макар и с някои малки колебания в цифрите на дневна основа.

Най-много нови случаи и починали регистрира Каталуния – съответно 151 и 59. Най-много са поспитализациите в Мадрид (95). От друга страна Страната на баските, Галисия, Ла Риоха, Балеарските и Канарските острови, както и африканските анклави Сеута и Мелия, не са съобщавали за нито един починал през последните 24 часа. Арагон, Кантабрия и Мурсия са регистрирали по една, а Навара, Астурия и Естремадура - по две жертви.

Директорът на Центъра за извънредни ситуации в сферата на здравеопазването Фернандо Симон обаче предупреди, че рискът от повторно надигане на епидемията е налице. "Не е толкова вероятно, колкото преди няколко месеца, защото сега знаем повече за вируса и сме по-добре подготвени, но рискът от повторно нарастване съществува и трябва да гарантираме, че вероятността той да се случи е минимален."

Испания започна днес да налага карантина на идващите от чужбина пътници и добави нови ограничения за трансгранично пътуване. От днес хората, идващи от чужбина, трябва да изкарат двуседмична карантина вкъщи. Освен това властите удължиха сегашните рестрикции за влизане в Испания до 15 юни и ограничиха достъпа до пет летища и осем пристанища.

Подобна тенденция на затихване на епидемията продължава и в Италия. Пикът на заразата отмина около края на март, но страната все още регистрира стотици нови случаи и починали, а експерти се опасяват, че инфекцията може да се възвърне след смекчаването на карантинните мерки. Починалите в Италия за последните 24 часа са 242 спрямо 262 за предходното денонощие. Новите случаи на зараза за последните 24 часа са 789 спрямо 992 вчера. Общо от началото на епидемията в страната починалите са 31 610. Броят на потвърдените случаи на зараза в Италия от началото на епидемията възлиза на 223 885. Към настоящия момент регистрираните с активна зараза са спаднали от 72 070 спрямо 76 440 вчера. В интензивно отделение има 808 пациенти спрямо 855 вчера. Възстановилите се са вече 120 205 спрямо 115 228 към вчерашна дата.

Италия се кани да позволи свободното пътуване из страната от 3 юни, според проект за правителствен указ. Според текста, който може да бъде променен преди приемането му от кабинета по-късно днес, от 18 май ще бъде разрешено придвижването в рамките на отделните региони, а забраната за междурегионалните пътувания ще падне на 3 юни. Фабриките в страната вече получиха разрешение да заработят отново на 4 май, а магазините ще отворят врати в понеделник, 18 май. Регионите могат да реактивират всички сектори на икономиката, които още остават затворени, но при спазване на протоколите за безопасност.

Първата провинция, коята се възползва от тази възможност е Южен Тирол. Подтикнат от икономическия натиск, президентът на провинцията се възпротиви на Рим тази седмица, като разреши на ресторантите, фризьорските салони, студията за татуировки и музеите да възобновят работа в понеделник, далеч преди предвиденото в графика, определен от италианското правителство.

Южен Тирол, или Алто Адидже за говорещите италиански, е алпийска провинция, която става част от Италия след Първата световна война. Провинцията с население от 520 000 души днес се радва на най-високия БВП на глава от населението в Италия и един от най-високите в Европа. Към 13 май в провинцията има 2572 потвърдени случая на коронавируса и 290 починали - и двете числа представляват около 1% от общите показатели за Италия.

Местните власти напомнят за липсата на дисциплина в тежко пострадалата област Ломбардия по време на ранната фаза на първоначалната карантина, когато данни от мобилните телефони показаха, че близо половината жители излизат от дома си. В Южен Тирол, "когато беше наредено да не се излиза от дома, хората не излизаха. Щом тук числата се подобряват, значи трябва да го признаем и да възнаградим добросъвестните", заяви председателят на местната търговска палата Михел Ебнер.

Италия ще започне тестуване на представителна извадка от 150 000 души в 2000 града следващата седмица, за да установи мащаба на епидемията, заяви днес пред парламента ръководителят на правителствената научна комисия Агостино Миоцо. Дори преди националната кампания за тестуване няколко италиански области и някои големи компании взеха нещата в свои ръце и започнаха самостоятелно да тестуват жителите и служителите си.

Във Франция също е налице ясно изразена низходяща тенденция. Френските здравни власти съобщиха за нови 104 смъртни случая за последните 24 часа при 351 вчера. Общо смъртните случаи са вече 27 529. Потвърдените случаи на зараза нараснаха с около 500 до 141 919 спрямо 141 356 към вчерашна дата. Натоварването на реанимациите продължава да отслабва, а броят на излекуваните да нараства.

Президентът Еманюел Макрон се притеснява от черния сценарий за втора вълна на пандемията, пише днес в. "Фигаро". Франция облекчава постепенно ограничителните мерки, под зоркото наблюдение на Макрон. Президентът има едно основно опасение: че епидемията може да се върне след два месеца карантина, които нанесоха тежък удар на страната. "Евентуална втора вълна би била ужасяваща, би пречупила духа на французите и би спряла подновяването на работата на икономиката", признавали според изданието приближени на държавния глава.

Все още не е ясно какъв е ефектът от падането на ограниченията, които ще бъдат отменени изцяло едва след две седмици.

Шестнайсетте провинции в Германия планират да смекчат карантинните мерки, въведени заради новия коронавирус, по отношение на пътуващите европейци, съобщи германското вътрешно министерство. Министерството работи върху схема, която ще бъде приложена за отделните провинции след постигнатото споразумение при обсъжданията с федералното правителство. Последна дума ще имат регионалните власти.

Действащите сега в много от провинциите правила се отнасят за пътуващите от съседните страни от Европейския съюз. По силата на тези правила влизащите на територията на Германия лица трябва да се поставят под 14-дневна карантина. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер призова тези мерки да бъдат смекчени и да бъдат прилагани само към пристигащи от държави, които не са членки на ЕС. Най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия отмени днес карантинните правила, действащи на нейна територия.

Малко над половината германци биха искали въведените ограничителни мерки да останат в сила, сочи допитване. Петдесет и шест процента от анкетираните са скептични към плановете за отмяна на мерките, които забраняват масови събирания и държат затворени много търговски обекти, въпреки че през последните седмици някои страни на обществения живот се възобновиха. Четиридесет процента пък искат облекчаването на мерките да продължи и в следващите седмици. Три процента нямат мнение, а 1 процент не са дали отговор.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и екстремистки групи стоят зад демонстрациите срещу мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, заяви министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер. По думите му АзГ и нейни съюзници се опитват да извлекат политическа изгода от основателните въпроси, задавани от обществото. Плакатите с призив за оставка на канцлера Ангела Меркел носят ясно почерка на АзГ, добави той.

Зьодер, който подкрепя предпазливия подход на Меркел в отслабването на ограниченията, изрази мнение, че досега Германия има късмет в справянето с кризата, но това преимущество не бива да се прахосва безразсъдно. Следващите седмици ще бъдат решаващи за това дали ще понесем още драстични последици, вместо да отложим отварянето на икономиката и живота, заключи той.

От понеделник Ирландия започва постепенно да смекчава карантинните мерки, въведени в края на март, съобщи днес премиерът Лио Варадкар. От понеделник някои хора ще могат да се върнат на работа, главно в строителството, ще бъдат отново отворени също някои магазини, като градинските центрове. Освен това ще бъде възможно хората да се срещат навън, но не повече от четирима души на едно място и при условие да има разстояние от два метра помежду им. Плажовете отново ще бъдат достъпни, ще може да се играе и тенис.

Планът на правителството съдържа пет етапа от по три седмици, като последният се очаква да започне на 10 август. Предвидена е и възможност за връщане към предишен етап, ако вирусът вече не е под контрол. Ако смекчаването на ограничителния режим не доведе до засилване на разпространението на вируса, е възможно в рамките на даден етап да бъдат въведени допълнителни облекчения. Следващата оценка на ситуацията ще бъде направена на 5 юни.

От понеделник се въвежда също 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина. Това ще се отнася и за хората, идващи от Великобритания.

По най-нови данни, огласени вчера, от Covid-19 в страната са починали 1506 души.

Броят на потвърдените случаи в Норвегия се е увеличил с 22 за последните 24 часа и е достигнал 8197, съобщи днес Норвежкият институт за здравеопазване. През последните две седмици ръстът на инфекциите е бил стабилен - под 50 всяко денонощие. По последни данни починалите са 232-ма, хоспитализирани са 61. На 6 април правителството обяви, че епидемията е овладяна. През апприл започна постепенно възобновяване на работата на редица институции и беше отменена забраната за пътуването до извънградските вили.

Броят на потвърдените случаи на заразяване в Дания нарасна със 78 души и възлиза на общо 10 791. За пръв път от 13 март няма нито един починал през последното денонощие. Жертвите на болестта в страната остават 537. В болници се лекуват 137 инфектирани. Оздравелите до момента са 8959.

Дания започна на 11 май втория етап от отварянето на страната след наложените през март карантинни мерки. Отново работят моловете, а ресторантите и кафетата, също като библиотеките и църквите наред със спортните обекти (където няма да присъства публика) ще отворят врати на 18 май, когато започват и учебни занятия в горните класове. От 8 юни ще бъдат отворени музеите, лунапарковете, зоологическите градини и кината, а властите ще разрешат събиранията на групи до 50 души. Нощните клубове и фитнес залите ще останат затворени до четвъртия етап, който се очаква през август.

Чехия, където равнището на зараза с новия коронавирус е едно от най-ниските в Европа, обяви днес, че този месец ще разреши събирания с до 300 участници. Тези събирания, които включват и спортните срещи, ще бъдат възможни от 25 май нататък, когато ще могат да отворят отново и ресторантите и баровете. Търговските центрове, кината, фризьорските салони и терасите на ресторантите заработиха отново в понеделник след двумесечен карантинен режим.

По данни от тази сутрин в страната с 10,7 милиона жители има 8352 потвърдени случая на коронавирус, 293 от тях - смъртни.

Ако епидемичната обстановка остане благоприятна, на 8 юни лимитът за брой хора на едно място ще бъде увеличен на 500 души, а на 22 юни - на 1000 души. Барове и ресторанти ще трябва да затварят в 23 ч.

Повече облекчения на ограниченията се предвиждат, само ако броят на новите случаи на ден (които от началото на май остават доста под 100) не се увеличи. Някои отдават малкия брой заразени на задължителното носене на защитни маски, което ще бъде отменено на 25 май. След това маските ще трябва да се слагат само в магазините, офисите и в обществения транспорт.

През последното денонощие в Румъния са потвърдени 190 нови случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на заразените достигна 16 437 души. От тях 9370 души са обявени за излекувани и са изписани от болниците. На лечение в интензивните отделения в момента се намират 219 пациенти. Броят на починалите от Covid-19 нарасна до 1056 души.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 10 598 и достигна общо 262 843, съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията. По данни на щаба денонощният прираст за страната възлиза на 4,2 процента срещу 4,1 на сто предния ден. Сред новооткритите болни 4504 души - 42,5 на сто, не са развили никакви симптоми. Нови 4748 случая са потвърдени в Москва, където заразените стават общо 135 464. Денонощният прираст в столицата е 3,6 на сто срещу 3,7 процента вчера.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kruger
  #3
  Отговор на коментар #2

  А Великобритания никога не е имала карантина за влизащите. Сега го обсъждат. Различни специалисти, засегнати, цялото общество. Не е ясно какво ще е решението. Не като в страната на милиционерите - без да мислим, всякакви глупости, веднага:) Е, това е лесно и просто:)

 2. Коментарът е изтрит в 17:54 на 17 май 2020 от автора.
  #2
 3. Коментарът е изтрит в 17:54 на 17 май 2020 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.