Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа: За първи ден в Испания излекуваните са повече от новозаразените

Италия планира да активира на 4 етапа икономиката, облекченията в Германия засега се задържат

0 коментара
Лекарски екип и 65-годишен пациент, прекарал 57 дни в мадридска болница.

Броят на жертвите на коронавируса в Испания за последното денонощие достигна 367, най-ниския за 24 часа от един месец насам. Общият брой на жертвите от началото на епидемията е 22 524. Испания не е обявявала толкова малко жертви от 22 март, когато бе съобщено за 394 нови смъртни случая.

"Днес е първият ден, когато можем да съобщим по-голям брой излекувани, отколкото нови случаи", подчерта директорът на испанския кризисен щаб Фернандо Симон, който определи това като "добри новини, ако може така да се каже". Броят на излекуваните пациенти за последното денонощие е 3105, а на новозаразените - 2796, уточни Симон. Общо излекуваните досега са 92 355.

Общо случаите на заразени в страната са 219 764. В това число са включени и хората, чиито тестове са показали, че са развили антитела срещу болестта (т.нар. бързи тестове). Когато обаче обявяват достигането на важен етап, властите се ръководят само от броя на случаите, потвърдени с PCR тест. Те са 202 990.

Броят на починалите в Италия нарасна с 420 днес, което е най-малкото увеличение от 19 март насам, съобщи Агенцията за гражданска защита. Предния ден ръстът бе с 464. Така общият рой на починалите от началото на пандемията в страната достигна 25 969.

Увеличи се обаче броят на новозаразените за денонощието с 3021 срещу 2646 вчера и от началото на епидемията вече възлиза на почти 193 хиляди.

Много коментари предизвика проучване на италианския Национален здравен институт въз основа на извадка от 4500 случая на заразени между 1 и 23 април, което констатира, че близо половината - 44,1 процента от тях - са констатирани в домове за социални грижи. Други 24,7 на сто, или една четвърт, са се заразили у дома, 10,8 на сто - в болница, а 4,2 на сто - на работното място.

Броят на боледуващите в момента е 106 527 - лек спад с около 300 души от вчера. Такъв спад се наблюдава пети пореден ден. С около стотина от вчера е намалял и броят на намиращите се в интензивни отделения и днес възлиза на 2173 души. Оздравелите от началото на пандемията са 60 498 - с около 3000 повече от вчера.

Кривата на инфекцията навлезе в платото от края на март, но въпреки "ясно изразеното подобрение в епидемиологичната ситуация", все още е необходима предпазливост, каза президентът на Института за социално осигуряване Серджо Брусаферо.

Излизането от извънредните мерки заради коронавируса в Италия ще стане постепенно на четири етапа. Очаква се през уикенда италианският премиер Джузепе Конте да обяви как страната постепенно ще излиза от изолацията.

Четири понеделника ще определят ритъма на деблокирането на страната след изолацията, въведена на 9 март, посочва в. "Кориере дела сера". "Всичко ще зависи от кривата на случаите на зараза" и ако тя не се повишава, заводите за селскостопански машини и за лесовъдството ще могат да възобновят работа на 27 април", отбелязва изданието.

Ако няма изненади, на 4 май ще бъдат открити строежите и текстилната и модната индустрия. Във връзка с тази фаза 2 министерството на транспорта публикува проект на насоки как да работи общественият транспорт. Следващия понеделник, 11 май, ще бъдат отворени магазините за облекла и обувки, следвани от други търговски обекти. На четвъртия понеделник, 18 май, ще дойде ред и на баровете, ресторантите и фризьорските салони, според същия източник.

Постепенното възстановяване на дейността, разбира се, ще бъде съпроводено от стриктни мерки за хигиена и социална дистанция. Италианският институт за осигуряване при трудови злополуки препоръчва на работните места, където има повече от един човек в помещение, да се носят маски. Насърчава се продължаването на дистанционната работа, там където това е възможно, като работодателите трябва да подпомагат работниците по отношение на техниката и софтуерите за този дистанционен труд.

Необходимо е броят на новите случаи с коронавирус в Германия да спадне до няколкостотин дневно, за да може да продължи облекчаването на ограничителните марки, обяви днес Институтът за заразни болести "Роберт Кох".

"Ако отново има повече близки контакти между хората, броят на заразените ще нараства", заяви заместник-директорът на института Ларс Шаде. По думите му тогава разпространението на коронавируса би излязло от контрол и здравната система ще бъде претоварена.

От тази седмица в Германия е разрешено отварянето на магазини с площ до 800 квадратни метра, започнаха работа и училищата. Остава забраната за събиране на повече от двама души на публични места, а хората трябва да спазват дистанция от минимум метър и половина.

Днес в страната бяха обявени 2337 нови случая за изтеклото денонощие, с които общият им брой става 150 383. Като цяло динамиката на установяване на нови случаи остава по-ниска в сравнение с първата половина на април. Главните огнища на разпространение на коронавируса в Германия са провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.

Починалите са се увеличили с 227 и вече възлизат на 5321. Оздравели са 106 800 души, което е с 3500 повече в сравнение с предишния ден. Така денонощният ръст на оздравелите съществено превишава броя на заразените.

Броят на болните в интензивни отделения във Франция спадна под 5000 (вече 16 пореден ден на спад) за първи път този месец, съобщи днес главният здравен инспектор на страната Жером Саломон. Те са вече 4870, което се смята за важен индикатор за отслабване на натиска върху френската болнична система.

Франция разполагаше с 5000 легла в интензивни отделения в началото на пандемията и започна бързото им увеличение с намерение да достигне брой от най-малко 14 000. Пикът на настанените в интензивни отделения бе 7200, регистриран на 9 април.

Броят на починалите от Covid-19 във Франция досега е 22 245 и тук също се наблюдава намаляване на темпа на нарастване. За последните 24 часа са регистрирани 389 нови смъртни случаи. Епидемията е убила 13 852 души в болници - още 305 починали за последните 24 часа, и 8 393 в домове за възрастни и други медико-социални институции (+84).

Отмяната на строгите карантинни мерки в страната трябва да започне постепенно от 11 май, но това засега няма да се отнася до барове, ресторанти и други места за хранене, където се събират повече хора. Президентът Еманюел Макрон каза днес на собствениците на ресторанти и кафенета, че ще трябва да чакат до края на май, за да научат кога ще могат да ги отворят.

Броят на починалите в болници във Великобритания нарасна днес с 684 души, спрямо 616 вчера, като достигна 19 506 души от началото на пандемията. Според министерството на здравеопазването 143 464 (+5386 за денонощието) са дали положителен тест за коронавирус в страната. Данните на властите не включват обаче домовете за пенсионери, където според представители на сектора, са починали няколко хиляди възрастни.

След завършващите гимназии и професионални училища, за които на 4 май започва подготовката за изпити, на 15 май в Австрия започват занятията и за всички ученици от първи до осми клас, съобщи министърът на образованието Хайнц Фасман. Последни - на 29 май, ще се върнат в учебните заведения учениците от горния курс и средните специализирани училища, които са над 14 години.

Решението най-малките да се върнат в училище преди гимназистите е продиктувано от факта, че на тази възраст ученето вкъщи е по-трудно и самостоятелните занимания по интернет в много случаи изискват и присъствието на родител.

Връщането на училище ще става "на смени" - класовете ще бъдат разделени на две групи, за да се осигури достатъчно разстояние между учениците и в училище да има по-малко хора. Първата група ще посещава училището от понеделник до сряда, а втората - четвъртък и петък. Следващата седмица редът ще е обратният и така за две седмици всяка от групите ще е посетила пет дни учебното заведение. В останалото време децата ще имат домашни занимания, без да се свързват по интернет с учителите си, тъй като те ще са ангажирани с учебни занимания през цялата седмица. Не се предвижда удължаване на учебната година, няма да има и класни работи по различните предмети. Оценките ще се определят от успеха през първия срок, оценките до март и начина, по който всеки ученик се е справил със задачите, поставяни му за подготовка в периода на карантина.

Тази година няма да има повтарящи класа ученици от първи до четвърти клас, освен ако родителите изрично не пожелаят това. За децата, които имат нужда от допълнителна подготовка, ще се организират летни училища. Разработен е специален правилник за спазване на хигиенните изисквания в учебните заведения.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия се е увеличил за денонощие с 806 и е достигнал 36 535, със 112 нови смъртни случая. Общият брой на починалите вече е 4289, съобщи Институтът за обществено здраве на Нидерландия, като подчерта, че съобщава само потвърдените случаи и действителният брой е по-голям.

Чехия днес значително облекчи някои ограничителни мерки, като позволи на гражданите си да пътуват в чужбина и отмени полицейския час. Премиерът Андрей Бабиш взе решението изненадващо бързо, реагирайки на съдебно постановление, че ограниченията нарушават закона.

Чешките власти ще запазят проверките за Covid-19 по границата с Германия и Австрия до 14 май. При това на чехите, работещи в Германия и Австрия, ще им бъде позволено да пътуват, но със сертификат, издаден преди не по-повече от две седмици, доказващ, че не са заразени с коронавирус.

Започналото вече постепенно отваряне на частните предприятия е ускорено. Здравното министерство заяви, че спа центровете ще отворят в понеделник, първоначално само за чешки граждани.

Все още е забранено събирането на повече от 10 души на едно място. Освен това извънредното положение е продължено до 25 май.

Чешкото външно министерство посъветва населението да се въздържа от пътувания през границата, освен при спешни случаи, и посочи, че много страни все още забраняват влизането на чужденци.

Чешкото правителство облекчи ограниченията, след като темпото на разпространнение на вируса се забави. Към днешна дата в Чехия са регистрирани 7188 случая на коронавирус, а броят на починалите е 213.

Швеция предупреди днес, че ще затвори ресторантите и баровете в Стокхолм, които не следват насоките, дадени с цел да се предотврати разпространението на новия коронавирус. По думите на министъра на вътрешните работи Микаел Дамберг има обезпокоителни сигнали, че със затопляне на времето хората в столицата започват да пренебрегват правилата за социално дистанциране.

"С появата на слънцето започваме да получаваме информация за ресторанти на открито, пълни с клиенти, за места, претъпкани с хора, и трябва да вземем това насериозно", каза министърът.

Той уточни, че мярката ще се прилага за заведенията в цялата страна, не само в столицата.

Унгария ще започне да смекчава в началото на май някои от ограниченията, наложени срещу разпространението на коронавируса, съобщи премиерът Виктор Орбан. "Не съм сред най-големите оптимисти, но не съм и песимист. Очаквам бързо възстановяване (на икономиката)", каза Орбан.

От началото на май ограниченията постепенно ще бъдат смекчавани, за да се нормализира икономическата дейност възможно най-бързо. Ограниченията за възрастните хора, болните и жителите на големите градове обаче ще останат в сила, тъй като те са изложени на по-голям риск. Унгария ще последва примера на съседна Австрия, която ще смекчи мерките през идните седмици, включително като отвори отново училища и компании, а в близко бъдеще дори и баровете, каза Орбан.

По думите му осигуряването на медицинско оборудване и бързото освобождаване на хиляди болнични легла, преприето от унгарските власти напоследък, е било необходимо като подготовка за най-лошия сценарий. От идната седмица не може да има негативен сценарий, който да не можем да преодолеем. Най-важното е да не си изпускаме нервите, подчерта премиерът.

Още 28 заразени са регистрирани през последните 24 часа в Хърватия, с което общият брой достигна 2009. През последните 24 часа е регистриран един случай с летален изход в резултат от последствията от заболяването. Общо в Хърватия от коронавирус са починали 51 души. Досега в страната са взети проби за коронавирус на над 30 хиляди души, а са оздравели 982 пациенти.

Според решение на правителството от 27 април на три етапа ще започне процес на постепенно смекчаване на карантинните мерки в цялата страна.

Хотелите в Румъния ще отворят врати след 15 май, когато изтича срокът на извънредното положение, заяви премиерът Лудовик Орбан. За ресторантите още не е взето решение за отваряне, а правителството прави много сериозен анализ на рисковете от подновяването на дейността им, каза премиерът. По думите му хотелите ще заработят при спазване на някои правила, които имат за цел да намалят до минимум възможността за заразяване.

Въпреки отпадането на декларациите за излизане от домовете и възможността хората да се разхождат свободно, след 15 май ще останат някои ограничения - ще продължи да се спазва социална дистанция и ще бъде позволено събирането на максимум трима души на едно място. Носенето на предпазни маски в затворени обществени пространства и в градския транспорт ще е задължително. Кметицата на Букурещ Габриела Фиря съобщи, че парковете в Букурещ може да бъдат отворени до три седмици.

Националната авиокомпания Таром съобщи, че започва от 2 май постепенно възобновяване на международните си полети – първо до Амстердам, а няколко дни по-късно до Атина, Париж, Франкфурт и Мюнхен. Снощи румънското правителство е одобрило отпускането на спасителни кредити за Таром и за частната нискотарифна авиокомпания Блу Еър.

Нови 321 случая на заразяване са установени в Румъния през последните 24 часа, с което общият брой нарасна на 10 417. Жертвите на болестта са станали 552 души. Същевременно има 2817 оздравели. Броят на пациентите в интензивни отделения е 241.

Словения ще вдигне забраната за сватбените церемонии във вторник. На тях обаче ще бъде позволено да присъстват само булка, младоженец, служител, регистриращ брака, и в някои случаи двама свидетели.

Словения постепенно разхлабва ограниченията в някои сектори на икономиката и публичния живот. В понеделник отвориха сервизите за ремонт на коли и някои магазини, а някои видове спорт на открито като тенис и голф бяха разрешени. От 4 май фризьорски салони и салони за красота също ще могат да отворят врати. Засега не е ясно кога ще заработят отново училища, хотели, барове и ресторанти. Досега в Словения са регистрирани 1373 случаи на коронавирус, а починалите са 80.

Гръцките здравни власти съобщиха днес, че през последното денонощие са потвърдени 27 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените на национално ниво достигна 2490. През последните 24 часа са починали още петима болни, с което броят на жертвите нарасна до 130. Пациентите, които се лекуват в интензивни отделения, в момента са 48, а 60 души вече са изписани.

Училищата и детските градини в Полша остават затворени за още един месец - до 24 май, обяви днес полският министър на националното образование Дариуш Пьонтковски. Първоначално бе предвидено затварянето на образователната система в страната да продължи до 26 април.

Броят на заразените с коронавируса в Полша може да се окаже три пъти по-голям от обявения досега, заяви говорителят на полското министерство на здравеопазването Войчех Андрушевич. По думите му заразените в страната са може би 30-40 хиляди, при което повечето от тях нямат симптоми.

Последните данни сочат, че от 4 март досега в Полша 10 759 човека са се заразили с коронавируса, 463-ма са починали (около 4 на сто) и 1944 са се възстановили. Според властите пикът още не е преминат. Днес новите случаи за предходните 24 часа са 414. През последните няколко седмици са били извършени над 250 хиляди теста за наличие на коронавируса.

Броят на заразените с коронавируса в Украйна нарасна за денонощие с 477 и достигна 7 647 души. Смъртните случаи, регистрирани досега, са 193, а 601 пациенти са оздравели. Вчера здравните власти информираха за 578 нови случая - рекорден ръст за 24 часа до момента. В сряда новооткритите болни бяха 467, във вторник - 415.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна за последното денонощие с 5849 нови случая и достигна 68 622 души. Ръстът на регистрираните заразени с коронавируса в Русия за денонощие за трети пореден ден не превишава 10 процента.

За изминалите 24 часа са изписани и излекувани 677, а за целия период 5568 души. За едно денонощие са починали 60 пациенти. За целия период броят на починалите от заразата в Русия е 615. При 2697 нови пациенти не са се появили никакви симптоми. Броят на заразените в Москва за денонощие е нараснал с 2957 до 36 897 души.

Очаквайте подробности

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.