Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Европа затихва, но: "Вирусът още е тук и е смъртоносен"

0 коментара
Крайбрежен бар във Валенсия, Испания

В някои от най-засегнатите от коронавируса страни в Европа всекидневният брой на починалите и на новозаразените продължава видимо да намалява и е многократно по-нисък от дните в разгара на епидемията. Навсякъде обаче паралелно с постепенното отпускане на карантинните ограничения продължават притесненията и предупрежденията за възможна втора вълна на болестта. Както каза днес директорът на Главното управление по здравеопазване на Франция Жером Саломон, "вирусът още е тук и е смъртоносен".

В Испания три поредни дни броят на починалите се задържа под 100. Снощи, например, министерството на здравеопазването съобщи за 83 починали през последните 24 часа. Смъртните случаи от началото на епидемията в Испания са вече 27 778. За едно денонощие заразените са се увеличили с 295 до общо 232 хиляди.

Испанското правителство обаче поиска от парламента да удължи до 7 юни срока на извънредното положение с аргумента, че това е единственият законов начин местните власти да налагат карантинни мерки. Испанският премиер Педро Санчес призова партиите към единство въпреки все по-силната опозиция в парламента и протестите срещу правителството.

Извънредните мерки позволиха ограничаване на свободата на придвижване и на 14 март в Испания беше въведен един от най-стриктните ограничителни режими в света, с цел противодействие срещу коронавируса. Правителството смята необходимо извънредното положение да бъде удължавано до пълната отмяна на ограничителните мерки, което се извършва на етапи. Очаква се последният от тях да изтече в края на следващия месец. За момента не се отменят ограниченията в Мадрид и Барселона.

Но от миналата седмица седмица насам по улиците на Мадрид се провеждат протести със стотици участници. Подобни прояви имаше и в други градове като Сарагоса, Севиля и Кордоба. Протестиращите, подкрепяни от десните и крайнодесни сили, искат оставката на правителството. Те го обвиняват за ограничаване на свободите и некомпетентност при справянето със здравната криза.

От своя страна Санчес определи като благоразумна постепенната отмяна на ограничителните мерки в страната, където пандемията причини близо 28 000 смъртни случая. "Все още всеки ден има стотици заразени, които трябва да откриваме, лекуваме и изолираме", предупреди той.

Испанските власти въвеждат от утре задължително носене на предпазни маски от хората над шестгодишна възраст на улицата и на обществени места като магазините, когато не е възможно спазване на социална дистанция от два метра. Мярката не се отнася за хора със затруднено дишане и хора, които имат друга сериозна причина да не носят маски. Текстът на заповедта не конкретизира какви санкции ще бъдат налагани на тези, които не я спазват.

От 4 май маските бяха задължителни в обществения транспорт. Решението за задължително носене на маски е съгласувано с властите на испанските региони, които имат правомощия в сферата на здравеопазването.

Три общини в северозападна област на Франция Бретан поискаха отново да бъдат затворени плажовете им поради непристойно поведение и неспазване на правилата срещу коронавируса, съобщи местната префектура. Ще бъдат затворени големият плаж в Дамган, както и плажовете в Билие и Ердевен, потвърди префектурата, като добави, че е възможно и други кметства да отправят подобни искания.

Стотици френски плажове, затворени по време на карантинните мерки, бяха отворени отново миналия уикенд. През последния уикенд обаче по плажовете са наблюдавани недопустими действия и неспазване на социална дистанция. Имало е статични групи хора, при положение, че са били разрешени единствено динамични дейности като разходки и плуване. Имало е случаи на унищожена плажна инфраструктура и пуснати на свобода кучета.

Хора, които канят приятели в домовете си, трябва да носят маски, да проветрят къщата си след посещението и да дезинфекцират контактни повърхности като дръжките на вратите. Това заяви директорът на Главното управление по здравеопазване на Франция. Говорейки за пръв път от края на стриктната карантина на 11 май, Жером Саломон предупреди хората да спазват дистанция, когато се срещат с приятели и роднини, които не са виждали от седмици.

"Вирусът още е тук и е смъртоносен", каза той.

Данните все пак показват, че на деветия ден след края на 55-дневната карантина броят на новите инфекции не се е покачил значително спрямо последните седмици на карантината. Броят на починалите от Ковид-19 във Франция за последните 24 часа възлезе на 110 души. С това общият брой на починалите е 28 132. Броят на потвърдените нови случаи на зараза е 418 за последното денонощие до общо 143 845. Вчера увеличението беше с 524 души.

Броят на починалите в Италия за последните 24 часа са 161. За сравнение предното денонощие те бяха 162. Общият брой на починалите в страната възлиза на 32 330. Възстановилите се вече са 132 282, което е с 2881 повече спрямо вчера. Новозаразените за последните 24 часа са 664. Общият брой на потвърдените случаи на зараза в страната от началото на епидемията преди три месеца възлиза на 227 364, като около 85 775 са в областта Ломбардия. Четири области и една автономна провинция не са регистрирали никакви нови случаи на зараза и това са Умбрия, Базиликата, Вале Д'Аоста, Молизе и Болцано.

От понеделник Италия пристъпи към нова фаза на облекчаването на мерките, въведени заради коронавируса, като бяха отворени много бизнеси и църквите така навън излязоха повече хора в сравнение с първия етап на 4 май. Днес италианската министърка на транспорта Паола Де Микели каза, че от 3 юни всички италиански летища ще могат да бъдат отворени отново. Тогава ще бъдат разрешени междуобластните и международните придвижвания.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил със 797, съобщи институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох". От началото на епидемията броят на заразените в страната е 176 007. Смъртните случаи са се увеличили с 83 до общо 8090.

Германия е затегнала разпоредбите за работата на кланиците, забранявайки наемането на подизпълнители чрез агенции, след като в редица месопреработващи предприятия бяха открити огнища на коронавирус. Случаите предизвикаха недоволство в страните, от които идват предимно чуждестранните работници в сектора.

Новите правила са били договорени днес, след като бе съобщено за над 600 случая на работници, заразени с коронавируса. Епидемията извади на показ зависимостта на германския хранителен сектор от чуждестранната работна ръка, най-вече от Румъния. Балканската страна бе обхваната от бурно недоволство, след като двама сезонни работници починаха от Covid-19, а масовото разпространяване на заразата принуди министъра на труда да пътува с кола 16 часа през Европа до Берлин на мисия за установяване на фактите.

Съгласно новите правила хората, които работят в кланиците, трябва да бъдат наемани от самите предприятия. Това слага край на практиката работниците в бранша да се наемат чрез дълга верига подизпълнители, което в крайна сметка води до плащане на по-ниски заплати. Работните часове ще се отчитат дигитално, а инспекциите на работните места ще бъдат засилени, като местните инспектори ще имат и право да проверяват условията на настаняване на служителите. Глобите за нарушения се удвояват до 30 000 евро. Новият режим влиза в сила от 1 януари 2021 година, като изключение се допуска само за наемането на касапи.

Нидерландия ще разхлаби още повече мерките за борба с коронавируса през юни заради стабилно намаляване на броя на инфекциите и на приетите в болница хора, съобщи премиерът Марк Рюте. Гимназиите ще отворят на 2 юни, а началните училища ще се върнат изцяло към нормален режим на работа на 8 юни.

Кафенетата и ресторантите ще отворят на 1 юни, но няма да могат да приемат по повече от 30 клиенти. Музеите също ще отворят врати, но билети ще се продават само онлайн, за да се избягва струпване на хора. В старческите домове ще бъдат разрешени посещенията.

Общественият транспорт ще върви по нормалния си график. Немедицинските маски ще бъдат задължителни за всички над 13-годишна възраст. Ще се разрешават пътувания само по уважителни причини и ще може да се сяда на по-малко от половината места в превозните средства.

Облекчаването ще стане близо два месеца и половина след строгите карантинни мерки, наложени в цялата 17-милионна страна в средата на март. Броят на инфекциите от новия коронавирус се увеличи вчера със 109 до общо 44 249. За последните 24 часа бяха регистрирани 21 смъртни случая. От началото на заразата починалите са общо 5715.

В момент, когато много европейски страни вдигат ограничителните мерки срещу новия коронавирус, Швеция, която се отличава с по-мек подход към епидемията, възнамерява да запази рестрикциите си още дълго време.

Докато повечето европейци се връщат постепенно на работните си места, северното кралство продължава да препоръчва дистанционната работа. И съветва гражданите си да имат предвид, че сегашните мерки ще са дългосрочни. Забраната за посещаване на старческите домове, където бяха регистрирани повече от половината от смъртните случаи в Швеция, вероятно ще остане в сила още няколко месеца, предупреди правителството.

По данни от вчера са регистрирани 3743 починали от общо 30 800 заразени - смъртност, много по-висока от тази в съседните страни, които наложиха средно строги ограничителни мерки. Швеция сега има 371 смъртни случая, свързани с коронавируса, на 1 милион жители. За сравнение, в Дания на 1 милион жители са починали само 95 човека, във Финландия - 54, а в Норвегия - 43.

Шведските власти смятат своята стратегия за по-подходяща в дългосрочен план от тази на европейски страни, които си задават хиляди въпроси за вдигането на ограничителните мерки и риска от втора вълна от заразявания. "На пръв поглед е доста лесно да се наложи национална карантина, но отменянето ѝ става много по-трудно", смята епидемиологът Андерш Тегнел от Агенцията за обществено здравеопазване.

За да не претовари болниците си, Швеция възприе от самото начало тезата, че вирусът няма да изчезне скоро и ще се разпространява бавно в обществото. Въпреки че възрастните хора с крехко здраве платиха цената на тази стратегия. Досега шведските болници, въпреки че работят при условия, определени като тежки, все още не са претоварени. Мнозина смятат, че има шансове евентуалната втора вълна в страната да не е толкова агресивна като в държавите, наложили рестрикции.

Повечето от мерките се спазват от по-голямата част от обществото, сочат проучвания. Мерките не са задължителни, разчита се на добрата воля на отделния човек. Възможно е тази стратегия да се окаже трудно приложима другаде, където властите не се радват на толкова голямо доверие.

Заразените с коронавируса в Дания се увеличиха със 73-ма за последното денонощие и достигнаха 11 117, а починалите - с трима, и вече са общо 554. Оздравелите досега са 9416, а в момента в датските болници има 127 заразени (с 14 по-малко от вчера), а от тях 25 са в интензивно отделение.

Датският премиер Мете Фредериксен предупреди, че ограниченията, целящи възпиране на разпространението на новия коронавирус не трябва да се отменят прекалено бързо, докато страната обмисля следващата си стъпка. Не трябва да вярваме, че пандемията е отминала, заяви Фредериксен.

Мнозинството партии, включително някои, подкрепящи нейното правителство на малцинството и водещата опозиционна либерална партия "Венстре", призоваха за повторно отваряне на границите на страната.

В доклад на Държавния институт за ваксините се казва, че възможните сценарии за повторно отваряне на границите съдържат много неизвестни. Съществува опасност лица, които са носители на вируса, да влязат в Дания, водейки до нова серия от случаи на заразяване, подчертават експертите. "Докладът дава част от основата за вземане на решения. В крайна сметка обаче решението е политическо", подчерта Фредериксен. Тя добави, че няма да позволи да ѝ се оказва натиск.

Заразените с коронавируса в Португалия се увеличиха за денонощието с 228 и достигнаха 29 660. Починалите са с 16 повече и вече са 1263. Оздравелите до момента са 6400 души. На лечение в болниците са 609 пациенти, от тях 93-ма са на интензивна терапия.

Днес португалските власти решиха да продължат забраната за полети от и до Италия до 15 юни. На 2 май страната отмени извънредното положение заради пандемията. От 4 май започна смекчаването на мерките на карантината, а от понеделник започна и вторият етап. При благоприятно развитие третият етап трябва да започне на 1 юни.

Словакия допълнително разхлаби ограничителните мерки, наложени на икономическия живот, за да се спре разпространението на коронавируса. Но същевременно днес консервативният премиер Игор Матович блокира плановете за отваряне на националните граници. Той предупреди, че преждевременно отваряне носи риск от повторно внасяне на вируса от чужбина.

От днес хората могат да излизат от вкъщи без предпазни маски, които остават задължителни само на закрито. Търговските центрове, кината и театрите също могат отново да отворят врати, при строги правила. Училищата и детските градини обаче, ще останат затворени до 1 юни.

Словакия е една от държавите с най-малко заразени в Европа. Към днешна дата в страната с население от 5,4 милиона има само 1496 потвърдени случая на зараза и 28 свързани с коронавируса смъртни случая.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.