Епидемията в Молдова отново набира сила, здравната система е на ръба на възможностите си

Епидемията в Молдова отново набира сила, здравната система е на ръба на възможностите си

Към днешна дата в Молдова са регистрирани 10 321 случая на коронавирус. Общият брой на починалите от заразата е 371 души, като днес няма регистрирани смъртни случаи. В активна фаза на заболяването са 4020 души, от които 308 са в критично състояние. Потвърдени случаи на пълно излекуване от вируса са 5 930.

Епидемиологичната ситуация в Молдова обаче остава трудна, а отхлабването на карантинните мерки, за съжаление, не мина без последствия, предава БТА.

"Мнозина възприеха възобновяването на икономическата дейност като облекчаване на предпазните мерки. Навсякъде има много хора, които не спазват разстоянието и другите препоръки на властите. В паркове, на спортни и детски площадки има тълпи от хора. Отново ви призоваваме: спазвайте мерки за сигурност, това ще спаси живота", заяви държавният секретар на Министерството на здравеопазването, труда и социалното осигуряване на Молдова Константин Римиш.

Здравната система като цяло е на ръба на своите възможности. Районната болница в Тараклия е препълнена с пациенти - болните биват настанявани в коридорите. А премиерът Йон Кику заяви, че в болниците остават места само за пет дни.

Епидемиологът от Центъра за обществено здраве Кахул Елена Карамалак съобщи вчера, че в района Тараклия (компактно населен с етнически българи) са регистрирани 172 души с инфекция. 102-ма пациенти продължават лечението, 60 се лекуват у дома, 550 са под лекарско наблюдение. "Това е много, досега не сме имали такива числа", каза Карамалак на заседанието на Комисията за извънредни ситуации в общественото здраве.

Според експерти, за да се предотврати разпространението на коронавируса, Молдова трябва да се върне към премахнатите ограничения. Ръководителят на Националната агенция за общественото здраве Николай Фуртуна смята, че гражданите неправилно тълкуват концепцията за "отслабване на карантината". "Нашите граждани направиха грешни изводи. Премахването на ограниченията не означава, че се отървахме от вируса. Хората не разбират това", подчерта Фуртуна.

Споделяне

Още от Коронавирус