Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Епидемията в Румъния се разраства скоростно - 445 нови случаи за денонощие

Страните около България затягат мерките срещу заразата

1 коментар
Епидемията в Румъния се разраства скоростно - 445 нови случаи за денонощие

Румъния отчете черен рекорд с 445 нови случая само за 24 часа, с което броят на заразените с коронавирус е достигнал 3183 души, предаде телевизия Диджи24.

Досега епидемията е взела 118 жертви в Румъния.

Румънският министър на здравеопазването Нелу Татару съобщи, че в момента има три големи огнища на коронавирус в страната. Това са североизточният град Сучава, западният град Арад и град Дева във вътрешността на страната.

Президентът Клаус Йоханис отново отправи призив към румънците да спазват правилата, определени от властите.

Той посочи, че Румъния е навлязла в най-тежкия етап от епидемията от коронавирус и подчерта, че "ако не спазваме стриктно всички мерки, наложени от властите, загубите на човешки живот ще стават все повече".
Повечето страни около България затягат все повече мерките срещу епидемията от коронавируса.

Сърбия въвежда полицейски час от събота в 13 часа до понеделник до 5 часа сутринта, а Румъния вдига драстично глобите за неспазване на мерките.

Гърция вече отмени църковните служби за Великден, но епидемията не се ограничава. Очаква се затягане на режима и в Турция.  

Румъния отменя местните избори

Румънското правителство на малцинството най-вероятно ще отложи местните избори, предвидени за месец юни, тъй като липсват подходящи условия за вота заради разпространението на новия коронавирус, съобщи премиерът Лудовик Орбан, цитиран от агенция Ройтерс.

Румъния, където има 2 738 заразени с вируса и 116 смъртни случая до момента, обяви извънредно положение на 16 март за срок от 30 дни.

Тази година в страната следва да се произведат местни избори, които се очакваха на 28 юни, и парламентарни, които са предвидени за ноември, отбелязват румънски медии.

Повечето експерти се обединяват около становището, че пикът на Covid-19 в Румъния може да се очаква между 20 април и 1 май, а след това рискът от разпространение на вируса да започне да намалява, заяви премиерът Орбан.

Почти сигурно е, че местните избори няма да се произведат на 28 юни. След консултации с останалите партии ще решим на коя дата може да бъде организиран вотът в зависимост от развитието на епидемията, посочи премиерът.

Министърът на здравеопазването Нелу Татару заяви, че ограниченията за придвижване може да започнат да се отменят постепенно от средата на май.

По-високи санкции в Румъния

От полунощ в Румъния влезе в сила правителствена наредба, която предвижда по-високи глоби за нарушаване на режима на извънредно положение, въведен на 16 март заради епидемията от новия коронавирус, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Заради пандемията Румъния забрани излизането на всички извън домовете им, с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, до лекар или аптека, за покупки от първа необходимост и за извеждане на домашни любимци. Хората над 65 години могат да излизат от дома си между 11 и 13 ч.

С новата правителствена наредба се увеличават глобите за физически лица, които не спазват ограничителните мерки, като минималната глоба става 2000 леи (809 лв.), а максималната - 20 000 леи (8 095 лв.). До момента глобите бяха между 100 и 5 000 леи (40 лв. - 2 023 лв.).

Минималната глоба за юридически лица, които не спазват режима на извънредно положение, нараства от 1 000 леи (405 лв.) до момента, на 10 000 леи (4 047 лв.). Максималната глоба за юридически лица остава 70 000 леи (28 333 лв.).

Въвеждат се и допълнителни санкции като конфискуване на имущество, предназначено, използвано или придобито в резултат на закононарушението; забрана за достъп до съответното имущество чрез запечатването му от компетентните органи; временно прекратяване на дейността и други.

По последни данни в Румъния има 2 738 заразени с новия коронавирус. Броят на жертвите на болестта Ковид-19 нарасна днес сутринта до 116 души, съобщи Групата за стратегическа комуникация към правителството.

Вечерен час в Сърбия

Сръбският президентът Александър Вучич каза, че част от мерките ще бъдат засилени, а други облекчени.

Мярката за забрана за излизане навън от 13 часа в събота до 5 часа в понеделник не се отнася за пенсионерите. Не може да се събират повече от двама души на едно място.

Домашни любимци ще може да бъдат извеждани от събота вечерта в 23 часа до 1 часа на 200 метра от къщи.

Президентът уточни, че през следващите 72 часа се очаква увеличен брой заразени хора и смъртни случаи. В този момент на респиратори са 81 души. Най-много позитивни на коронавирус има в Белград, Чуприя, Чачак и Валево, съобщи Вучич.

След като в дома за възрастни хора в Земун "Да доживееш 100" бяха установени случаи на зараза с коронавирус, и в още един старчески дом бе установено, че има хора с висока температура, които днес ще бъдат прегледани, съобщава вестник "Новости".

След като целият персонал на дома "Да доживееш 100" бе поставен под карантина, за възрастните хора там се грижи само един доброволец.

Eпидемията в Гърция

В болницата в Патра, където бяха приети много заразени поклонници след завръщането им от Израел, медицинският персонал е залят от внезапния поток от пациенти, засегнати от една "почти неконтролируема епидемия", заради липсата на средства в изтощената гръцка болнична система.

В университетската болница в Патра, в североизточната част на Пелопонес - едно от основните болнични заведения в Гърция, мобилизирани в борбата срещу коронавируса, бе лекуван първият пациент, починал от пандемията в страната - 66-годишен пенсионер, който бе пътувал до Светите земи заедно с група поклонници в края на февруари.

"Това беше шокиращо събитие за нас: в болницата в Патра беше първият починал в Гърция", обясни за АФП Хараламбос Гогос, специалист по инфекциозни заболявания в тази болница.

Около петдесет поклонници от групата също се разболяха, те всички са пътували много дни в един и същи автобус в Египет и Израел. До момента това е най-голямата групова зараза от коронавируса в Гърция. Повечето от поклонниците са били от района на Пелопонес.

"Ние бяхме заварени неподготвени, тъй като епидемията е почти неконтролируема", сподели д-р Гогос. "Ние се сблъскваме с проблемите на европейските страни като Испания, Италия, Франция", казва той.

Както навсякъде, има недостиг на маски, очила и защитни облекла, подчерта Стелиос Цохацис, заместник-председател на асоциацията на болничните лекари от Ахая - района, в който се намира Патра.

Резултат: една четвърт от пациентите от отделението по патология на болницата в Патра бяха с положителен резултат от тест за коронавирус и са поставени под карантина, съобщи той.

Както и на други места, в болницата има дефицит на тестове за коронавирус. Лекарите от Патра трябваше да настояват, за да подложат на тест първия заболял, върнал се от Израел, уточни Стелиос Цохацис.

"Тогава официалните инструкции от държавната здравна система бяха да се тестват /най-вече/ пътувалите до Китай, Иран и Южна Корея при постъпването им в болницата", посочи той.

Но в Гърция пандемията от коронавируса удря с пълна сила една здравна система, която вече е отслабена от десетилетие на криза.

През периода 2010-2018 г. сериозните съкращения на разходите за здравеопазване и бягството в чужбина на хиляди лекари се отразиха тежко на държавния болничен сектор.

В Патра и преди епидемията имаше недостиг на 55 лекари и 175 души медицински персонал, подчерта Димитрис Зиазиас, председател на съвета на лекарите от района на Ахая.

Месец "април ще бъде още по-труден, но се надяваме, че скоро ще видим спад на епидемията", отбеляазва д-р Гогос.

Според Никос Хардалиас, заместник-министър в министерството за защита на гражданите, "април е особено критичен /Е/ ситуацията е още неясна и нищо не е решено".

Досега в Гърция има 50 починали и 1 415 случая на заразени с коронавирус при население от 11 милиона души.

За да посрещне пандемията и да попълни пропуските на здравната система, гръцкото правителство обяви през последните дни наемане на работа на 4 200 лекари и медицински сестри, от които 2000 вече разпределени в болниците в страната.

Миналата седмица то отправи призив към доброволци и студенти по медицина.

Броят на леглата в интензивните отделения също се е увеличил с 54 процента за два месеца до 870, според говорителя на правителството Стелиос Пецас. И ако се наложи, ще бъдат ангажирани частните клиники.

"Истанбул е на тръни"

"Истанбул е на тръни", пише в заглавие днес турският в. "Йеничаг" по повод предупреждението на министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа, че именно Истанбул е на челно място в класацията на най-засегнатите от коронавируса градове.

"Принудени сме да преустановим социалната активност в Истанбул. Трябва да се забрани влизането и излизането от Истанбул и дори движението между отделни квартали в някои окръзи! В противен случай, ако епидемията продължи със същата скорост, болниците ще бъдат недостатъчни", предупреди проф. д-р Синан Адъяман, председател на Турския лекарски съюз.

"Предупреждение за 60 на сто", пише в заглавие и в. "Карар" по повод същото изказване на здравния министър. Фахреттин Коджа посочи, че 60 процента от случаите на заразени с новия коронавирус лица са именно в Истанбул. Експертите подчертават, че определящ фактор за пресичането на заразата ще бъде прилагането на ефективна социална изолация.

Над 8 хиляди от случаите на заразени с коронавирус лица са в Истанбул, разкри здравният министър вчера, огласявайки за първи път данните за инфектираните по окръзи, посочва още "Карар", цитиран от БТА.

В."Хюриет" информира, че предстои в Истанбул да бъде наложена забрана за лица под 18-годишна възраст да излизат навън. Според изданието в мегаполиса ще бъдат въведени допълнителни мерки срещу Covid-19, включително полицейски час за непълнолетните лица, както и снижаване на прага за възрастните лица, на които не е позволено да излизат, от 65 на 60 години.

На дневен ред е и забрана за движение на частни автомобили в мегаполиса, твърди вестникът. Трафикът ще бъде компенсиран от градския транспорт, като ще бъдат осигурени допълнителни курсове, така че превозваните пътници да бъдат малко на брой. Тези мерки са били разгледани на последното от поредица заседания в правителството и е възможно да бъдат взети като последващи действия в борбата срещу коронавируса още в следващите дни.

Близо 600 милиона турски лири (над 83 млн. евро) са събрани в кампанията за солидарност под наслов "Сами сме си достатъчни, Турция", инициирана от президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Фахреттин Алтун, ръководител на Дирекцията по комуникациите на турското президентство, пише в. "Милят".

Даренията са предназначени за лицата, които са най-засегнати от мерките, предприети от държавата за пресичане на епидемията от коронавирус.

В кампанията са се включили и Вселенската патриаршия в Истанбул и Асирийската източна църква в Турция, които са дарили 400 хиляди турски лири (близо 55 500 евро), отбелязва вестникът.

Македония "танцува" срещу коронавируса

За справяне с кризата с коронавируса има глобален анализ, по който се води и нашата страна. Светът се справя с кризата по два начина, единия го наричат чук, а другия танц, каза председателят на СДСМ Зоран Заев в интервю за Канал 5 снощи, цитирано от македонските медии.

Чук означава пълно затваряне в къщи, пълен полицейски час и това се прилага в много малко страни, а над 90 процента са избрали танца, така че ние засега танцуваме успешно против кризата с коронавируса, заяви Зоран Заев.

Той призова всички да даряват, да намерят начин да помогнат, да бъдат солидарни. Моето семейство Заеви са включени в сериозни дарения и плащат авансово своите задължения, всички компании на семейството, освен онези, които директно са ударени от кризата, каза Заев като добави, че неговото семейство дарява, но не се хвали с това.

Партиите също така трябва да бъдат солидарни и да се откажат от държавните средства, призова още Заев.

Той каза също, че се полагат грижи за здравните работници, както и за членовете на полицията и на армията.

"Не сме ги оставили без средства за защита. Където е имало проблеми, веднага сме се коригирали", заяви Заев.

От ВМРО-ДПМНЕ го репликираха, че докато той се смее по телевизионни предавания, лекарите с голи ръце се справят с най-голямата епидемия на световно ниво от Втората световна война.

"Заев лъже, когато казва, че лекарите имат защитна екипировка. 15 процента от всички заразени са лекари. Вместо да са облечени в скафандри, да са с ръкавици и маски, в разгара на пандемията те имат ниво на екипировка, като че ли отиват на закуска", заявиха от ВМРО-ДПМНЕ. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Zlatan
    #1

    Трай бабо да не те срещне мечка !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.