Eпидемията в САЩ се разраства скоростно: Заразените вече са над 104 хиляди души

Тръмп нареди на "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори

Сн. ЕПА/БГНЕС

Заразените в САЩ с коронаривурс вече са над 104 хиляди души, а жертвите повече от 1700, съобщи Ройтерс. Лекари от почти цялата страна алармираха за остра нужда от медицински материали и респираторни апарати.

Само за последните 24 часа са регистрирани нови 18 хиляди случаи като това е най-големият ръст за ден. САЩ са страната с най-много случаи, изпреварвайки в черната статистика Китай и Италия.

Президентът Доналд Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи", каза той.

Заради недостига на апарати в някои болници една машина се ползва от двама пациенти.

В целия свят вече са потвърдени общо 600 хиляди случаи. Заразените с новия коронавирус в Канада вече са 4689. За едно денонощие броят им е скочил с 670 души.

Безпрецедентна икономическа помощ

Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентните стимули и помощи на стойност 2.2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон.

"Невидим враг"

"Бяхме ударени от невидим враг и то силно", каза Тръмп на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ.

Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението.

"Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам", каза председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат.

Кой ще бъде подпомогнат?

От тези 2.2 трилиона долара 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.

Кредити в размер на 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 милиарда долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. Тридесет милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу Ковид-19.

С подписването на заповедта Тръмп се позова на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. 

Дау Джоунс отбеляза растеж от 17.6 процента за седмицата - най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година.

За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?