Епископите Йоан и Серафим са кандидатите за нов Варненски митрополит

Епископите Йоан и Серафим са кандидатите за нов Варненски митрополит

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит, избрани в неделя от епархийските избиратели чрез тайно гласуване. Епископ Йоан получи 22 гласа, а епископ Серафим - 19. Решението на епархийските избиратели бе посрещнато с овации и радостни възгласи от около 60 миряни, които търпеливо и пеейки църковни песни изчакаха 2 часа, колкото продължи гласуването, излъчило двамата кандидати за митрополит на мястото на починалия Кирил.

Процедурата по гласуване бе повторена два пъти, тъй като при първия вот повече от половината гласове успя да събере единствено епископ Йоан. При второто най-голяма подкрепа получи Серафим.

Игуменът на Бачковския манастир епископ Борис, който при касирания вот от 17 ноември събра най-много гласове - 17, сега получи 11 при първото гласуване и едва 2 гласа при второто.

Това е вторият избор за кандидати за митрополит на мястото на починалия Кирил, като епархийските избиратели са същите и списъкът с кандидати бяха същите.

След като огласи резултатите, епархийският избирател от Варна отец Василий Шаган посочи, че е взето най-доброто решение. По думите му Йоан и Серафим са най-достойни сред кандидатите и ще продължат делото на покойния владика дядо Кирил.

Окончателното решение кой от двамата ще бъде новият Варненски и Великопреславски митрополит ще вземе Светия Синод. Той ще проведе свое заседание на 21 декември, на което трябва да определи дали изборът на епархийските избиратели е каноничен.

Ако вотът отговаря на изискванията, на 22 декември ще се проведе Каноничен избор, на който ще бъде утвърден новият митрополит.


Знеполският епископ Йоан (Иво Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършил е двугодишен курс на Софийската духовна семинария, а след това и Богословския факултет на Софийския университет. Специализирал е в Московската духовна академия. През 2002 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия, пет години по-късно е хиротонисан за епископ с титлата Знеполски и поема поста викарий на Софийския митрополит.

Мелнишкият епископ Серафим (Динко Динков) е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, област Бургас. Завършил е Лесотехническия университет в София, а после - Богословския факултет на Софийския университет. През 2008 г. е назначен за игумен на Роженския манастир. Три години по-късно е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

Споделяне

Още по темата

Още от България