Епизод II от политическото риалити на Слави: кастинг за "талантливи и морални"

Епизод II от политическото риалити на Слави: кастинг за "талантливи и морални"

След като преди седмица шоуменът Слави Трифонов с половин уста обяви влизането си в политиката, сега той обяви и нещо като кастинг за талантливи и морални личности, които могат да управляват страната.

В понеделник водещият и инициатор на успешен, но не задължителен референдума за промяна в избирателната система, съобщи имейл адрес, на който българските граждани в страната и чужбина могат да разкажат за себе си, ако искат да заменят политическата класа в България.

"Ако сте добър професионалист във вашата област, ако сте образовани и наистина искате да промените страната, без да сте зависими от някого, покажете се", призовава Трифонов.

"Изпратете ни подробна информация за себе си и контакт за обратна връзка на имейл: [email protected]", обръща се той към българите в писмо до медиите.

Преди седмицата стана ясно, че Трифонов ще търси "талантливи, квалифицирани и морални българи", които могат да управляват страната. От първоначалните му анонси не се разбра как ще намери хора с такъв профил, но от последните му действия е ясно, че ще ги издирва с обява.

Слави Трифонов не е казал дали той лично, сценаристите му или някой друг ще оценява кои от кандидатите отговорят на изброените критерии. Както е тръгнало, е възможно това да се случва с гласуване на зрителите по време на телевизионното шоу на Слави, което бе успешно използвано за агитация преди референдума миналата есен.

Засега ръководството на бТВ не е реагирало на актуалните политически анонси на водещия, вероятно защото това поддържа рейтинга на шоуто. През март бТВ спря един от епизодите на "Шоуто на Слави", в което водещият чете писмо ултиматум към новоизбраните депутати да се захванат незабавно с въвеждането на мажоритарен вот, както е поискал референдумът. Мотивите на бТВ бяха, че Трифонов направил "опит да употреби ефира за целите на личната си политическа кампания". Шоуменът пък обвини ръководството на бТВ в цензура.

Със започването на новия политически и телевизионен сезон обаче Слави избра нова трибуна за обществена изява - социалните медии. Първото му съобщение в Тиутър бе : "Ваканцията свърши. Започвайте да се притеснявате."

Миналата седмица Слави направи и коментар за избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламента. "И #КОЙ, след като тези дни си нае американски адвокати да го защитават по "Магнитски", днес си нае и съдии, и прокурори във ВСС. И на него – честито, написа водещият.

Новата инициатива на Трифонов по набиране на морални политици е обявена с открито писмо до медиите, което публикуваме:

Вълнува ли ви това, което се случва в България? Знаете ли че, за да се подобри начинът ни на живот, трябва да реагираме като общност, а не като отделни индивиди? Харесва ли ви това, което виждате в българските политици? Знаете ли, че те всъщност ни представляват постоянно и нашият ангажимент да ги следим и контролираме е ежедневен, а не се изчерпва само с изборния ден? И въобще, пука ли ви за това, което се случва в България?

През всичките тези години задавах въпроса "Защо не се включиш в политиката?" на всеки свестен, талантлив и морален човек, когото срещах. И отговорът винаги, ама винаги, беше един и същ – "Политиката е мръсна работа, не искам да се занимавам с тази гнусотия". Колко логично и страшно. Мисля, че критерият, с който избираме хората, които ни представляват в Парламента, трябва тотално да се промени. А, освен че аз мисля така, така мислят и два милиона и половина българи, които безапелационно казаха на законен референдум, че искат мажоритарен избор.

Уважаеми българи, които сте в България и по света, вие имате историческата възможност да участвате в една безпрецедентна промяна, която да направи България прекрасно и желано място за живеене. Нормално място за нас, за децата ни, за родителите ни.

Ако искате да бъде така, ако наистина искате - сега е моментът. Ако сте добър професионалист във вашата област, ако сте образовани и наистина искате да промените страната, без да сте зависими от някого, покажете се.

Изпратете ни подробна информация за себе си и контакт за обратна връзка на имейл: [email protected]

В крайна сметка думата "република" идва от "res publica" и означава "общи дела".

Защото политиката не е мръсна работа, а мръсните хора в нея я правят такава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?