Епизод пореден от сериала "Заплати в МВР": Същите позиции, напрежението остава

Поредна среща без резултат проведе ръководството на МВР със синдикатите от системата. На нея за пореден път е било предложено 15% увеличение на заплатите, с което профсъюзите не са съгласни. Вътрешният министър Христо Терзийски обаче даде да се разбере, че засега правителството няма да отстъпи от позицията си. Той каза само, че евентуално догодина може да има и ново увеличение, но те по-скоро в сферата на вероятностите – зависи какви приходи ще им в бюджета и как ще се развива кризата с коронавируса.

Не сме се разбрали

След срещата Терзийски обясни, че двете страни не са се разбрали, а по-скоро за пореден път е казал с какво разполага. Той обясни, че разговори се водели и във финансовото министерство, и с депутати, които да внесат поправка в Бюджет 2021, за да се стигне до 15% ръст вместо заложените в сегашния проектобюджет 10%.

"На този етап казвам – 15% увеличение на основните заплати, което през преизчисляване на допълнителни добавки, да кажем клас (прослужено време б.р.), за някои от служителите може да стигне и 20%", обясни министърът.

Как точно депутати ще помогнат на преговорния процес не е много ясно. Последната намеса на ГЕРБ наля масло в огъня вместо да успокои обстановката. Депутати на управляващата партия предложиха вместо надбавки за всяко дете, същите пари да се дадат за увеличение на полицейските заплати. Служителите мигом разчетоха това като опит да бъдат противопоставени на децата и реагираха бурно. Въпреки че в законопроекта на ГЕРБ пише точно това и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Кирил Ананиев отричат да има подобно противопоставяне.

Това не са точно преговори

Полицейските протести ще продължат, заяви след срещата председателят на най-големия синдикат СФСМВР Валетин Попов.

"За съжаление не мога да ви кажа нищо ново. 15-те процента си остават 15 процента. От наша гледна точка, поне що се отнася до СФСМВР, това увеличение не е достатъчно", каза той.

На въпроса означава ли това, че ще има протести, отговори: "Да, точно това означава".

Тази седмица недоволните полицаи опънаха палатка до Народното събрание и подредиха изложба. Какви ще са следващите им действия, засега не е ясно.

Според Попов разговорите, които се водят в МВР в момента, не са преговори, защото позициите на страните не се променят. Той обясни, че отстъпки са възможни, но и двете страни трябва да са готови на тях.

"Когато става дума за преговори, не може да се очаква, че двете страни ще си тръгнат от тия преговори с позициите, с които са ги започнали, защото това не са преговори. Проблемът е, че сме поставени точно в тая ситуация. При нас май не става дума за преговори, а просто някой ни съобщава какво е решило държавното ръководство", заяви синдикалният лидер.

Споделяне

Още по темата

Още от България