Епизод пореден: Сидеров иска законът за шума на Симеонов да бъде оттеглен

Приватизационните поправки не били лобистки, спасявали БМФ от ликвидация

Волен Сидеров Сн. БГНЕС

Нападките на лидера на "Атака" Волен Сидеров към коалиционния му партньор председателят на Националния фронт за спасение на България и вицепремиер Валери Симеонов продължават. Те са по любимата за Симеонов тема за шума от заведенията по курортите. Вицепремиерът смята за свое постижение проверките по барове и дискотеки, които сам оглавява.

След като в събота Сидеров се усъмни в безкористността на нощните акции на коалиционния си партньор, в неделя постави под съмнение и друга негова инициатива по въпроса – промените в закона за шума. С тях се поставят по-строги изисквания за тишина в определени часове на денонощието. В интервю за БНР лидерът на "Атака" поиска оттегляне на законопроекта, който вече беше приет на първо четене от парламента. Срокът за предложения преди второто му гледане от комисиите на Народното събрание и до 10 септември.

Според Сидеров преди окончателното приемане на закона трябва да се провери "по какъв начин тази полицейщина се проявява върху бизнеса". Той припомни, че има негативни коментари по закона от представители на туристическия и развлекателния бизнес и дори мнения, че законопроектът не е добре написан.

Въпреки размяната на реплики през медиите, засега няма решение за разваляне на коалицията "Обединени патриоти". Самият Сидеров заяви, че не иска това и дори добави, че желае на предстоящи избори трите „патриотични“ партии отново да се явят заедно. Депутатът от НФСБ Борис Ячев коментира пред БНР, че решение за напускане на коалицията от страна на партията му може да има само при сериозни проблеми и след обсъждане.

Защита на "българския бизнес"

Сидеров обясни, че не води война със Симеонов, а е загрижен и иска "да излезе на бял свят защо едно заведение се проверява, а друго – не".

Лидерът на "Атака" обвини вицепремиера, че напоследък се занимава само с атакуване на българския бизнес, което било непродуктивно. "Предпочитам българския бизнес пред чуждия", каза Сидеров.

Атаката на Сидеров срещу Симеонов беше провокирана от обвинение в лобизъм от страна на вицепремиера към партньорите от "Атака" и ВМРО. Поводът – спорни промени в Закона за приватизация и следприватизационния контрол, които според вицепремиера се правят в полза на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Приетите текстове дават възможност на тяхна компания да избегне плащане от 58 млн. лева към държавата заради нарушени ангажименти по приватизационния договор за Български морски флот (БМФ).

В неделя Сидеров отново заяви, че Домусчиеви и всички останали, които биха се възползвали от тази поправка, са български бизнесмени и той защитава тях. Заяви, че в текстовете няма никакъв лобизъм. Освен това имал информация, че в противен случай БМФ ще фалира, а държавата, която има миноритарен дял в компанията, ще загуби около 300 млн. лева. Той се позова на мнение на анонимен експерт от Агенцията за приватизация.

Контратеза

Членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация от квотата на БСП - Стати Статков, коментира пред БНР, че вредата за бюджета от приватизационната поправка би била стотици милиони левове. Причината е, че тя не засяга само договорът с БМФ, а и приватизациите на електроразпределителните дружества, на "Булгартабак", "Нефтохим" и много други. Според него са застрашени много работни места, тъй като приватизаторите на тези компании може да не спазят ангажиментите си за брой работни места, или пък запазване на лиценза за специфична дейност, които са поставени в договорите им с Агенцията за приватизация.

Според Статков проблемът с БМФ можело да се реши с промяна в условията по конкретната сделка, а не в закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?