"Епохата на Путин" ще продължи със засилване на репресиите в Русия, смятат експерти

Владимир Путин

Изолационизъм, засилване на репресиите, продължение на сегашната "епоха на Путин" - ето какво очаква Русия след президентските избори през март. Така смятат експерти, участвали в приключилия в четвъртък в Москва Гайдарски форум на социално-икономически теми, съобщава "Ведомости".

Аналитиците не очакват тази година мащабни промени в Руската федерация. Според тях най-вероятно започва година на подготовка за промени, например за приемане на нова конституция или "разработване на нови правила, които ще позволят на днешния държавен глава да остане на кормилото възможно най-дълго".

През това време Русия ще се развива според очерталите се вече тенденции - изолационизъм, засилване на "избирателните репресии", нагнетяване на информационен фон, прогнозира на дискусия в рамките на форума политологът Владимир Гелман.

Според наблюдателя Николай Петров, за да избегне държавният глава имиджа на оттеглящ се лидер, Кремъл трябва да стартира нов сериозен процес - "прехвърляне на властта от президента Путин към вожда Путин".

Междувременно страната все тъй "малко по малко ще деградира", уточнява експертът Дмитрий Орешкин.

По думите на анализатора Дмитрий Орлов, неучаствал в дискусията, Путин ще запази влиянието си върху руската политика и след евентуалния си нов мандат, който ще изтече през 2024 г. Руският лидер обаче няма интерес да го прави чрез промени в конституцията или кардинални реформи в държавното управление. Всички опасения в тази връзка "спадат по-скоро към фобиите, а не към рационалните прогнози", добавя Орлов.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?