Ерата на бъдещия японски император ще се казва "Рейва"

Ерата на бъдещия японски император ще се казва "Рейва"

Японското правителство обяви днес, че ерата на бъдещия император Нарухито ще се нарича "Рейва", съобщиха световните агенции. Тя ще започне на 1 май, когато престолонаследникът Нарухито ще стане император, сменяйки на престола баща си Акихито.

Названието "Рейва" условно може да се преведе като "Благоденствие и хармония". То е взето от най-стария сборник с японска поезия Маньошу, съставен през седми и осми век, каза на пресконференция говорителят на правителството Йошихиде Суга, съобщи ДПА.

На специална пресконференция японският премиер Шиндзо Абе изрази надежда, че названието ще бъде прието от японския народ. "Потвърдихме решимостта си заедно с целия народ да поставим началото на нова ера, пълна с надежди и благодарности за мирни дни", каза Абе, разяснявайки смисъла на думата "Рейва".

85-годишният император Акихито ще абдикира на 30 април заради напредналата си възраст. Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир". В съвременната епоха на глобализация повечето японци предпочитат да използват Григорианския календар, а не системата на традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години, посочва ДПА. 

Споделяне

Още от Свят