Ердоган: Ако ЕС е против ислямофобията, е длъжен да приеме Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган излезе с ултиматум към ЕС. Той заяви, че ако Европейският съюз е против ислямофобията, тогава е длъжен да приеме Турция в своя състав, съобщава турското издание „Хюриет”, цитирано от РИА „Новости".

По време на посещението си в Етиопия Ердоган e произнесъл реч срещу тероризма и масовата гибел на мюсюлмани в регионални конфликти и граждански войни. После рязко е променил своята риторика в руслото на отношенията с ЕС и членството на Турция в европейското обединение, отбелязва изданието.

"Ние проверяваме Европа. Ще може ли Европа да приеме и да включи в редовете си Турция, чието население е съставено от мюсюлмани? Ако сте срещу ислямофобията, вие трябва да приемете Турция в ЕС", обърна се той към Брюксел.

„Турция се явява член на НАТО, ОИСР...Защо не я допускате в ЕС? Оказва се, че проблемът е доста по-различен", продължи Ердоган, допълвайки, че „Турция - сега е силна държава и тя няма да стои пред вратите на ЕС и да проси членство". Той добави, че ако Турция не бъде приета в ЕС, тя ще поеме по свой път.

Споделяне

Още от Свят