Ердоган: Докато ние се приближаваме към демократичните норми, Европа се отдалечава от тях

Опозицията: Едноличното управление не е демокрация

Ердоган: Докато ние се приближаваме към демократичните норми, Европа се отдалечава от тях
Ден преди референдума за конституционните промени турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи предизборните митинги, в които поиска подкрепа в утрешното общонародно гласуване. 
 
Ердоган участва в митинг в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул. Картал се счита за крепост на опозиционната Народнорепубликанска партия, която провежда кампания за "не" на референдума.
 
Пред избирателите в Картал Ердоган разкритикува европейските държави.
 
Подчертавайки, че европейските държави нямат право да диктуват нито на народа на Турция, нито на която и да е друга страна своите правила.
 
"Ние защитаваме демокрацията, човешките права, свободите в нашата страна не защото европейските държави искат, а защото нашите граждани са достойни за това. Докато ние се приближаваме към демократичните норми, те се отдалечават от тях. Нещо повече, те използват всякакви пътища за да нападат Турция, но всички виждат очевидната истина, че колкото ние стоим здраво върху краката си, толкова повече те губят почва", заяви Ердоган, цитиран от БТА.
 
Неделният вот може да предопредели най-големите промени в държавното управление от времето на създаването на модерната турска република преди близо век, заменяйки парламентарната система с президентска.
 
”ПКК ще си плати” 
 
В речта си в Картал, където живеят много пришълци от кюрдските области на Турция, Ердоган обвърза референдума с прокюрдската Демократична партия на народите/ДПН/, която призова своите симпатизанти да гласуват с "не" на референдума, и терора на Кюрдската работническа партия /ПКК/. 
 
"Или те ще заровят оръжията, или ще се махнат от страната. Докато не заровят оръжията, докато не постъпят като ЕТА/сепаратистка организация на баските-б.м./, те няма да имат право да живеят в тази страна. Ние понесохме много страдания от тях, те разпокъсаха този народ, те разпокъсаха това ислямско общество. Нямаме вече сили да търпим това. Ще си платят за всичко това", каза Ердоган и прикани участниците в митинга да гласуват с "да" на референдума.
 
На друг митинг на азиатския бряг на Истанбул, в квартала Тузла, където се намират най-големите корабостроителници на Турция, Ердоган призова: "потърсете всички свои приятели, роднини и ги накарайте да гласуват. Няма място за отпускане, за пренебрегване, масово ще отидете пред урните за гласуване, няма да проявявате слабост. Защото утре вечер този народ ще празнува, дай боже, своя истински празник".
 
Ердоган продължи изявите си и на митинг в квартала Юскюдар на азиатския бряг, който е компактно населен с консервативно население. 
 
Последните анкети дават преднина за президентската република
 
Последните анкети на социологически агенции сочат преднина за положителния вот на референдума.
 
Според изследване на социологическата агенция АР-ГЕ се очаква 60.8 на сто одобрение и 39,2 в гласовете против.
 
По думите на ръководителя на агенцията Адил Гюр изследването е проведено в периода 8-13 април в 47 провинции с общо 6048 анкетирани и се счита за представително. 
Агенцията е известна с това, че бе единствената, която прогнозира победата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ на изборите на 1 ноември 2015 г.
 
Близки до тази прогноза цифри посочи и президентът Ердоган.
 
В предаване на живо по националната телевизия ТРТ той заяви: "анкетите, които получаваме от почти всички агенции, показват мнозинство за "да" срещу гласовете с "не", има разлика от няколко пункта, някои посочват под 55 на сто, други около 60 на сто".
 
Досега почти всички анкети даваха приблизително равни резултати, като всички прогнози се движиха в рамките на статистическата грешка.
 
Опозицията: Заради едноличното управление на Ердоган може да се върнем години назад
 
В Истанбул 10 милиона души имат право на глас. В един от истанбулските квартали противници на предлаганите 18 конституционни промени проведоха митинг.
 
Митингът се организира от най-голямата опозиционна партия в Турция - Републиканската народна партия, според която промените в Конституцията ще доведат до еднолично управление и ще подчинят съдебната система на изпълнителната власт.
 
”Турция има 100-годишен демократичен опит. Не можем да се откажем от него сега, за да дадем цялата власт в ръцете на един човек. Това е неприемливо. Едноличното управление не е демокрация”, коментира Ерхан Бозан от Републиканска народна партия.
 
От трибуната на среща с местни синдикалисти лидерът на партията Кемал Калъчдароглу заяви, че Турция иска да е част от цивилизования свят и призова симпатизантите си да отхвърлят промените, съобщи БНТ.
 
”Тази република е на всички нас и е модел за целия ислямски свят. Заради едноличното управление на един човек сега има опасност да се върнем години назад. Президентът ще има контрол над цялата съдебна система. Гласувайте с "не", за да запазим демокрацията, защото у нас властта никога не е била в ръцете само на един човек”, призова Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия.
 
На площад "Галата" привържениците на "да" обясняват, че промените ще направят държавата по-силна, ще предотвратят съставянето на крехки парламентарни коалиции и някак си ще направят борбата с тероризма по-успешна.
 
”Аз съм за промените, защото имаме нужда от силен лидер, от силна власт. Ще гласувам с "да" в името на това знаме. Обичам те, Ердоган. Да, да, да!”, казва привърженик на президента и промените в Конституцията.
 
Миа Кхан вижда в президента Реджеп Ердоган силен лидер, който води страната към по-добро.
 
”Той управлява вече 14 години и е брилянтен. Увеличиха се туристите от Европа, Америка и Великобритания и им е наистина приятно тук. Знам, че иска повече власт от парламента и мисля, че това е законно. Той има качествата на водач, така че го подкрепям в искането му - за да направи страната по-добро място”, коментира Кхан.
 
Митингите и на опозицията, и на привържениците на "да" преминават при изключителни мерки за сигурност след арестите на предполагаеми атентатори в деня на референдума.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?