На първата годишнина от проваления пуч

Ердоган е решен да върне смъртното наказание

Ердоган е решен да върне смъртното наказание

Турският президент Реджеп Ердоган е решен да възстанови смъртното наказание в страната, независимо от критиките от страна на Европа. "Ако този законопроект постъпи в парламента и парламентът го приеме, в което аз съм уверен, и го внесе при мен, аз без колебание ще подпиша този документ", заяви Ердоган в неделя сутринта пред десетки хиляди привърженици, събрали се пред сградата на парламента в Анкара. Президентът произнесе емоционална реч във връзка с навършването на една година от неуспешния опит за преврат в Турция.

Обръщайки се към ликуващите си привърженици, Ердоган добави: "Лично за мен не е важно какво ще кажат за това Ханс или Джордж. За мен е важно какво казват Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма и Хатидже."

Европейският съюз отдавна даде ясно да се разбере, че възстановяването на смъртното наказание в Турция ще означава прекратяване на преговорите с Анкара за членство в ЕС.


Крещейки с мегафони пред парламента, привържениците на Ердоган искаха връщането на смъртното наказание.

Турският президент отново обвини живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча. "Нито жалките пучисти, нито тези, които ги настроиха срещу нас, ще намерят покой оттук нататък", закани се той.

Неотдавна той заяви в Истанбул, че знае кой именно стои зад такива "терористични организации", като движението на Гюлен, Кюрдската работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава". "На тези предатели първо ще отнемем главите", каза Ердоган.

Близо 250 човека загинаха и 2196 бяха ранени в сблъсъците през нощта на 15 юли миналата година, когато част от военните се опитаха да свалят Ердоган.

Оттогава правителството започна масови арести на хора, за които твърди, че са поддържали пучистите. Над 150 000 държавни служители бяха уволнени, а около 50 000 -арестувани.


Превратът не успя поради няколко причини, включително липса на подкрепа във висшите ешелони на армията, липса на политическа и обществена подкрепа, отбелязва Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?