Ердоган е във Варшава на първо посещение в страна от ЕС след опита за преврат

Ердоган е във Варшава на първо посещение в страна от ЕС след опита за преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе посрещнат сърдечно от полския си колега Анджей Дуда днес във Варшава по време на първото си официално посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат от юли 2016 г., предаде АФП.

Ердоган посети Белгия през май за среща на НАТО и Хамбург за среща на Г20 през юли, но Полша е първата страна от ЕС, която го покани на посещение в рамките на двустранните отношения, след преследванията, предприети в Турция срещу заподозрени за участие в опита за преврат.

Полша подкрепя стремежа на Турция за присъединяване към ЕС, заяви Дуда пред журналисти след среща на четири очи с турския президент.

Преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, започнали през 2005 г., са в мъртва точка. Германският канцлер Ангела Меркел поиска наскоро спиране на преговорите, но повечето от останалите страни от ЕС предпочитат за момента запазване на тази крехка връзка, въпреки опасенията им по отношение на някои прояви на турския режим.

Ако ЕС смята, че "присъединяване на Турция не е възможно, да ни го каже най-накрая", отбеляза Ердоган.

Според него Турция е изразходвала "30 милиарда долара", за да приеме на своя територия над три милиона мигранти, докато ЕС, който обеща шест милиарда евро, "е предоставил за момента едва 885 милиона".

Двамата президенти, които се очаква да участват в турско-полски икономически форум, изразиха съжаление за слабия търговски обмен, който е бил в размер на шест милиарда евро през 2016 г. Те изразиха пожелание до пет години търговският обмен да бъде увеличен до 10 милиарда евро.

Ердоган призова "приятелските страни в ЕС да окажат натиск за премахване на шенгенските визи за турските граждани. "Документи по този въпрос бяха подписани", подчерта турският президент, който изтъкна, че подобна мярка ще позволи да се увеличи броят на турските туристи в Полша.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?