Ердоган: ЕС губи времето на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново даде да се разбере, че Турция не смята ЕС за абсолютна необходимост.

Ердоган каза в интервю за Би Би Си, че Турция ще остане "вярна на думата си", като отново заяви желанието на страната си да стане член на общността.

"Ако ЕС каже просто 'Няма да можем да приемем Турция в ЕС', това ще ни успокои. Тогава ще задвижим нашия план B, план C. Европейският съюз не е абсолютна необходимост за нас... ," каза Ердоган.

Европейският парламент прие миналата седмица годишен доклад на докладчика за Турция Кати Пири, в който се предлага замразяване на преговорите за членство. Анкара заяви, че вотът, който няма обвързващ характер, е опит да се саботира положителният климат, който се наблюдава напоследък в преговорите между блока и Турция.

Ердоган напомни за първия си мандат като премиер, когато ЕС е хвалел Турция по време на лидерските срещи на върха за извършването на "тиха революция".

"Сега същият този ЕС не само не ни кани вече на лидерските срещи - но и ни губят времето. Това е ситуацията в момента", каза турският президент.

Според Ердоган повечето турци вече не желаят да се присъединят към ЕС, като смятат, че съюзът се отнася неискрено към страната им.

"Въпреки всичко това ние ще продължим да бъдем искрени към ЕС още известно време. Ще видим какво ще ни донесе това", каза той.

Относно кризата в Персийския залив Ердоган каза, че Турция не е страна в него и че тя иска да насърчи диалога и мира в региона.

"Бързаме да намерим решение тук. Турция никога не подкрепя това мюсюлмани да убиват мюсюлмани в този регион. Не искаме да виждаме мюсюлмани да се бият с мюсюлмани. Омръзна ни от това", каза Ердоган, цитиран от БТА.

Президентът добави, че Турция плаща сурова цена заради случващото се в Йемен, Либия, Палестина и Сирия и затова не приема блокадата на Катар.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?