Ердоган и Нетаняху се обвиняват взаимно във фашизъм и диктатура

Ердоган и Нетаняху

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че израелският закон, според който само евреите имат право на самоопределение, узаконява потисничеството и показва, че Израел е "най-ционистката, фашистка и расистка страна".

Новият израелски закон има за цел да продължи да притеснява и изолира палестинците, каза турският лидер в Анкара, чиято реч бе предавана по телевизия Ен Ти Ви.

В реч пред депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган заяви също, че Израел се е проявил като "терористична държава", атакувайки палестинците с танкове и артилерия, а духът на Адолф Хитлер се появил отново сред някои от израелските управляващи.

Турският президент обеща да продължи операциите на силите за сигурност по всички граници на Турция, докато заплахите за сигурността не бъдат напълно премахнати.

Той добави, че никой няма право да критикува новия закон срещу тероризма, който подготвя турското правителство. Извънредното положение, което влезе в сила след опита за преврат през юли 2016 г., изтече миналата седмица. Опонентите на Ердоган казват, че новият правителствен антитерористичен закон, който сега се обсъжда в парламента, ще даде на Ердоган големи правомощия.

Отговорът на израелския премиер Бенямин Нетаняху не закъсня.

"Ердоган избива сирийци и кюрди и изпраща в затвора десетки хиляди турци. Под неговата власт Турция се превръща в мрачна диктатура", посочи Нетаняху в специално съобщение, цитирано от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?