Ердоган иска среща с Путин след нов инцидент с руски самолет

Русия ще трябва да понесе последиците за такова нарушение срещу турските суверенни права, каза турският президент

Ердоган иска среща с Путин след нов инцидент с руски самолет

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че трябва да се срещне с руския си колега Владимир Путин след поредния инцидент с руски самолет Су-34, за който Анкара твърди, че е нарушил въздушното ѝ пространство.

”Русия ще трябва да понесе последиците за такова нарушение срещу турските суверенни права“, заяви Ердоган пред журналисти, преди да се отправи на посещение в Латинска Америка. ”Такава безотговорна стъпка не е от полза нито за Руската федерация, нито за отношенията между НАТО и Русия, нито за регионалния и световния мир“, допълни турският президент.

Малко по-рано турското външно министерство заяви, че е повикало руския посланик след като руски изтребител е нарушил турското въздушно пространство в петък въпреки отправените предупреждения, съобщи Асошиейтед прес.

В съобщение на министерството се посочва, че самолетът бил предупреден на руски и английски език преди да навлезе във въздушното пространство на Турция.

Министерството обвинява Русия в ескалация на напрежението и казва, че Москва ще бъде държана отговорна за евентуални нежелателни последици.

През ноември Турция свали руски самолет, който наруши въздушното ѝ пространство близо до границата със Сирия, което предизвика криза между двете страни.

Генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса в официално заявление, публикувано на интернет страницата на организацията.
”Призовавам Русия да действа отговорно и да зачита изцяло въздушното пространство на НАТО. Русия трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че такива нарушения няма да се случват отново“, се казва в изявлението на Алианса, в което се приветства провеждането на директен диалог между Москва и Анкара.

В текста се казва още, че НАТО подкрепя Турция и териториалната ѝ цялост.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?