Ердоган изпрати помирително писмо на Путин

Ердоган изпрати помирително писмо на Путин

Турският президент Реджеп Ердоган е изпратил поздравително писмо на колегата си Владимир Путин по случай националния празник на Русия -12 юни. Писмото се определя от турските медии като "подадена маслинена клонка" към властите в Кремъл след тоталното влошаване на отношенията между двете страни заради сваления от Турция руски самолет на границата ѝ със Сирия.

Инцидентът доведе до дипломатически скандал и решението на Кремъл да наложи икономически санкции срещу Анкара, сред които ограничаване на туристическия поток и замразяване на големи съвместни проекти. Още тогава турският президент потърси контакт с Путин, но руският президент отклони всички опити за телефонна връзка и среща между двамата.

Руската телевизия НТВ цитира изречение от писмото, в което Ердоган пише: "Надявам се, че нашите отношения ще се издигнат на достойно ниво".

Поздравления за руския празник е изпратил и новият турски премиер Бинали Йълдъръм към колегата си Димитри Медведев. Йълдъръм, който замени оттеглилия се Ахмет Давутоглу в края на миналия месец, вече отправи призиви за възстановяване на диалога между Москва и Анкара.

Миналата седмица президентът Путин даде знак, че общият проект за газопровод "Турски поток" не е окончателно прекратен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?