Ердоган: Извънредното положение може да бъде отменено в "не твърде далечно бъдеще"

Ердоган: Извънредното положение може да бъде отменено в "не твърде далечно бъдеще"

Извънредното положение, въведено след опита за преврат в Турция преди близо година, може да бъде отменено в "не твърде далечно бъдеще", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

По думите му обаче при сегашните обстоятелства не стои въпросът за премахването му.

"Не може да става дума за премахване на извънредното положение с всичко случващо се сега. Хората питат кога ще приключи извънредното положение. То ще приключи, когато тази работа бъде напълно уредена", заяви той пред инвеститори в Анкара.

След неуспешния пуч на 15 юли м.г. Турция въведе режим на извънредно положение, предоставящ на правителството големи правомощия. Над 50 хиляди души бяха арестувани в рамките на мащабната чистка, предприета от властите. Приблизително 150 хиляди служители, в т.ч. учители, съдии и военни, бяха отстранени от работните си места в кампанията на властите след опита за преврат.

Според правителството мрежата на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат.

В сряда Турция е издала заповеди за арест на 34 бивши служители на държавната телевизия ТРТ в разследване срещу последователи на Гюлен, предаде Ройтерс.

Местни медии съобщават, че всичките 34 заподозрени са били потребители на мобилното приложение Байлок (ByLock), което според властите е било ползвано за комуникация между гюленистите от Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) за подготовката и реализирането на опита за преврат в Турция на 15 юли м.г.

При отделна операция полицията е задържала 14 подофицери рано днес в шест турски окръга при разследване на опита за преврат, съобщи агенция Доган.

Споделяне

Още от Европа