Ердоган към ЕС: Отворете нови глави или Турция няма какво да обсъжда с вас

Еврокомисарят по разширяването: Анкара се отдалечава от европейската перспектива

Ердоган (в дясно) заедно с премиера Йълдъръм след подписването на документа за връщане на президента в Партията на справедливостта и развитието

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ЕС трябва да отвори нови глави в преговорния процес на Турция за членство в ЕС, в противен случай Анкара няма какво да обсъжда с блока и ще каже "довиждане", предаде Ройтерс във вторник.

Ердоган направи тези коментари, след като еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че под неговото управление Турция е обърнала гръб на присъединяването към ЕС.

От сега нататък няма други опции освен отварянето на главите, които досега не сте отворили. Ако отворите, това ще е чудесно. Ако не ги отворите, довиждане, каза Ердоган на церемония по повод връщането му в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Скоро ще има среща на върха на НАТО, там ще поговорим. Те (ЕС) представиха списък от пет стъпки, отмяна на извънредното положение в Турция и други подобни, в които Турция трябва да направи първата крачка. Стига вече, по-добре кажете какво ще направите, ще отмените извънредното положение във Франция?“ попита той.

Турция, чиито аспирации за влизане в ЕС датират от 60-те години, а същинските преговори започнаха през 2005 г., до момента е отворила 16 от общо 35 преговорни глави. Последната от тях беше отворена през юни 2016 г. и засяга финансови и бюджетни въпроси. До момента само една от главите е затворена – за науката и изследователската дейност.

Във вторник Тайип Ердоган отново стана член на управляващата ислямо-консервативна партия почти три години, след като я напусна. С връщането му в партията се прилага първата част от конституционна реформа, одобрена на референдума на 16 април. Ердоган официално прекъсна връзките си с Партията на справедливостта и развитието, когато бе избран за президент през 2014 г. Днес той подписа документ, узаконяващ връщането му в партията, на която е съучредител. Подписването стана на церемония в централата на партията.

Йоханес Хан: Турция се отдалечава от европейската перспектива

Турция под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган поне засега е обърнала гръб на присъединяването към ЕС, заяви в интервю за Ройтерс еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, предлагайки вместо това икономическо сътрудничество, ако двете страни могат да възстановят приятелските отношения.

След години на застой по отношение на стремежа на Турция за присъединяване към ЕС, правителствата на страните от евросъюза казват, че този процес е "мъртъв", изтъквайки чистките на Ердоган срещу дисиденти, язвителните му забележки за "нацизма", отправени към Германия, и референдум, даващ му нови широки пълномощия, които според правозащитни групи са лишени от механизъм за разделение и взаимен контрол на властите, отбелязва Ройтерс.

За всеки е ясно, че поне засега, Турция се отдалечава от европейската перспектива, посочи Хан.

Фокусът на нашите отношения трябва да бъде нещо друго, изтъкна еврокомисарят в интервю, дадено след срещата на външните министри от ЕС в Малта миналата седмица, на която Франция и Германия оглавиха усилията за обмисляне на ново споразумение с Анкара, базирано на връзките в търговията и сигурността.

Ние трябва да видим какво би могло да бъде направено в бъдеще, да видим дали можем да рестартираме някакъв вид сътрудничество, посочи Хан в събота. Той каза, че не е имал срещи по въпроса за икономиката с Турция от януари миналата година, което нормално е неотменна част от преговорите за присъединяване.

Процесът на присъединяване на Анкара към ЕС официално не е замразен, но евродепутатите призоваха миналата седмица за официално преустановяване на преговорите, като някои от тях заявиха, че Турция вече не изпълнява демократичните критерии, за да бъде разглеждана като кандидат, да не говорим за пълноправен член на ЕС.

Ердоган заяви в интервю за Ройтерс миналата седмица, че Турция няма да чака вечно пред вратите на Европа и ще се оттегли от преговорите за присъединяване, ако нарастващата ислямофобия и враждебност от някои страни членки продължат.

Хан заяви, че до началото на следващата година ще представи доклад на правителствата на страните от ЕС за изясняване на статута на Турция. Според дипломати липсата на спешност показва нежеланието на страните от евросъюза да разочароват Анкара, имайки предвид това, че те разчитат на Турция за възпиране на потока от мигранти към Европа.

Но Хан изтъкна, че ограниченията на свободата на словото, масовото изпращане на хора в затвора и орязването на гражданските права прави почти невъзможно за момента за Турция да изпълни критериите за присъединяване към ЕС.

Той подчерта, че правилата на ЕС "не подлежат на преговори" и евросъюзът няма "да отделя ситуацията с правата на човека" от обсъжданията. "Няма версия за турска демокрация. Има само демокрация. Турският народ има същите права да живее в условия на свобода, както европейците", каза Хан, чиято делегация в Турция е посетила дисиденти в затвора.

С малко мнозинство от 51,4 процента турските гласоподаватели подкрепиха на референдум през април конституционни поправки, даващи нови широки пълномощия на президента, на фона на обвинения от опозицията за изборни измами.

На въпрос дали ЕС е отчасти отговорен за ориентацията на Турция към по-централизирана система, Хан посочи, че инициативата за промяна е дошла отвътре в страната.

"Никой не може да твърди, че е безупречен, но винаги е суверенно решение на една страна /да решава за политиката/, отбеляза Хан. "Всички тези усилия за реформи не се правят за ЕС, а в интерес на /турските/ граждани", посочи Хан.

Споделяне

Още от Европа