Ердоган към Тръмп: Кюрдите не може да са съюзник в борбата срещу ИД

Двамата президенти обявиха курс към засилено сътрудничество, но различията остават

Ердоган и Тръмп
Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган заявиха, че са готови заедно да се борят срещу терористичната заплаха, но продължават да имат различия за изхода от кризата в Сирия. Двамата се срещнаха за пръв път в Белия дом, като основна тема на разговорите бяха мерките срещу ”Ислямска държава”.
 
Турският президент засегна темата за Кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, съобщи Ройтерс.
 
Турция гледа на кюрдите в Сирия, като на терористи, свързани с ПКК, а САЩ ги смятат за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.
 
Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра от мястото на удара. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.
 
В изявление пред журналисти след срещата с Ердоган Тръмп не говори директно за решението на САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.
 
По време на срещата е било  обсъдено и искането на Анкара да бъде екстрадиран живеещият в изгнание турски проповедник Фетхуллах Гюлен. Ердоган го обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г, но Вашингтон отказва да го предаде.
 
Ердоган заяви, че е повдигнал въпроса пред Тръмп, но не е известно да има промяна в позицията на САЩ.
 
"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп.
 
По думите му американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу ”Ислямска държава” в Сирия и Ирак, а САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма.
 
"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той.
 
Американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове.
 
От друга страна той заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма.
 
След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Ердоган се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.
 
Двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията. 
 
По думите на турския президент победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток.
Споделяне

Още от Свят